Preview
Nieuwe banen
Voldoende, passend opgeleid en ‘skilled’ personeel is een randvoorwaarde voor een haven in transitie. Daarom is het belangrijk dat Ways to Sea aandacht besteed aan iets waar we het voortdurend over hebben: werkgelegenheid en wat we kunnen doen om de vraag beter af te stemmen op het fantastische en uitgebreide aanbod dat de havens in het Noordzeekanaal biedt.
De special legt de meteen vinger op de zere plek: technisch geschoolde mensen zijn schaars en als ze wel de juiste opleiding hebben, kunnen ze het havenbedrijfsleven niet vinden en vice versa. Kennelijk kampt havenwerk daarnaast nog altijd met een aantal hardnekkige vooroordelen: het zou ‘zwaar werk’ zijn, 'niet goed verdienen’ en er zijn er ook die de haven ‘te ver weg’ vinden.
In essentie moet de haven van Amsterdam dus harder werken aan het verbeteren van zijn imago. Tegelijkertijd moeten we gezamenlijk uitdragen dat we een moderne werkgever zijn die door de verduurzaming talloze ‘nieuwe banen’ in de etalage heeft hangen die niet verbleken bij welke baan dan ook op de Zuidas of Grachtengordel.
The proof in the pudding, is in the eating. We moeten letterlijk wel de deuren naar die banen openzetten en mensen al vanaf jonge leeftijd laten ‘proeven’ wat werken in de haven nu en in de toekomst betekent. Wat de plannen hiervoor zijn, komt ruimschoots aan bod in deze special. Nog belangrijker: er komen allemaal mensen aan het woord die passioneel zijn over hun havengerelateerde beroep. Testimonials die het verschil kunnen maken.
De energietransitie heeft grote impact op de arbeidsmarkt. Het overschakelen op duurzame bronnen van energieopwekking vraagt om extra personeel voor de energiesector. In de IJmond-regio alleen al neemt de werkgelegenheid tot 2030 toe met 1.000 tot 1.700 banen en dan telt het PBL (plan Bureau Leefomgeving) alleen nog maar de technische beroepen.
Door digitalisering, automatisering en robotisering stijgt de arbeidsproductiviteit en kan een deel van de vraag naar (technisch) personeel worden opgevangen, maar zelf dan is de krapte op de arbeidsmarkt niet opgelost. Vandaar mijn pleidooi om een deel van de middelen uit het Just Transition Fund van de Europese Unie in te zetten voor het aantrekken en behouden van nieuw en bestaand personeel voor de techniek. Daarnaast op zoek te gaan naar andere bronnen en vindingrijk te zijn in het verbeteren van de match tussen werkzoekenden en werkgevers in haven.
Annemarie Manger
Voorzitter Amports