banen 

In de spotlight #3

In de havens van IJmuiden, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam werken direct en indirect bijna 70.000 mensen. De variëteit aan banen is enorm en over de inhoud ervan wordt met passie verteld.

 Fleet Cleaner 

Alex Noordstrand (31)

Functie

Founder start-up Fleet Cleaner

Woonplaats

Delft

'Gamers voelen zich bij ons thuis'

Is havenwerk oude en vuile industrie? Zeker niet! Sommige ondernemingen zoeken nieuw personeel zelfs eerder onder gamers dan dat ze traditionele ‘spierballen’ zoeken.

Een van die ondernemingen is Fleet Cleaner. Het klinkt als ouderwets havenwerk: schepen schoonmaken, maar dat is het beslist niet. In de loop van de tijd vormt zich op de huid van een schip algengroei en die moet verwijderd worden. Hoe doet Fleet Cleaner dat? Alex Noordstrand, directeur van Fleet Cleaner geeft het antwoord: “Wij werken met robots en duikers. Een kleine robot inspecteert schip, de tweede maakt het schip schoon, geleid door een operator, en voor de moeilijk bereikbare delen van het schip, zoals de schroef, huren we duikers in.”

Spannend en leuk beroep

Het besturen van de robots is te vergelijken met een computergame. Sterker nog: Noordstrand weet dat daar de potentiële werknemers te vinden zijn. “Je moet kunnen omgaan met het besturen van een machine via een beeldscherm en door middel van een joystick, waarbij de robot ook 180 graden kan draaien en je nog steeds het overzicht behoudt als operator. Klassiek geschoolde zeelieden kunnen er vaak niet zoveel mee, maar gamers wel. Het is een heel spannend en leuk beroep, en hartstikke hip.”

Fleet Cleaner heeft zelf geen duikers in dienst, maar ook dat is volgens Noordstrand een mooie baan. “Veel mensen duiken eens per jaar tijdens de vakantie, als je dat mooi vindt, heeft de sector echt spannende banen.”

Het mooie is, geeft Noordstrand aan, dat robots en duikers elkaar in zekere zin aanvullen. “De operators spelen daarbij een sturende én verbindende rol. Echt een hele leuke havenbaan!”

 Commodity Centre Group 

 Commodity 

 Centre Group 

Maxime Pollé (39)

Functie

Officemanager Commodity Centre Group (Amsterdam)

Woonplaats

Hillegom

Ik vind het leuk om te vertellen wat er allemaal in de haven gebeurt’

‘Commodity Centre is een op- en overslagbedrijf voor cacaobonen en koffie. Ons moederbedrijf is gevestigd in het Engelse Braxted en bestaat dertig jaar! In Amsterdam zijn wij in 2016 vanaf nul gestart. Nu, zes jaar later, hebben we een behoorlijk loodsenbestand opgebouwd, waaronder een nieuwe terminal aan de Ruijgoordweg. En we zijn erin geslaagd een mooi aandeel te nemen in de haven qua opslagvolume van cacaobonen en koffie. Iedereen denkt bij een haven aan bootjes en water, maar er speelt zich natuurlijk aanzienlijk meer af. Alle goederen die met deze schepen aankomen, hebben al een heel traject afgelegd en hebben een vervolg nodig. Juist al deze werkzaamheden maken het werk zoals dat zo mooi heet ‘dynamisch’, waardoor geen dag hetzelfde is.

Dat een dag voorbijvliegt, geldt ook voor mijn werk als officemanager. Ik moet de beslissingen nemen waardoor bedrijfsprocessen doorgang blijven vinden. Dit werk doe ik sinds 2017. Ik heb destijds mijn huidige directeur, Bert Schalij, gecontacteerd nadat ik hoorde dat hij iets nieuws op ging zetten. Het leek ook mij een mooie uitdaging om iets nieuws te beginnen. Omdat we als bedrijf flink zijn gegroeid, zowel in vierkante meters terrein als personeelsleden, zijn mijn werkzaamheden wel wat aangevuld - haha. Ik vind het altijd leuk om te vertellen wat er allemaal in de Amsterdamse haven gebeurt. Neem de cacaobonen die uit het zicht blijven. Niemand heeft er notie van dat er loodsen zijn die tjokvol met die bonen liggen. Wanneer je vertelt wat er achter de schermen gebeurt, zijn ze aangenaam verrast.’

Geen studie?

‘Na mijn vwo-diploma wist ik niet welke kant ik op wilde. Ik zag mijzelf niet zoals mijn broer studeren. Mijn ouders hebben me wel gestimuleerd om wat te gaan doen. ‘Geen studie? Dan werken!’ Door een spot op televisie belandde ik bij het Korps Mariniers. De opleiding tot marinier heeft me een positieve mindset gegeven hoe om te gaan met moeilijke situaties. Na zes avontuurlijk jaren, wilde ik weer meer thuis zijn. Uit beroepskeuzetesten kwam telkens een logistieke functie naar bovendrijven. Na jobs, onder andere bij Delmas en Unieveem, en het behalen van mijn cargadoorspapieren, heb ik dus de overstap gemaakt naar Commodity Centre. Daar heb ik nog eens gerichte vakopleidingen en cursussen gevolgd. Overigens heb me vooral kunnen ontwikkelen door ervaring op te doen in het werk zelf. Elke organisatie heeft mensen zoals ik nodig, maar ik durf niet te zeggen of er schaarste is, aangezien ik niet op zoek ben.’

Sociale media

‘Hoe de haven promoten? Jongeren communiceren via sociale media. Laat via die media werkzaamheden in de haven zien en laat dan ook zien hoe divers het werk in de haven kan zijn. Uiteraard helpt het als je interesse hebt in hetgeen wat je doet. En je moet mensen niet te veel één ding laten doen, dan gaat het vervelen. Dat geldt ook voor Commodity Centre. Hier hebben we ook nog eens een leuk team dat op open manier met elkaar omgaat, waardoor de sfeer goed is en blijft. Dit is voor ons belangrijk en ik denk eigenlijk voor iedereen. Het klinkt cliché, maar werknemers moeten met plezier naar hun werk gaan. Ik kan het weten.’