Trending

Walstroom
Passenger
Terminal nu
officieel
Indien geschikt kunnen zeecruiseschepen vanaf heden aan de walstroom bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Dankzij de nieuwe installatie kunnen schepen hun generatoren uitschakelen zodra ze aanmeren, wat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van uitstoot en geluidsoverlast.
Vanaf 2027 wordt het gebruik van walstroom op deze locatie verplicht – drie jaar eerder dan Europese regelgeving voorschrijft. De nieuwe installatie is inmiddels officieel ingeluid door havenwethouder Hester van Buren.
Als een zeescruiseschip gebruik maakt van de walstroominstallatie, hoeft het aangemeerde schip geen eigen motoren meer te gebruiken voor de stroomvoorziening. Hierdoor wordt de uitstoot van emissies aan de kade aanzienlijk verlaagd. Bij 100 calls per jaar gaat dat om een reductie van circa 3 ton fijnstof, 100 ton stikstof en 4,8 kiloton CO2. Doordat generatoren zijn uitgeschakeld, scheelt dat ook in geluid. “Ik ben erg blij dat de PTA en het havenbedrijf zo voortvarend deze stap hebben gezet om walstroom hier te installeren, aldus Hester van Buren. “Het laat zien wat er wél mogelijk is als je ambities deelt en handen ineenslaat. Deze installatie is het tastbare bewijs dat verduurzaming niet iets is van morgen – maar van vandaag.”
4,4 kilometer aan kabel onder het IJ
De bouw van de installatie startte in mei 2023 en werd begin 2025 afgerond. Het Deense bedrijf Powercon A/S leverde de installatie, met BAM Infra Nederland als onderaannemer. Netbeheerder Liander legde in totaal 4,4 kilometer kabel onder het IJ door, tussen een onderstation in Amsterdam-Noord en de PTA aan de Veemkade. Onder de kade en de steigerdekken ligt ook nog 8 kilometer aan kabel. De installatie is mede mogelijk gemaakt door subsidies van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Europese Commissie. Dick de Graaff, directeur Cruise Port Amsterdam: “Met de ingebruikname van walstroom zetten we een grote stap naar een stillere, schonere en duurzamere haven. Dit is goed voor bewoners, bezoekers en het klimaat en bewijst dat onze cruiseterminal de innovatiekracht heeft om de toekomst van verantwoord toerisme vorm te geven.”
Smart Energy Hub
Op de kade van de Passenger Terminal Amsterdam is een Smart Energy Hub gebouwd. In dit gebouw staan de installaties van de netbeheerder, de transformatoren en de walstroominstallaties opgesteld. Vanaf hier worden de walstroomkasten op de kade voorzien van stroom. Met het Cable Management System kan in totaal 50 meter kabel de walstroomkast uit worden gerold en aangesloten worden op het schip. De groene stroom komt onder andere van windmolenpark Ruigoord in de Amsterdamse haven.
Restcapaciteit als stroompunt voor de stad
Naast de inzet voor zeecruise, wordt onderzocht hoe het stroompunt op andere manieren kan worden ingezet. Denk aan het stimuleren van de verdere elektrificatie van de cruiseketen (zoals touringcars), maar ook om de stad te helpen verder te verduurzamen.
Bijdrage aan klimaatdoelen
Zeecruiseschepen die al aan de walstroom kunnen, krijgen voorrang in Amsterdam. Vanaf 2027 verplicht Port of Amsterdam het gebruik van walstroom voor de zeecruise. Zo draagt Port of Amsterdam met de ingebruikname van deze walstroominstallatie bij aan de ambitie van de stad om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dorine Bosman, Chief Investment Officer bij Port of Amsterdam: “Met deze walstroomvoorziening zetten we een belangrijke stap richting een leefbare stad, eenduurzame haven en het verduurzamen van de cruise. De centrale ligging van de terminal vraagt om stille en schone oplossingen – en die bieden we nu.”
Bron: Port of Amsterdam

Walstroom
Passenger
Terminal nu
officieel
Vanaf 2027 wordt het gebruik van walstroom op deze locatie verplicht – drie jaar eerder dan Europese regelgeving voorschrijft. De nieuwe installatie is inmiddels officieel ingeluid door havenwethouder Hester van Buren.
> Lees verder

