Havenrondvaart Amsterdam biedt educatieve rondvaart

Varen door de haven, daar leer je van!

Scholieren die meer willen leren over de havens in het Noordzeekanaalgebied kunnen een educatief programma volgen aan boord van de Havenrondvaart. De rederij Amsterdam Boat Cruises heeft samen met de Young Professionals van Amports de challenge 'Werken in de Haven' ontwikkeld. Door interactieve opdrachten te doen én letterlijk te kijken naar de bedrijvigheid in de haven leren jongeren over de haven.

Juni 2021 werd de Havenrondvaart –een initatief van Port of Amsterdam, Amports en Amsterdam Boat Cruises- feestelijk door wethouder Victor Everhardt van Gemeente Amsterdam geopend. Een aanwinst voor de haven zei hij later tijdens een bijeenkomst. De havenrondvaart biedt zowel zakelijk als consument de gelegenheid om de haven op een andere manier te aanschouwen. Via het water zie je meer details en meer bedrijvigheid. Je ziet de haven zoals zij echt is. Nu bijna een jaar later is de havenrondvaart ondanks de coronaperiode een succes te noemen. Met de stadspas maken Amsterdammers de rondvaart en ook de themavaarten 'Circulaire haven' en 'Maakindustrie' worden veelal zakelijk geboekt. Een goede manier om diverse doelgroepen te informeren over de haven.

'Jongeren weten bar weinig over de havens in het Noordzeekanaalgebied'

Scholieren weten weinig over de Amsterdamse haven

Ook een belangrijke groep voor de havenrondvaart zijn jongeren en scholieren. Het blijkt namelijk dat jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs bar weinig weten over de havens in het Noordzeekanaalgebied. Wanneer er wel informatie over de havensector in de schoolboeken te vinden is, gaat dat meestal over de haven van Rotterdam. Een gemiste kans volgens de Haven Young Professionals van Amports. Er valt genoeg interessants te vertellen over Zeehavens Amsterdam. Je kunt jongeren vertellen over de geschiedenis van de haven, maar ook over onze toekomstplannen en natuurlijk over de diverse havenberoepen.

''Haven Young Professionals vertellen over hun eigen havenjobs.''

Heden, verleden en toekomst van de haven

De excursie zit boordevol weetjes over de haven van het verleden, heden en toekomst. Maar om het voor iedere doelgroep behapbaar te maken hebben de Young Professionals en de rederij twee challenges gemaakt. Eén programma voor het basisonderwijs waarin aan de hand van het fictieve verhaal van de familie van Dijk op interactieve wijze wordt lesgegeven over diverse havenberoepen door de jaren heen. Voor het voortgezet onderwijs richten we ons meer op de huidige en toekomstige banen in de haven. Hiervoor komen de Young Professionals zelf aan boord om iets te vertellen over de haven én hun eigen jobs. Ook is een bedrijfsbezoek aan een Amsterdams havenbedrijf mogelijk. Op deze manier komen jongeren in aanraking met de haven, eventuele stageplekken en kunnen de Young Professionals hen wellicht helpen met hun studiekeuze.

Meedoen?

De Haven Young Professionals van Amports zoeken meer jonge haventalenten die mee willen werken aan de educatieve havenrondvaarten én bedrijven die bedrijfsbezoeken kunnen faciliteren.

> Meedoen? Neem contact op met Amports via deze link

De Educatieve havenrondvaart is te boeken via de rederij
Amsterdam Boat Cruises.