
Tjeerd Schulting (Damen Shiprepair): ‘Dokcapaciteit achter de sluis moet blijven. Hier of elders’
Man van staal
Opluchting bij Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord. De scheepswerf is aangewezen als industrieterrein van provinciaal belang. Daarmee zijn de plannen voor woningbouw (voorlopig) van de baan.
De deuren van het droogdok, de kranen, de schepen die op reparatie liggen te wachten: alles is groot en indrukwekkend op de scheepswerf van Damen in Amsterdam-Noord. “We hebben hier alle politieke partijen over de vloer gehad,” vertelt directeur Tjeerd Schulting. “Dat werkt toch het beste. Als mensen hier zelf hebben kunnen rondkijken, begrijpen ze beter wat we hier doen. En hoe belangrijk het is dat we dit hier kunnen blijven doen.”

Woonwijk in koelkast
Die boodschap is overgekomen. In september maakte de provincie Noord-Holland bekend het Cornelis Douwesterrein aan het IJ aan te wijzen als industrieterrein van provinciaal belang. Dat betekent dat de gemeente Amsterdam haar plannen om op de grond een woonwijk neer te zetten voorlopig in de ijskast moet zetten. In de komende twee jaar zullen door een kwartiermaker de verschillende scenario’s voor de toekomst van het gebied worden verkend.
Huurcontract
Bij Damen Shiprepair Amsterdam is het bericht met blijdschap en opluchting begroet. “Ons huurcontract loopt af in 2028, dus de tijd begon te dringen,” legt Schulting uit. “We zijn al tien jaar bezig om ons verhaal te doen. Om te vertellen waarom een scheepswerf op deze plek zo belangrijk is voor de haven, voor de regio, voor het land en zelfs voor Europa. Er is nog geen definitief besluit genomen, maar deze aanwijzing geeft lucht. Het is een enorme steun in de rug.”
'Halve eeuw geleden wereldspeler op gebied van scheepsbouw. Nu zijn we die positie kwijt'
Wereldspeler
Het besluit van de provincie past in een ontwikkeling die landelijk is ingezet om de maritieme maakindustrie te behouden en te versterken. Schulting: “Een halve eeuw geleden was Nederland een wereldspeler op het gebied van de scheepsbouw. Die positie zijn we kwijt. We zitten nu op een aandeel van vier procent en dreigen het kritieke punt te naderen waarop we als land niet meer in staat zijn zelf schepen te bouwen en te onderhouden.”
Dokcapaciteit
De zorgen daarover worden nu ook gedeeld door de landelijke politiek. In de afgelopen jaren is de maritieme maakindustrie onder de loep genomen. Daarbij is ook gekeken naar de strategische ligging van de bedrijven. “Het grootste deel van de landelijke dokcapaciteit ligt in Rotterdam. Verder hebben we Vlissingen en Delfzijl. Hier in Amsterdam zit een derde deel van de totale capaciteit. Wij zijn, samen met onze Oranjewerf, bovendien het enige bedrijf in deze regio dat schepen boven de honderd meter droog kan zetten.”


Tijdens Zeehavendagen Amsterdam zijn er ook zakelijke events. Waaronder netwerkborrels van ORAM en Amports.
Schaarse ruimte
Anders dan de andere werven, bevindt Damen Shiprepair Amsterdam zich in een drukbevolkt deel van het land. Daar concurreert het voortbestaan van de maritieme maakindustrie met andere belangen, zoals de woningnood. “Als het gaat om het woekeren met schaarse ruimte, is dit bedrijf het meest aansprekende voorbeeld in het land,” weet Schulting. “Overal in en rond de stad wordt gezocht naar grond om woningen neer te zetten. Wij snappen dat daarbij ook naar ons wordt gekeken.”
Van tafel geveegd
Niet alleen gekeken. Amsterdam presenteerde eerder plannen voor de bouw van bijna 10.000 woningen op het terrein van Damen. De bouw daarvan zou beginnen in 2029, na een verhuizing van het bedrijf naar een andere plek. “We zijn altijd in gesprek gebleven,” zegt Schulting over het gevoelige dossier. “We hebben zelfs nog een alternatief plan bedacht voor woningen in combinatie met de werf. Daar is twee jaar aan gewerkt. Het was binnen tien minuten van tafel geveegd.”
Chagrijn
De aanwijzing door de provincie van het potentiële bouwterrein als beschermd gebied, is voor Amsterdam een lelijke streep door de rekening. Schulting begrijpt het chagrijn, maar spreekt meteen de hoop uit dat het tijdelijk is. “Het steekt, vermoed ik, dat wij niet alleen op de Stopera om hulp hebben gevraagd, maar ook in Den Haag en Brussel. Ik denk dat men ook het belang van het bedrijf heeft onderschat. Zo van: o ja, we hebben daar in Noord ook nog ergens een werf.”

