xxx

Bestone®: Bontrup’s antwoord op actuele schaarste van steenslag

Steen uit Noorwegen loont

Het kunnen beschikken over concessies om steenslag te winnen in het buitenland worden steeds belangrijker nu in Nederland de traditionele bronnen langzaam opdrogen. Franz Bontrup, grondlegger van het gelijknamige in de haven van Amsterdam gelegen bedrijf, had wat dat betreft een vooruitziende blik. Opgegroeid in Zuid-Limburg aan de boorden van de Maas, dacht hij dat aan de winning van grind op zijn geboortegrond ooit een eind zou komen. Inmiddels is bekend dat het in 2027 zover is.

“Het grondstoffenlandschap verandert momenteel sterk”, illustreert Peter Bontrup (50), samen met zijn broer Bram (47) inmiddels verantwoordelijk voor het door vader Frans opgerichte familiebedrijf. “Onze focus ligt – met dank aan de vooruitziende blik van vader Franz – al langer op andere landen. Reeds in de jaren tachtig handelde hij ook in zand en steen uit Schotland. Bram: “Hij was hier voornamelijk actief aan de Belgische kant van de Grensmaas. Aan Nederlandse zijde moest vooral eindeloos worden gesproken over de winning. Niet voor niets dat daar zo veel goede restaurants zijn. Mijn vader is ondernemer. Hij wilde doen en niet alleen maar praten.”

Amsterdamse haven

Die ondernemersgeest voerde Franz Bontrup ook naar Noorwegen, waar hij in 1999 een concessie voor honderd jaar kreeg voor de winning van steen in Bremanger, niet ver van Bergen. Een kleine tien jaar eerder was het bedrijf verhuisd naar de Amerikahavenweg in Amsterdam. Peter: “Mijn vader onderkende de strategische ligging van de Amsterdamse haven naarmate de import van grondstoffen uit landen als Schotland en Noorwegen verder zou toenemen. Ook dat heeft hij goed gezien.”

Ecologische voetafdruk

Vader Franz geniet tegenwoordig van zijn pensioen en het is aan de nieuwe generatie om het bedrijf verder uit te bouwen. Zo levert Bontrup steen uit Noorwegen voor het asfalt op de Nederlandse autowegen. Een groot deel van de aandacht gaat tegenwoordig uit naar een duurzame winning en transport van deze grondstof. “Bij de gunning van projecten worden onze afnemers beoordeeld op hun ecologische voetafdruk”, aldus Peter Bontrup. “Wij zien het als een uitdaging en een sport om die footprint voor hen zo klein mogelijk te krijgen. Zodat de klanten daarmee kunnen scoren.”

Beste ter wereld

De Nederlandse autowegen behoren tot de beste van de wereld en dat is mede te danken aan de steentjes van Bontrup. Deze worden wekelijks met eigen vloot van Bremanger naar Amsterdam, Antwerpen en Londen gevaren, waar hun klanten het vervolgens in het wegdek verwerken. Het bedrijf heeft de Noorse steensoort vanaf het begin geregistreerd onder de merknaam Bestone® en betreedt hiermee als enige de markt.

'Trots dat de Nederlandse autowegen ook door onze stenen tot de beste ter wereld worden gerekend'

Vikingen

De reserves van de steengroeve in Bremanger zijn enorm. Niettemin is het bedrijf bezig met een tweede concessie. Bontrup voorspelt dat de vraag naar steenslag op alle fronten alleen maar zal toenemen. Een steenproducent moet alleen wel geduld hebben. De procedure over die tweede vergunning loopt al twintig jaar en het licht staat nog steeds niet op groen. Bram is net terug uit Noorwegen waar hij sprak met voor- en tegenstanders. “Het is een politieke kwestie geworden. De steenwinning is het probleem niet, wel de tweede haven. Er zijn op acht kilometer van de beoogde laadhaven tekeningen gevonden van de Vikingen en ondanks dat je vanaf die plek de laadhaven straks niet kunt zien, reist er toch bezwaar. Tegenstanders vinden dat het landschap niet mag worden aangetast. Het Ministerie in Noorwegen staat echter achter onze plannen.

Beeldvorming

Recente gesprekken hebben al geleid tot een verkleining van de haven en een betere inpassing in het landschap, maar daarmee is het verzet nog niet weggenomen. Bram: “Het wordt in mijn ogen sterk overdreven. Er wordt door de tegenstanders met beeldvorming ingespeeld op de emotie, alsof het ongerepte land wordt aangetast. Er zijn in Noorwegen zeer strenge spelregels voor het krijgen en houden van een concessie. Daar voldoen we volledig aan. Nu ja, we wachten rustig af.”

Windmolens

Er valt nog veel meer te winnen. Maar dan in de Amsterdamse haven, waar Bontrup het terrein recent heeft kunnen verdubbelen naar veertig hectaren. Onderdeel van de uitbreiding is een kade waar ook de grote schepen met een vracht van 85.000 ton kunnen aanmeren. Bram: “Hoe groter het schip, hoe kleiner de voetafdruk. Verder zijn we in gesprek over de overstap naar windenergie. In onze ogen een logische stap: we zitten in een open vlakte en windmolens zijn hier niemand tot last.”

Binnenvaart

De broers kijken ook naar het transport van hun product naar de klant. Kan dat ook duurzamer? Peter: “Wij leveren veel aan betoncentrales in het land. Dat gaat allemaal via de binnenvaart. Het merendeel van de schepen in Nederland is ouder dan vijftig jaar. Verduurzaming kost geld en dat is voor veel schippers best een lastig verhaal. Wij helpen met de investering en laten zelf elk jaar een of twee schepen bouwen met de nieuwste techniek aan boord. Ook weer vanwege die voetafdruk.”

Lange termijn strategie

Het zijn forse investeringen, maar daar is ruimte voor, zegt Peter. “Bontrup is geen bedrijf dat groeit door andere bedrijven over te nemen. Het gaat ons om het creëren en het verbeteren. We hebben ook het voordeel dat we bezig kunnen zijn met de lange termijn. We hoeven niet elke maand zenuwachtig naar de cijfers te kijken. Onze filosofie is: we bedenken iets waarvan we denken dat er nu of in de toekomst behoefte aan is. Als we dat goed doen, volgt het resultaat vanzelf.”

Vrijwilligers gezocht telt in totaal 9 locaties in Nederland, Duitsland en België. De Koopman Logistics Group B.V. bevindt zich in Leek. Koopman Car Terminal is sinds 2003 gevestigd in Amsterdam-Westpoort.

Bron: Rijkswaterstaat