THEMA NAUTISCH

Bontrup oogst graan in de Oekraïne in het oog van de storm

Ondernemen in oorlogstijd

Voor het Amsterdamse familiebedrijf Bontrup is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland geen ver-van-mijn-bedshow. De producent van steen en graan heeft een landbouwbedrijf op de grens van beide landen en ook daar wordt soms strijd geleverd.

Oorlog of geen oorlog, het werk gaat door. Er wordt gezaaid, er wordt geoogst en het graan gaat met de trein naar Odessa om per schip naar de afnemer te worden vervoerd. “We hebben dagelijks contact met onze mensen daar,” vertelt Bram Bontrup over het landbouwbedrijf van de familie in Oekraïne. “Het frustreert dat we er zelf niet heen kunnen. We willen er graag heen, maar het is nu geen doen.”

Amsterdam-Kiev

Amsterdam en Kiev zijn 2000 kilometer van elkaar verwijderd, maar op het kantoor van de broers Peter en Bram Bontrup in de Amsterdamse haven is de oorlog elke dag dichtbij. Het familiebedrijf produceert, verkoopt en vervoert steen, maar bezit daarnaast ook een uitgestrekt akkerbouwbedrijf in Oekraïne. Voor de medewerkers, voor het bedrijf, voor het land: ook in Amsterdam wordt gehoopt op vrede.

Landbouw

Bontrup is sinds 2007 actief in Oekraïne. Dat had ook een ander land kunnen zijn, vertelt Peter. “Onze vader komt van de boerderij. Hij heeft echt iets met landbouw, en dat hebben wij van hem geërfd. We zijn eerst op zoek gegaan naar plek op de wereld waar voldoende ruimte is om efficiënt landbouw te bedrijven. We hebben in Argentinië gekeken, maar dat was toch wel erg ver weg. Daarna kwam Oekraïne in beeld.”

Sovjet-Unie

In het noordoosten van Oekraïne, niet ver van de stad Soumy, vonden de broers een uitgestrekt landbouwgebied. “Daar gebeurde weinig. Het gebied was na de val van de Sovjet-Unie tussen wal en schip gevallen. Er was nog een structuur van kolchozen, landbouwcoöperaties. We zijn in die dorpen gaan praten en hebben stuk voor stuk zeven kolchozen kunnen bundelen met in totaal 22.000 hectare landbouwgrond.

Odessa

Het resultaat was een modern landbouwbedrijf voor de verbouw van graan. Daar zit de toekomst, vertelt Bram. “De wereldbevolking groeit, en daarmee ook de behoefte aan voedsel. Wij leveren hoogwaardige granen die op een duurzame manier zijn geproduceerd. De oogst gaat via de haven van Odessa naar landen die zelf geen graan verbouwen. Dat kunnen de Noord-Afrikaanse landen zijn, maar ook Zuid-Korea.”

Op de brommer

In enkele jaren tijd kwam de vervallen landbouwgrond tot bloei, letterlijk en figuurlijk. Peter: “Er werken bijna 400 mensen op het bedrijf. Die kwamen aanvankelijk te voet naar het werk, daarna op de fiets of de brommer en nu met de auto. Dat was ook de afspraak die we vooraf met elkaar hebben gemaakt. We komen niet voor even. We willen dit langdurig en goed doen, met veel zorg en aandacht.”

Oorlog

De inval van Rusland op 20 februari 2022 maakte alles anders. Het bedrijf ligt weliswaar niet in de frontlijn, maar kreeg toch op allerlei manieren te maken met de oorlog. “Het betekent dat wij er niet meer heen kunnen, hoe graag we dat ook zouden willen. Het zaaien en oogsten gaat gewoon door, maar we hebben ook medewerkers die aan het front vechten. Gelukkig is niemand gewond geraakt, of erger.”

Noord-Koreaanse raketten

Een heftige gebeurtenis was de inslag van drie Noord-Koreaanse raketten in het graansilocomplex van het bedrijf, enkele maanden terug. De aanval was vooral bedoeld om de infrastructuur te beschadigen en angst te zaaien. “Eerst kwam een drone de situatie verkennen,” vertelt Bram. “Dat was het sein voor onze medewerkers om zich in veiligheid te brengen. Een dag later sloegen die twee raketten in.” Dat was schrikken, maar vervolgens pakte iedereen de draad weer op. Het is een kant van de oorlog die voor buitenstaanders onbegrijpelijk is, beseft Peter. “Aan beide kanten van de grens is iedereen klaar met de oorlog. Er zijn Russen die een raket zien overkomen en de telefoon pakken om vrienden in Oekraïne te waarschuwen. En er worden veel raketten naar plekken geschoten waar niemand woont.”

Verenigde Staten

Het wachten is op het einde van de oorlog. Dat is aan de strijdende partijen, en de Verenigde Staten en Europa die druk kunnen uitoefenen om de twee landen aan tafel te krijgen én Oekraïne kunnen helpen aan een goede uitkomst. Bram: “We mogen nooit vergeten dat Oekraïners ook voor ons vechten. Het land is een buffer tussen Rusland en de rest van Europa. Het moet duidelijk zijn dat het hierbij moet blijven.”

Wederopbouw

In de Amsterdamse haven wordt al nagedacht aan de periode na de oorlog, aan de wederopbouw van het land. Daar liggen ook kansen voor Bontrup. “Opbouwen is bij uitstek ondernemen. Wij hebben het grote voordeel dat wij er al zitten. We zijn geen avonturiers die even snel komen kijken of er nog wat te halen valt. We kennen het land, de cultuur en de mensen. En we zijn van alle markten thuis.”

Nieuwe haven

De eerste projecten zijn al opgestart. Op de grens tussen Oekraïne, Roemenië en Moldavië wordt gewerkt aan een nieuwe haven. Ook liggen er plannen klaar om met Europese subsidie biogasinstallatie te bouwen. “Er zijn oneindig veel gewassen in de regio. Van die gewassen maak je gas en het gas zet je om in groene stroom. Er moet ontzettend veel gebeuren en dit zijn precies de dingen waar wij goed in zijn.”

Ga naar artikel: Ways To SeaGa naar artikel: InhoudGa naar artikel: PreviewGa naar artikel: Nautische dienstverleningGa naar artikel: Verslag Havengildediner 2024Ga naar artikel: Interview winnaar HavenpenningGa naar artikel: Beeldverslag Havengildediner 2024Ga naar artikel: Sponsors HavengildedinerGa naar artikel: VCK Scandia Terminal Ga naar artikel: Bontrup onderneemt in oorlogstijdGa naar artikel: Stichting VaarwensGa naar artikel: Tjeerd Schulting man van staalGa naar artikel: Steen uit Noorwegen loontGa naar artikel: TMA Terminal AmsterdamGa naar artikel: PK Waterbouw: pionier wordt groeibriljantGa naar artikel: TrendingGa naar artikel: VCK Waterland TerminalGa naar artikel: PTA krijgt walstroom in 2025Ga naar artikel: Upcoming Events Ga naar artikel: Colofon