
Nationale positie van de haven staat centraal tijdens 79ste Havengildediner
Slag om de moederschoot
Onderwerp van gesprek op het Havengildediner: wordt het jubileumjaar van Amsterdam ook een jubeljaar voor de Amsterdamse haven? Stad en haven waren eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar de relatie lijkt tegenwoordig niet meer zo heel vanzelfsprekend.

Een paar dagen voor het Havengildediner had wethouder Hester van Buren de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat op bezoek gehad. Barry Madlener had bij haar geïnformeerd naar de moeizame verhouding tussen het stadsbestuur en de haven. “Het was een goed gesprek,” vertelde Van Buren in haar speech. “Ik heb benadrukt dat we de haven ontzettend belangrijk vinden. De minister is met een andere indruk naar huis gegaan, dat kan ik u verzekeren.”
750 jaar Amsterdam
Stad en haven, haven en stad. De relatie liep als een rode draad door de avond in het Okura Hotel heen. Dat had vooral te maken met het thema van het jaarlijkse diner van de havengemeenschap: de 750e verjaardag van Amsterdam. Tussen de gangen van het diner door werd uitgebreid terugblikt op de ontwikkeling die de stad door de eeuwen heeft doorgemaakt, én de cruciale rol die de haven daarbij heeft gespeeld als middelpunt van alle economische bedrijvigheid.
Sail
Ook bij de viering van het jubileum van de hoofdstad zal de haven nadrukkelijk in beeld komen. Met name in de maand augustus zullen alle ogen zijn gericht op het water, wanneer de tiende editie van SAIL Amsterdam wordt gehouden. Algemeen directeur Mitra van Raalte was bij het diner aanwezig om te vertellen over de voorbereidingen voor de komst van ruim twee miljoen bezoekers die tussen 20 en 24 augustus naar 800 schepen komen kijken. “Het wordt een feestje,” beloofde ze.
10.000 woningen
Zeker tijdens SAIL zijn stad en haven weer even één, maar dat is niet altijd het geval. In het Okura viel herhaaldelijk de naam van Damen Shiprepair in Noord. De stad had kant-en-klare plannen voor de bouw van 10.000 woningen op het terrein van de werf. Het was de provincie Noord-Holland die in september het bedrijf de helpende hand bood door het Cornelis Douwesterrein aan te wijzen als industriegebied van provinciaal belang, tot ongenoegen van het stadsbestuur.

Slag om de scheepswerf
In zijn toespraak stond voorzitter Ramon Ernst van Amports uitgebreid stil bij de slag om de scheepswerf. “De haven mag geen speelbal zijn van alleen lokale belangen. Ja, er moeten huizen worden gebouwd. Maar zonder werk geen bestaanszekerheid en zonder bedrijven geen werk.” De haven en de bedrijven verdienen een bredere moederschoot, aldus Ernst, die er voor pleitte meteen maar de hele haven te verheffen tot gebied van provinciaal of zelfs nationaal belang.
De voorzitter wees daarbij op de rol die het havengebied speelt en gaat spelen bij de energietransitie. Ernst: “We hebben hier de nieuwe bio-glycerinefabriek van Argent, de grootste van Europa. Eurotank komt met een bewerkingsfabriek voor biobrandstoffen. Voor de kust komt de grootste energiecentrale van het land. De installatie, de productie, de aanlanding en het onderhoud vinden hier plaats. Het zijn ontwikkelingen die leiden naar een duurzame toekomst.”

Hinderlijk obstakel
Ernst kreeg bijval van Jan Hendrik Dronkers, de secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die naar het diner was gekomen als vervanger van de minister. Ook hij benadrukte in zijn speech het belang van de haven voor de stad, voor het land en zelfs voor Europa. “In de plannen voor een sterk Europa spelen de havens een sleutelrol. Huizen kun je overal bouwen. Havens zijn alleen daar waar water en land samenkomen. Wees daar zuinig op.”
Met zelfspot erkende Dronkers dat ambtenaren geen natuurlijke bondgenoten zijn van de havengemeenschap en door ondernemers nogal eens worden beschouwd als een ‘hinderlijk obstakel’. Dat was het opstapje naar een oproep om toch vooral de krachten te bundelen voor de grote opgaven waar de haven voor staat. De ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn, om maar eens iets te noemen. Dronkers: “We moeten het samen doen. Geen polarisatie, maar polonaise.”
Floreren
Ook Amports-voorzitter Ernst deed een oproep aan alle aanwezigen die op verschillende manieren zijn betrokken bij de haven om de gelederen te sluiten. “We kunnen samen zo veel bereiken. Ik geloof in de kracht van samenwerking. Deze havengemeenschap kan bergen verzetten. Laten we het aanstaande jubileumjaar aangrijpen om de wissels om te zetten naar de toekomst. Een toekomst waarin de haven van Amsterdam blijft floreren, ten dienste van ons allemaal.”