Rotterdam
Wat dat betreft kan Amsterdam nog wat leren van Rotterdam, vindt de directeur. “In Rotterdam zit de haven echt in het hart van de mensen. Als je daar een tram ziet rijden, staat er reclame voor de haven op. De Rotterdammers zijn daar trots op. In Amsterdam is dat eeuwenlang ook zo geweest. De komst van het Centraal Station heeft echter een muur geplaatst tussen de stad en het water. De meeste inwoners van nu zien Amsterdam helemaal niet als een havenstad.”
Helling 7
Daar valt dus nog wat zendingswerk te verrichten. Bij Damen gebeurt dat met de open dagen die geregeld worden gehouden, maar ook met de vestiging van een hip restaurant op de werf, Helling 7. “We hebben dat gedaan om de buitenwereld te laten zien dat wij hier zijn,” vertelt Schulting. Lachend: “Dat werkt heel goed. Het restaurant is inmiddels vele malen bekender dan ons bedrijf. Maar ik hoor dat de bezoekers het prachtig vinden om te eten op deze bijzondere plek.”
Sail 2025
Een podium bij uitstek voor het uitventen van de historie en toekomst van de scheepsbouw is Sail Amsterdam, dat volgend jaar samenvalt met de 750e verjaardag van de stad. De werf van Damen wordt in augustus een van de centra van het evenement. “Er ligt al een enorm draaiboek klaar. Ik mag nog niet te veel verklappen, maar er gaat van alles gebeuren en het wordt heel mooi. Sail wordt zo’n moment dat iedereen in Amsterdam beseft dat we een haven hebben.”
Verjaardagscadeau
Schulting benadrukt dat de relatie met de stad onverminderd hecht is, ook na alle perikelen over de bestemming van de grond. “We voelen ons Amsterdams, en we vinden het belangrijk om actief te zijn in de stad. We zijn sponsor van de jubileumviering. Als verjaardagscadeau aan Amsterdam hebben we een vier meter hoog standbeeld gemaakt van gerecycled scheepsstaal. Het is onderdeel van een project van de Amsterdam Monster Factory en staat nu in het Vondelpark.”
Verhuizen
Jubileum of niet: de gesprekken over de toekomst van de werf zullen doorgaan. Schulting beseft dat in de verschillende scenario’s ook een verhuizing naar een andere plek zal worden meegenomen. “Zeker is dat de huidige dokcapaciteit aanwezig moet blijven achter de sluizen van IJmuiden. Dat kan hier zijn, maar ook elders. Het verhuizen van een werf van deze omvang is nooit eerder gebeurd. Tegelijkertijd: dingen doen die nooit eerder zijn gedaan, daar zijn we in Nederland goed in.”
> Klik hier voor het beeldverslag.
Manager Port Office en Technische Dienst Wouter Coosemans
Liefde voor water in DNA
Als beroepskapitein en zeezeiler zit de liefde voor het water in zijn DNA. Het was ook die liefde die hem bij de haven bracht. Wouter Coosemans, is sinds april dit jaar manager Port Office en Technische Dienst bij Port of Amsterdam. Het onderweg en bezig zijn, werken naar de stip aan de horizon, het zijn die dingen die kapitein, zeiler en manager Wouter allemaal kwijt kan in zijn nieuwe baan.
Inmiddels werkt Wouter (46) 14 jaar bij Port of Amsterdam, en heeft hij verschillende operationele functies gehad. Na de middelbare school in Haarlem koos hij voor de Zeevaartschool in IJmuiden. De liefde voor het water zit in zijn DNA. ‘Ik kom uit een watersport familie waar zeilen een gedeelde passie was. Zelf heb ik ook een zeilboot waar ik met mijn gezin de vakanties op doorbreng onder andere zeilend naar Engeland. Het leuke aan zeilen vind ik dat je bezig bent, uitkijkend naar de volgende locatie, de aanwezige bezienswaardigheden en natuurlijk de terrasjes die we pakken.’ Ook het wedstrijdelement vindt hij leuk. ‘Lekker battelen met andere zeilers wie het eerst op bestemming is.’
Knagen
