preview
Geen impuls aan toerisme
Heb je elk jaar een groot evenement nodig om de havens van Amsterdam, Zaanstad en IJmuiden onder de aandacht te brengen van het publiek. Of is een reeks open dagen bij havenbedrijven de oplossing. Is niets doen een reële optie?
Het is maar welk doel je nastreeft. Toen Rotterdam in 1978 de eerste Wereldhavendagen organiseerde moest de westwaarts afgedreven haven vooral voor ‘de Rotterdammer’ in de etalage worden gezet. Op dat moment de grootste haven ter wereld, een belangrijke werkgever, mocht niet uit het zicht van de bewoners verdwijnen. SAIL Amsterdam daarentegen was in 1975 het hoogtepunt van 700 jaar Amsterdam en moest een impuls geven aan het inkomend toerisme.
Vijftig jaar later zijn de bakens verzet. Amsterdam heeft SAIL niet meer nodig om het toerisme op gang te brengen en de Wereldhavendagen zijn nationaal dagtoerisme geworden; mensen komen uit alle hoeken van het land om erbij te zijn.
Zeehavendagen Amsterdam bevindt zich in de fase waarin Wereldhavendagen zich 46 jaar geleden bevond. Het evenement is in eerste plaats bedoeld om bewoners in de Amsterdam Metropool Regio kennis te laten maken met de haven. Parallel daaraan promoten we het werken in de haven, want er is een overvloed aan vacatures.
Als je kennis wilt maken met de haven of een baan overweegt in die sector, dan moet je er wel een gevoel bij hebben. Context of umfeld creëren. Een rondleiding in een shipdock, benzine-terminal of cacaoveem is spectaculair en een eye-opener voor elke bezoeker, maar eenmaal op het water komt de haven past echt tot leven. Niet voor niets gaf het publiek het nautische deel van Zeehavendagen een 8 als rapportcijfer.
Niet populariteit, maar kosten en ruimte vormen de grootste bedreiging van publieksevenementen als Zeehavendagen. De kritische grens zit ergens rond de 50.000 bezoekers per editie. Je bereik in de doelgroep – sorry voor het vakjargon – is dan dusdanig dat iedereen (lees: de haven) je heeft gezien. Bovendien is je evenement groot en belangrijk genoeg om langdurige sponsors en partners aan je te binden en jezelf te verzekeren van een vast in het oog springend vertrek- en eindpunt. Niets doen is dan geen reële optie meer.
Roel Mostert
Manager Amports en Zeehavendagen Amsterdam