Victoria Oppenheim, commercieel directeur TMA Logistics

‘Na modale nu mentale shift’

Voor TMA begint alles met duurzaamheid. Door dat prisma kijkt het bedrijf naar ieder nieuw project. Als daar geen duurzaam element aan gekoppeld kan worden, wordt het niet opgepakt. Soms steekt het daarbij zelfs flink de nek uit, zo blijkt tijdens het gesprek met Victoria Oppenheim. “We hebben een trein gelanceerd tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam. Niet omdat we daar al een klant voor hadden, maar omdat we erin geloven.”

Oppenheim is sinds september jl. commercieel directeur bij TMA Logistics. Ze kent het bedrijf al langer, omdat ze ruim tien jaar voor verschillende producerende bedrijven en vrachteigenaren in de Amsterdamse haven werkte. Namens die bedrijven zat ze aan de andere kant van de vergadertafel; als klant van TMA. “Een rode draad door mijn loopbaan is het steeds leggen van verbindingen tussen verschillende havenpartijen en mensen. Ik geloof heilig in samenwerking. Dat biedt tegelijkertijd mogelijkheden om te laten zien wat de Amsterdamse haven allemaal te bieden heeft. Hun beeld is meestal incompleet. Via TMA kan ik daar verandering in aanbrengen.”

Keihard werken

Tijdens haar contacten kreeg Oppenheim al snel een beeld van de TMA-cultuur en die beviel haar. “Er heerst een West-Friese cultuur. Ze werken hier keihard en zijn heel ondernemend. Ze zullen niet snel ‘nee’ zeggen tegen een klant, en vinden bijna altijd wel een weg om een klant te helpen.”


Ook in het klein constateert Oppenheim trouwens dat klanten vaak een totaaloverzicht missen. “Wij kunnen de totale supply chain managen, we zijn immers een multi purpose terminal met multimodale en totale supply chain oplossingen. Toch verwachten klanten dat niet altijd, terwijl dit concept alleen maar belangrijker wordt.”

Meer maatwerk

Naast de terminal logistiek zoals in- en uitgaande goederenstromen en opslag, is TMA Logistics ook betrokken bij vervoer over water en spoor. “Een belangrijke ontwikkeling is dat wij investeren in eigen vervoersmodaliteiten, zoals binnenvaartschepen en een treinshuttle, maar ook eigen gebouwen neerzetten. Waar we altijd een asset light bedrijf waren, met alleen eigen kranen, reach stackers en dergelijke, investeren we nu ook in eigen vastgoed. Dat geeft ons de extra regie die je als huurder niet altijd hebt en biedt ons ruimte voor maatwerk aan klanten.”

Duurzaam uitbreiden

Actuele ontwikkelingen op het gebied van vastgoedontwikkeling op eigen terrein, is de recente oplevering van een volledig geautomatiseerd koel/vrieshuis voor een klant die een op maat gemaakte coldstore met toegevoegde waarde nodig had. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de oplevering van een grote opslagloods voor cacaoproducten voor een grote agro-industriële klant. Over beide projecten wordt letterlijk een duurzaam laagje gelegd, vertelt Oppenheim. “Want de daken van de terminals zijn voorzien van zonnepanelen.”

'We beginnen eraan omdat we erin geloven'

Amsterdam-Rotterdam (v.v.)

De nieuwe treinshuttle van en naar de diepzee terminals in Rotterdam is ook een voorbeeld van het ondernemende karakter van haar werkgever, vindt Oppenheim. “Alles is begonnen bij ons geloof in multimodale, groenere vervoersoplossingen. Toen wij besloten om treinvervoer tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam (v.v.) op te starten, deden we dat niet omdat we daar al een klant voor hadden. “We zijn ermee begonnen omdat we erin geloven.”

Mentale shift maken

Durf en visie wordt inmiddels beloond, want de trein vervoert al klantladingen. Dergelijke shifts hoeven overigens niet altijd direct winstgevend te zijn. Oppenheim: “Wat onze trein vervoert gaat deels ten koste van wat onze binnenvaartschepen transporteren, maar je moet dat groter zien. De duurzaamheidstransitie vraagt nu soms nog om financiële offers, maar die worden snel kleiner. We zitten al vlak bij het keerpunt waarbij duurzaamheid ook financieel gaat lonen. Klanten willen nog weleens wat overgefocust zijn op kosten, financieel maar ook qua tijd die een bepaalde transportvorm kost. Ik denk daarom dat zij naast een modale vooral een mentale shift moeten maken. Want verduurzaming is nu eenmaal een cruciale transitie die moet slagen.”

Eigen windmolens

TMA maakt zich in die ontwikkeling relevant door haar diversiteit, benadrukt Oppenheim nog eens. “Wij richten ons bijvoorbeeld op offshore-industrie, niet alleen qua windmolens, maar ook met mobilisatie en demobilisatie van diepzeeschepen. Daarnaast zijn we betrokken bij projecten in zonne-energie. Over dergelijke projecten denken we goed na en koesteren ook al nieuwe duurzaamheidsdromen voor de toekomst. We zouden eigen windmolens willen hebben en zo een net zero bedrijf willen worden. Daarvoor zijn echter nog heel wat stappen te zetten. Vooral het verkrijgen van noodzakelijke vergunningen is een intensief traject. Maar gelukkig zijn we niet vies van een uitdaging.”

Domino-effect

Om ook in de toekomst relevant te blijven stimuleert TMA Logistics de grote diversiteit aan diensten en totaaloplossingen voor haar klanten. “One-size-fits-all’ concepten verkopen wij hier niet”, besluit Oppenheim. “Wij geloven in partnerschappen en allerlei heel verschillende projecten, zowel klein als groot. In de duurzame industrie zien we daarbij een domino-effect optreden: als er één klant om is volgen er meer.”

> Klik hier voor de samenvatting.