Kees Noorman
nieuwe
voorzitter
Amports
Amports verwelkomt ORAM-directeur Kees Noorman als nieuwe voorzitter van Amports. Hij nam de bestuurshamer per 2 juni over van Ramon Ernst.
Op hetzelfde moment neemt Amports-bestuurslid Paul Wortelboer afscheid als penningmeester van Amports. Hij wordt in deze rol opgevolgd door Luc Beyer, die bij ORAM dezelfde rol vervult.
Uitbreiding
Gerben Matroos, directeur TMA Logistics, blijft deel uitmaken van het Amports-bestuur, dat verder wordt uitgebreid met Jeroen Brauns, Managing Director bij VCK Logistics. Laatstgenoemde maakt sinds vorige maand ook deel uit van het ORAM-bestuur.
Vereenvoudigen
'Het doel van de recente wijziging is de bestuursstructuur van Stichting Amports te vereenvoudigen en de organisatorische aansturing van de organisatie te combineren met die van ORAM. Hiervoor is de afgelopen maanden een zorgvuldig proces doorlopen', aldus vertrekkend voorzitter Ramon Ernst.
Scherper neerzetten
Kees Noorman: 'De bestuurswisseling heeft geen invloed op de huidige activiteiten van Amports. De nieuwe gecombineerde bestuursstructuur maakt het wel mogelijk de activiteiten van Amports en die van ORAM in de rol van branchevereniging voor Haven en Industrie nog scherper neer te zetten.
Nieuwe jaarprogramma
Het doel is dat Amports zich nadrukkelijk richt op promotie van de havens van Amsterdam in het Noordzeekanaalgebied en het onderhouden van het havennetwerk. In september presenteert Amports het nieuwe jaarprogramma voor 2026.'
Zowel het scheidende als het nieuwe Amports-bestuur bedanken alle betrokkenen voor hun bijdrage aan het mogelijk maken van de ondernomen transitie.

Kees Noorman
nieuwe
voorzitter
Amports
Amports verwelkomt ORAM-directeur Kees Noorman als nieuwe voorzitter van Amports. Hij nam de bestuurshamer per 2 juni over van Ramon Ernst.
> Lees verder

Need to know
opweg naar 10de
SAIL Amsterdam
Aftellen naar 10de editie van SAIL Amsterdam is begonnen. Goed om nog even te weten wat er is afgesloten en welke nautische maatregelen er zijn getroffen van 20-24 augustus.
Het Noordzeekanaal en de IJhaven zullen tijdens SAIL het decor bieden aan tientallen internationale Tall Ships. In de hele begeleiding en afhandeling van deze megaklus speelt SAIL-partner Port of Amsterdam een grote rol. Zij zorgen ervoor dat het scheepvaartverkeer vlot en veilig wordt begeleid.
Vaar- en gedragsregels
Tijdens SAIL 2025 nemen de Rijkshavenmeester en directeur Centraal Nautisch Beheer (CNB) besluiten over de afhandeling van schepen in het Noordzeekanaalgebied. De belangrijkste aandachtspunten zijn:
- Tijdens de SAIL-In (20 augustus 2025) en SAIL-Out (24 augustus 2025) zal sprake zijn van een tijdelijke stremming van het sluizencomplex in IJmuiden, het Noordzeekanaal en het IJ voor schepen die niet deelnemen aan de parade.
- Tijdens SAIL 2025 zullen er extra nautische maatregelen van toepassing worden verklaard op het IJ tussen de Mercuriushaven en de Oranjesluizen. Om de veiligheid te waarborgen wordt er bij grote drukte konvooivaart aangeboden, ook geldt er in dit gebied een snelheidsbeperking en komen er vaar- en gedragsregels voor de recreatie- en passagiersvaart.
- Ook zal tijdens SAIL 2025 elke avond rond 23:00 uur een grote activiteit als dag-afsluiting worden georganiseerd. Daar zullen veel schepen en boten op afkomen. De doorgaande scheepvaart op het IJ wordt rondom dit tijdstip volledig gestremd.
Vaarregels pleziervaart
Tijdens SAIL zijn de regels anders dan gebruikelijk. Hoe hard mag je bijvoorbeeld varen? En waar moet je rekening mee houden als het over veiligheid gaat? In de SAIL website of app staan alle vaarregels tijdens SAIL op een rijtje. Bekijk alle vaarregels tijdens SAIL op: www.sail.nl/vragen.
Eigen kade of terrein gebruiken
Ben jij een bedrijf in de haven en wil je je eigen kade, gelegen in een havenbekken, gebruiken om naar SAIL te varen? Via MyPort kun je een verzoek indienen om tijdens SAIL de havenbekkens in te varen. Let op: accrediteer je vaartocht ook bij SAIL. Klik hier om een aanvraag te doen voor varen tijdens SAIL.
Het kan zijn dat je een evenementenvergunning nodig hebt. Op de website van de gemeente Amsterdam vind je hierover meer informatie.

Ter haak neemt CONTAINER
terminal BEVERWIJK OVER
Richard ter Haak bundelt de krachten met zijn zoon Michael, directeur van het internationale container bedrijf CBOX Containers. De derde en vierde generatie ter Haak namen 1 april de activiteiten van Container Terminal Beverwijk (CTB) over. Het nieuwe cluster biedt vanaf heden containeroverslag en -vervoer aan. CTB kan hiermee profiteren van de terminals van Ter Haak in Amsterdam en IJmuiden en de binnenvaartdiensten van BCA Intermodal.

opweg naar 10de
SAIL Amsterdam
Aftellen naar 10de editie van SAIL Amsterdam is begonnen. Goed om nog even te weten wat er is afgesloten en welke nautische maatregelen er zijn getroffen van 20-24 augustus.
> Lees verder