Bier
Het jubileumjaar is bij uitstek de gelegenheid om daarbij te leren van het verleden. Ernst citeerde zijn vader, voormalig werktuigbouwkundige op de grote vaart: “De mensen moeten groot denken. De echte kansen liggen achter de horizon.” Damen-directeur Tjeerd Schulting herinnerde eraan hoe het stadsbestuur vroeger de werven de helpende hand bood. “In opdracht van de stad werd midden op elk werf een groot vat gratis bier neergezet. Dat hielp om goede krachten te werven.”
> Klik hier voor het beeldverslag.
> Klik hier voor het beeldverslag.
Manager Port Office en Technische Dienst Wouter Coosemans
Liefde voor water in DNA
Als beroepskapitein en zeezeiler zit de liefde voor het water in zijn DNA. Het was ook die liefde die hem bij de haven bracht. Wouter Coosemans, is sinds april dit jaar manager Port Office en Technische Dienst bij Port of Amsterdam. Het onderweg en bezig zijn, werken naar de stip aan de horizon, het zijn die dingen die kapitein, zeiler en manager Wouter allemaal kwijt kan in zijn nieuwe baan.
Inmiddels werkt Wouter (46) 14 jaar bij Port of Amsterdam, en heeft hij verschillende operationele functies gehad. Na de middelbare school in Haarlem koos hij voor de Zeevaartschool in IJmuiden. De liefde voor het water zit in zijn DNA. ‘Ik kom uit een watersport familie waar zeilen een gedeelde passie was. Zelf heb ik ook een zeilboot waar ik met mijn gezin de vakanties op doorbreng onder andere zeilend naar Engeland. Het leuke aan zeilen vind ik dat je bezig bent, uitkijkend naar de volgende locatie, de aanwezige bezienswaardigheden en natuurlijk de terrasjes die we pakken.’ Ook het wedstrijdelement vindt hij leuk. ‘Lekker battelen met andere zeilers wie het eerst op bestemming is.’
Knagen
Na de Zeevaartschool koos hij voor de kustvaart en later voor de offshore. Negen jaar nam hij afscheid als kapitein en koos hij voor de wal. ‘Een vacature als verkeersleider bij het havenbedrijf trok me over de streep.’ Na twee jaar ging hij aan de slag als Inspecteur Gevaarlijke Stoffen en Milieu. ‘Het was een mooie baan. Altijd onderweg, vrijheid en lopen op schepen bleef trekken. Maar het vervolg als senior inspecteur vond hij ook heel leuk. ‘In die rol zit je meer binnen en deed ik allerlei projecten. Zo was ik bijna wekelijks bij het Rotterdamse te vinden voor de ontwikkeling van het havenmeester informatiesysteem (HAmis) maar ook vaak te vinden bij de ILenT over beleidsmatige vraagstukken. Na vijf jaar ging het knagen…welke stap wil ik nu maken?’
Te gek
De vervolgstap was manager Operatie. ‘Met een groep van vijf managers geven zij leiding aan de operatie waar de verkeersleiders, sluiswachters, havenbeambten en inspecteurs onder vallen. Ook had ik de sluisportefeuille in beheer. Zeesluis IJmuiden was in aanbouw en daar moesten we mee oefenen. Alle sluiswachters moesten opgeleid worden. Procedures maken, trainingen organiseren, meedenken met de testprogramma's. Dat was echt te gek’.
Toelatingsbeleid
Sinds april is Wouter manager Port Office en Technische Dienst. Zijn team bestaat uit vijf afdelingen die allemaal ondersteunend zijn aan de operatie. Port Office gaat onder meer over het toelatingsbeleid, vergunningen en ontheffingen zoals bij bijzondere transporten en spelen daar ook een coördinerende rol in. Zij gaan over de ligplaatsen in de haven en hebben direct contact met afvalinzamelaars en doen de klachtenafhandeling. Ook houden ze zich bezig met beleidsmatige vragen en wensen.’
ISPS-toetsing
Onder de Technische dienst valt voor een groot deel het onderhoud en aan de gang houden van onze patrouillevloot. Dat doen we met drie man. Onze derde taak is ISPS-toetsing. Met twee man toetsen we ISPS wetgeving en certificeren wij de ISPS-kades. Voldoen ze aan de eisen en kan er een certificaat uitgegeven worden zodat er zeevaart mag worden ontvangen?
Uitdaging
Met een aantal resource coördinatoren zorgen we voor de roosters, het inplannen van medewerkers en opleidingen zowel in- als extern. De interne opleiding voor verkeersleiders regelen zij ook net als de trainingen en alles daaromheen. Tot slot hebben wij in ons team nog een aantal functioneel beheerders. Zij zijn verantwoordelijk voor de applicaties die in onze haven draaien zoals HaMis.
‘Al met al doen we dit met zo’n man of 15 maar de uitdaging is om voldoende mensen te krijgen. We zitten krap en zijn op zoek naar personeel. Ook technisch zijn er altijd uitdagingen: de PA5 (een van de patrouillevaartuigen van de vloot) gaat binnenkort naar de werf voor nieuwe, schonere motoren. Het blijft zoeken hoe we zo goed, zo efficiënt en zo betaalbaar mogelijk de vaartuigen kunnen verduurzamen.’
Iedere een beetje beter
De schepen heeft hij ingeruild voor kantoor. Of hij het mist? ‘Er waren heel veel dingen die ik er leuk vond aan het zelf varen, maar ben ook altijd op zoek naar nieuwe dingen. In deze rol kan ik de operatie tegen het licht houden en onderzoeken wat beter en misschien ook efficiënter kan. Daar zit de uitdaging want het moet iedere dag een beetje beter.’

TMA lanceerde de Dam2Dam verbinding. Vlnr: Victoria Oppenheim, Gerben en Storm Matroos (BD Containers).

Tijdens Zeehavendagen Amsterdam zijn er ook zakelijke events. Waaronder netwerkborrels van ORAM en Amports.

Zeehavendagen Amsterdam begon met het Promotie Event Techniek voor basisschool- en brugklasleerlingen

Op de tweede dag van Zeehavendagen maakten MBO- en HBO-leerlingen kennis met de havens van Amsterdam.

Grote blikvanger van het evenement was de Zr.Ms. Johan de Witt. Bijna 7.000 mensen bezochten het amfibisch vaartuig.

Zeehavendagen Amsterdam was een walhalla voor kinderen. De keuze bestond uit bijna 50 verschillende vaartochten.