Haven Young Professionals 

 Haven Young Professionals 

 rubriek 

Havencultuur is niet hard maar eerlijk

‘Jonge werknemers aan je binden doe je zo!’ Op het 78ste Havengildediner gaven de Haven Young Professionals tips aan werkgevers in de zaal. De omgekeerde wereld zou je denken, maar niet voor de jonge talenten uit de haven. Die zitten boordevol ideeën en het is alle hens aan dek. Hoe kunnen Hypo's de haven vooruit duwen. Tijd om in de pen te klimmen.

We vragen de Haven Young Professionals iedere editie van Ways to Sea een column te schrijven. Waarover? Hetgeen dat top of mind zit. Nee, het wordt geen klaagcolumn voor jongeren, maar een constructieve rubriek waar we iets aan hebben. En wat is dan iets, hoor ik de lezer denken? Een tegengeluid, een andere visie, een ‘’awakening’’of wellicht handige tips.

‘Generatie Radi Radi ontmoet generatie Y'

Wouter Veldhuijzen (30) Damen Shiprepair Amsterdam

“Had nooit gedacht dat er in Amsterdam zoveel industrie is” zei een man met dochter bij de zeehavendagen tegen mij. Deze zin steekt elke keer. In het Noordzeekanaal-gebied is nog zeker industrie. De vierde haven van Europa werkt aan de toekomst. We zitten midden in de energietransitie, midden in de handel en midden in de wereld. De haven bindt alles. Daar ben ik trots op en daar wil ik als young professional onderdeel van uit maken.


De cultuur in de haven lijkt in het begin hard. Mensen die met deadlines werken en die van ver komen om een goede boterham te verdienen, hebben vaak geen tijd. Toen ik mijn opleiding had afgerond moest ik aan de mentaliteit wennen. Tegelijkertijd moesten zij evengoed aan mij wennen. De generatie van de mannen van “Radi Radi” (=“Werken, werken” in het Servisch) lijken weinig te hebben met een jongen in een hemd en een leren tas. Toch kan je waardering krijgen als je voor hen werkt. De cultuur is niet hard maar eerlijk.


'Young professionals kunnen het voortouw nemen om de haven future proof te maken'

Teambuilding door 24/7 cultuur

Young professionals vergeten vaak te kijken naar het verleden en te leren van de oude garde. Deze mannen weten dat je je moet kunnen aanpassen aan de omstandigheden, dat je iets extra’s over moet hebben voor de groep en je energie moet vasthouden. Dit kan je alleen blijven doen door SAMEN te werken. Door de 24/7-cultuur en deze mentaliteit word je een team. Als je begint met werken moet je deel uit willen maken van dat team.


De nieuwe generatie gaat de toekomst maken. De kansen van de energietransitie, arbeidstransitie en de Europese wetgeving over CSR hangen boven de markt. Hier zijn dagelijks alle medewerkers van de haven mee bezig. De één door een frame voor windmolens op een jack-up vast te lassen, de ander door te kijken naar hoe we binnen een congestiegebied met onze partners toch kunnen groeien. Maar de young professionals hebben nu de kans het voortouw te nemen om de haven future proof te maken.

Verleden en heden moeten samen een team vormen

Kortom, de toekomst van de haven ligt in de handen van de nieuwe generatie. Deze young professionals moeten niet vergeten dat er een historisch verleden is en dat we de toekomst samen als een team moeten vormen. Daarom antwoordde ik de man tijdens Zeehavendagen met: ''Als het aan mij ligt komt er nog veel meer innoverende industrie in de Amsterdamse haven en daarvoor heb ik u en uw dochter nodig in mijn team.''
d

JOIN THE COMMUNITY

Welkom aan boord

Amports x Haven Young Professionals

Het doel van de Haven Young Professionals is het doel om jonge mensen die in de haven werken te verenigen. Hun missie is ook zoveel mogelijk jongeren binnen en buiten de haven te informeren en te enthousiasmeren over de Amsterdamse haven. De HYP’s zijn dus eigenlijk jonge ambassadeurs. Amports faciliteert de club door bijeenkomsten te organiseren of -waarvan deze column een voorbeeld is- als platform te fungeren. Ben jij een Young Professional? Of heb jij een jong talent in de organisatie? Meld jezelf of jouw talent aan! 

> www.amports.nl/youngprofessionals