Na de Zeevaartschool koos hij voor de kustvaart en later voor de offshore. Negen jaar nam hij afscheid als kapitein en koos hij voor de wal. ‘Een vacature als verkeersleider bij het havenbedrijf trok me over de streep.’ Na twee jaar ging hij aan de slag als Inspecteur Gevaarlijke Stoffen en Milieu. ‘Het was een mooie baan. Altijd onderweg, vrijheid en lopen op schepen bleef trekken. Maar het vervolg als senior inspecteur vond hij ook heel leuk. ‘In die rol zit je meer binnen en deed ik allerlei projecten. Zo was ik bijna wekelijks bij het Rotterdamse te vinden voor de ontwikkeling van het havenmeester informatiesysteem (HAmis) maar ook vaak te vinden bij de ILenT over beleidsmatige vraagstukken. Na vijf jaar ging het knagen…welke stap wil ik nu maken?’
Te gek
De vervolgstap was manager Operatie. ‘Met een groep van vijf managers geven zij leiding aan de operatie waar de verkeersleiders, sluiswachters, havenbeambten en inspecteurs onder vallen. Ook had ik de sluisportefeuille in beheer. Zeesluis IJmuiden was in aanbouw en daar moesten we mee oefenen. Alle sluiswachters moesten opgeleid worden. Procedures maken, trainingen organiseren, meedenken met de testprogramma's. Dat was echt te gek’.
Toelatingsbeleid
Sinds april is Wouter manager Port Office en Technische Dienst. Zijn team bestaat uit vijf afdelingen die allemaal ondersteunend zijn aan de operatie. Port Office gaat onder meer over het toelatingsbeleid, vergunningen en ontheffingen zoals bij bijzondere transporten en spelen daar ook een coördinerende rol in. Zij gaan over de ligplaatsen in de haven en hebben direct contact met afvalinzamelaars en doen de klachtenafhandeling. Ook houden ze zich bezig met beleidsmatige vragen en wensen.’
ISPS-toetsing
Onder de Technische dienst valt voor een groot deel het onderhoud en aan de gang houden van onze patrouillevloot. Dat doen we met drie man. Onze derde taak is ISPS-toetsing. Met twee man toetsen we ISPS wetgeving en certificeren wij de ISPS-kades. Voldoen ze aan de eisen en kan er een certificaat uitgegeven worden zodat er zeevaart mag worden ontvangen?
Uitdaging
Met een aantal resource coördinatoren zorgen we voor de roosters, het inplannen van medewerkers en opleidingen zowel in- als extern. De interne opleiding voor verkeersleiders regelen zij ook net als de trainingen en alles daaromheen. Tot slot hebben wij in ons team nog een aantal functioneel beheerders. Zij zijn verantwoordelijk voor de applicaties die in onze haven draaien zoals HaMis.
‘Al met al doen we dit met zo’n man of 15 maar de uitdaging is om voldoende mensen te krijgen. We zitten krap en zijn op zoek naar personeel. Ook technisch zijn er altijd uitdagingen: de PA5 (een van de patrouillevaartuigen van de vloot) gaat binnenkort naar de werf voor nieuwe, schonere motoren. Het blijft zoeken hoe we zo goed, zo efficiënt en zo betaalbaar mogelijk de vaartuigen kunnen verduurzamen.’
Iedere een beetje beter
De schepen heeft hij ingeruild voor kantoor. Of hij het mist? ‘Er waren heel veel dingen die ik er leuk vond aan het zelf varen, maar ben ook altijd op zoek naar nieuwe dingen. In deze rol kan ik de operatie tegen het licht houden en onderzoeken wat beter en misschien ook efficiënter kan. Daar zit de uitdaging want het moet iedere dag een beetje beter.’

TMA lanceerde de Dam2Dam verbinding. Vlnr: Victoria Oppenheim, Gerben en Storm Matroos (BD Containers).

Tijdens Zeehavendagen Amsterdam zijn er ook zakelijke events. Waaronder netwerkborrels van ORAM en Amports.

Zeehavendagen Amsterdam begon met het Promotie Event Techniek voor basisschool- en brugklasleerlingen

Op de tweede dag van Zeehavendagen maakten MBO- en HBO-leerlingen kennis met de havens van Amsterdam.

Grote blikvanger van het evenement was de Zr.Ms. Johan de Witt. Bijna 7.000 mensen bezochten het amfibisch vaartuig.

Zeehavendagen Amsterdam was een walhalla voor kinderen. De keuze bestond uit bijna 50 verschillende vaartochten.