Peinemann: multinational met een personal touch
Alles onder één dak
Midden jaren ‘50 maakte de familie Peinemann een opvallende move: zij verkochten hun sigarenzaak en startten met de verhuur van heftrucks en personeel in de Rotterdamse haven. Het was nog het tijdperk voor de intrede van de container en het merendeel van de lading was stukgoed. Kisten, balen en zakken werden door de mannetjesputters in de haven met de hand geladen en gelost. De intrede van gemotoriseerd equipment maakte het werk gemakkelijker en versnelde het laad- en losproces.
De timing van de familie bleek perfect, want zij groeide met de haven mee tot full service provider van horizontaal-, verticaal- en wegtransport. Toen in 1975 de tweede generatie aan het roer kwam, startte Peinemann met de verhuur van kranen. De broers Jaap en Peter bouwden in sneltreinvaart het bedrijf uit tot internationaal verhuurbedrijf. Met een vloot van maar liefst 4.500 kranen, hoogwerkers, heftrucks en elektrische voertuigen is het familiebedrijf niet meer weg te denken binnen de logistieke dienstverlening. Inmiddels is het bedrijf actief in 12 landen met in totaal 850 medewerkers. De hoofdvestigingen bevinden zich in Amsterdam en Rotterdam-Hoogvliet.
Pionieren in de petrochemie
Amports ging op het hoofdkantoor in Hoogvliet, onder de rook van Shell Pernis, in gesprek met CEO Ad Kornet en Dick van den Burger van Peinemann Heftrucks Amsterdam. De mannen vertelden honderduit over de geschiedenis en richtten de blik op de toekomst. Uit alles blijkt dat het familiebedrijf verder wil met het succesvoller maken van klanten. Ad vertelt: “Met de start van de verhuur van kranen kwamen wij terecht in de petrochemische wereld. In de Rotterdamse haven is een grote groep bedrijven actief in de productie van brandstoffen en chemicaliën. Zij hadden grote moeite met het efficiënt tillen van koelcomponenten uit installaties. Dit leidde vaak tot schades en frustraties. Als Peinemann helpen wij hen bij het veilig vervangen, verplaatsen en reinigen van deze koelers. Dit doen wij met door ons ontwikkelde en gebouwde machines. Vandaag de dag zijn wij marktleider met deze hydraulische systemen.”
Veelzijdig in de hoofdstad
Ook in Amsterdam is Peinemann een vaste waarde op het gebied van verkoop en verhuur van equipment. Diverse gerenommeerde bedrijven zoals TMA Logistics, Katoen Natie en VCK zijn klant. Dick over de ontwikkelingen in Amsterdam: “Peinemann is zowel actief in de haven als op Schiphol. Ondanks dat de haven het wat lastiger heeft met een zeer kritische gemeenteraad zien wij hele mooie projecten bij onze klanten. Zo hebben we recent een nieuwe opdracht gekregen voor de levering van 45 heftrucks en wonnen we de tender van Tata Steel.”
'De gemeente heeft overduidelijk moeite met de haven en dat werkt niet in ons voordeel. Evenmin dat in Amsterdam het accent niet ligt op technische beroepen'
Spijkstaal
“We zien op dit moment dat logistiek en warehousing aan populariteit wint. Interne transportoplossingen is een vak apart waar wij veel verstand van hebben. Op Schiphol rijden elektrische voertuigen voor het vervoer van goederen en personen. Met onze dochter Spijkstaal, ook bekend van de SRV-wagens, ontzorgen wij klanten met elektrische horizontale transportoplossingen. Wij bouwen ook AGV’s (automatisch geleide voertuigen) voor de bloemenveiling van Flora Holland. Dat zijn technologisch hoogwaardige transportmiddelen.”
Haven en stad een complex speelveld
“Toch maak ik mij ook wel zorgen over de toekomst van de haven in Amsterdam”, zegt ras-IJmuidenaar Dick van den Burger. De stad rukt langzaam op richting de haven. Zie de Houthavens waar de havenfunctie is overgenomen door kantoren en woningbouw. Het is niet in alle gevallen verstandig om woningen in de nabijheid van een haven te hebben. Dat zie je ook terug in de gemeenteraad. Zij hebben overduidelijk moeite met de haven en dat werkt niet in ons voordeel. Evenmin dat in Amsterdam het accent ligt op beroepen in bijvoorbeeld de financiële sector, reclame en architectuur. Als Peinemann zijn wij altijd op zoek naar technisch talent, maar het is niet eenvoudig om mensen naar de haven te lokken als ze sector niet op het netvlies hebben of als positief ervaren.”
Call Kornet
De rode draad is dat alles bij Peinemann draait om het leveren van excellente diensten. In de haven noemen ze dat ‘Total Terminal Maintenance’. Ad legt uit: “Wij geloven dat terminals zich moeten richten op de core business: het laden en lossen van containers. Peinemann levert niet alleen reachstackers, terminal trekkers en trailers, maar neemt ook de hele technische dienst op zich. Dit doen wij bijvoorbeeld bij Rotterdam World Gateway op de Rotterdamse Maasvlakte. Wij zijn volledig verantwoordelijk voor het technisch onderhoud van de door ons geleverde machines. Het werkt eigenlijk heel simpel: als er een probleem is, kunnen ze ons 24/7 bellen. Zo werd ik een keer ’s nachts uit bed gebeld door een klant dat een kraan stil stond. Binnen een half uur was onze technische dienst op de terminal. Juist door snel problemen op te lossen, maak je als bedrijf het verschil.”
Derde generatie klaar voor de toekomst
Tijdens het gesprek vertelt Ad lachend dat hij een soort tussenpaus is, die de 3e generatie klaarstoomt om aan het roer te gaan staan. “Het zijn de mensen die dit bedrijf zo mooi maken. Er zijn zoveel medewerkers die hier al tientallen jaren werken. Dat Sam Peinemann als familielid het bedrijf straks gaat leiden, maakt mij bijzonder trots. Ik weet zeker dat onze filosofie van het denken in oplossingen en langdurige relaties centraal blijft staan. Dat is de manier hoe wij in de toekomst verder kunnen groeien in binnen- en buitenland”, besluit Ad.