preview
Brievenbus
Oog in oog deze week met de Aurora Class van Hoëgh Autoliners (zie voorpagina). Mooie afsluiting van de reeks reportages die we in deze editie van Ways to Sea voor je in petto hebben.
De oceaanreus – gelijk aan een flatgebouw van 14 verdiepingen – confronteert je weer even dubbelzinnig waarvoor je het doet: de haven en alles wat daarin reilt en zeilt.
Zoals het Loodswezen, al 700 jaar actief op het water om schepen veilig om de klippen heen te loodsen op weg naar hun eindbestemming. Onze verslaggever ging op de Noordzee aan boord van een vrachtschip en kwam terug met een boeiend sfeerbeeld van loodsen anno 2024.
Niet voordat hij Gepeild Verleden had gelezen over 700 jaar loodsgeschiedenis, waarvan in dit nummer een uitgebreide recensie en de mogelijkheid om deze prachtige pil te winnen via onze prijsvraag!
Dat het Noordzeekanaal na bijna 150 jaar toe is aan (groot) onderhoud en modernisering is genoegzaam bekend. Maar dat er 4 jaar na de opening van Zeesluis IJmuiden alweer een nieuw huzarenstukje aan de horizon van IJmuiden gloort, is opmerkelijk.
Een goede reden om terug te gaan naar Jan Rienstra van Rijkswaterstaat en hem te laten vertellen wat de status is van de nieuwe zoutdam. In de volksmond beter bekend als ‘de brievenbus’. Niet eerder installeerde een haven een gleuf onder water die zout water terugbrengt naar zee, zodat het niet in ruime mate het kanaal instroomt. Het testen is begonnen en de resultaten mogen er zijn. Kom maar kijken!
Het zal Alma Droog, Programma-manager Bereikbare Haven, als muziek in de oren klinken dat er minder zout up river stroomt. Een passie die haar drijft in haar huidige missie is de Amsterdamse haven bereikbaar houden en voorbereiden op de toekomst. De focus ligt daarbij op veiligheid en het creëren van een zo vlot mogelijke doorvaart voor scheepvaart en achterlandvervoer.
Zo maken we in dit nummer – thema nautisch – een mooie reis van het verleden naar de toekomst. Veel leesplezier.
Roel Mostert
Manager Amports en Zeehavendagen Amsterdam