Preview
‘Zonder staal geen energietransitie’
"Het klinkt wellicht als een contradictio in terminis en misschien vindt u mij bevooroordeeld, maar zonder staal is in mijn ogen de energietransitie onmogelijk. Ga maar na: hoe produceren we de komende jaren dan de enorme hoeveelheid windmolens die we nodig hebben? En als zich geen alternatief aandient voor het assembleren van elektrische auto’s of de bouw van toekomstige waterstoffabrieken. Dan is staal nog altijd de grondstof waarmee we deze bouwlust zullen moeten stillen. Maar wel ontwikkeld van schoon staal!
Dat kan. En we weten ook hoe, omdat we de afgelopen 3½ jaar de technische puzzel hebben gekraakt en hard opweg zijn naar het produceren van staal met een CO2-reductie van tenminste 30%. Eerst op papier, want het duurt helaas nog tot 2030 voordat we dit percentage écht halen en onze projecten zullen hebben gerealiseerd. Tot die tijd blijven wij in Europa staal maken met een uitstoot van 1,85 miljoen ton CO2 per miljoen ton staal of minder, terwijl op andere continenten de uitstoot vaak nog 2,2 miljoen ton CO2 per miljoen ton staal is. De unieke ligging van IJmuiden maakt het mogelijk CO2 op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. En kennis en kunde uit het Noordzeekanaalgebied - on- en offshore - komen daarbij samen in Athos.
In 2030 tenminste 30% minder CO2-uitstoot en in 2050 volledig carbon neutraal. Het is een verhaal van een lange adem, maar we zijn al enige tijd bezig om deze ambities in te vullen. Uitdagingen die door de uitbraak van Covid-19 op de agenda dit jaar plaats maakten voor prioriteit nummer één: gezondheid en terecht voorrang krijgt op veiligheid en duurzaamheid.
Ik mis in de werkomgeving als gevolg van corona vooral het persoonlijk contact, maar ik zie ook zeker de voordelen van de 1,5 meter economie. Thuiswerken met Teams en Zoom onder hand bereik heeft de drempel tussen mij en de personen in mijn internationale team aanmerkelijk verlaagd. Als het moet zitten we tegenwoordig in no time in een vergadering en afstemmen hoeft niet meer te wachten tot iedereen op kantoor is. We hebben in het werkproces duidelijk aan snelheid gewonnen. Maar de wellbeing blijft een belangrijk aandachtspunt.
Terwijl sommigen van ons klagen over het thuiswerken, is het juist in coronatijden van belang om extra waardering te hebben voor hen die dag-in-dag-uit wél in de fabrieken of in de havens zorgen dat de goederenstroom blijft functioneren en daarmee zorgen dat de economie blijft draaien!
De core business waarin ik me bevind – het produceren van staal – is wellicht wat moeilijker geworden, maar is in principe niet veranderd. De groeiende vraag naar duurzaamheid zal wel leiden tot een verhoogde vraag naar nieuwe materialen, nieuwe ontwikkelingen en is een extra drive voor onze innovatie om straks nog mooier en sterker staal te maken met lichtere toepassingen.
Ik hoop dat we over vijf jaar zover zijn; nog meer nieuwe producten hebben gelanceerd en hard onderweg zijn naar meer duurzaam staal. En daarmee in IJmuiden on site nieuwe installaties in aanbouw zullen zijn om die ambities waar te maken. Dat wordt een enorme uitdaging, maar ik denk dat het een bruisende en interessante tijd kan worden."
Annemarie Manger,
Voorzitter Amports
Director Sustainability & HSEQ Tata Steel Europe