CMF Services breidt het personeelsbestand uit

Stap over je eigen schaduw heen

Als bedrijf moet je soms het zoekveld verbreden om openstaande vacatures op te vullen.  Central Mudplant and Fluid Services (CMF Services) uit Velsen-Noord nam een aantal jaar geleden statushouders in dienst om vacatures in te vullen. Met succes, want het hele bedrijf profiteert ervan.

'Statushouders bieden ons bedrijf meerwaarde'

CMF recyclet onder andere boorgruis uit de offshore en geothermie. Bij het bedrijf werken 19 mensen, waarvan sommigen al meer dan 30 jaar. De meesten werken in de ploegendienst. Toen hier enkele plekken opgevuld moesten worden, nam Sanne Mokveld, Director Operations, contact op met het WerkgeversServicepunt. Daar werd ze gewezen op een informatieavond over statushouders. Ze ontmoette een Syrische man met zeven zonen. Het klikte en het eerste contact was gelegd. Haar collega directeur Menno Wognum is eerlijk als hij zegt dat hij in eerste instantie sceptisch reageerde. “Statushouders? Nee hoor, die passen hier niet,” was zijn oordeel. Nu zegt hij daarover: “Onbekend maakt onbemind. Zij vertegenwoordigen vanwege hun inzet en betrokkenheid, samen met de andere collega’s, een absolute meerwaarde binnen de onderneming.”

Hulp van buurtbewoners

“Er was een hele entourage aan mensen betrokken bij dit gezin”, herinnert Mokveld zich. “Van buurtbewoners tot een tolk. Afgesproken werd dat in verband met de veiligheid de Nederlandse taal verbeterd moest worden, maar dat we wel al konden proefdraaien. Dit vooruitzicht werkte motiverend. Met hulp van buurtbewoners verbeterde hun taal snel.”Het team van CMF omarmde de statushouders direct. Zo zette de onderneming een interne taalschool opgezet. Wognum: “Het bleken niet alleen leuke collega’s te zijn, maar ook keiharde werkers. Collega’s die zich betrokken voelen, ook bij de kwaliteit van het werk.” De Syrische tolk, ook statushouder, die de mannen begeleidde bleek opgeleid te zijn als laborant en is inmiddels ook in dienst bij CMF.

Taalcursus voor iedereen

De directie van het bedrijf heeft een tip voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel: “Stap over je eigen gecreëerde drempels heen. Wij zijn er trots op dat statushouders juist heel erg goed bij ons blijken te passen, dankzij de inzet van onze medewerkers.” ‘Bijvangst’ was ook nog eens, dat er op de werkvloer meer collega’s bleken te zijn die baat hadden bij een taalcursus.