THEMA NAUTISCH
Welkom in de havens van Amsterdam
Nautisch schouwspel
Zeeschepen uit alle windstreken bezochten de Nederlandse havens in 2023 bijna 40.000 keer om goederen te lossen of passagiers van boord te laten gaan (v.v.). De meeste vaartuigen die onze zeehavens aandoen zijn zogenaamde natte bulkschepen. Van dit type deden meer dan 12.000 de Nederlandse havens aan. In de jaarlijkse meting van het CBR (2023) nemen de havens van Amsterdam de tweede plaats in met 5600 scheepsbewegingen. In 2024 staat de teller op 5654.
Als je er niet met je neus bovenop staat, ontgaat je hoeveel organisaties en mensen betrokken zijn bij in- en uitgaande scheepvaart. Het begeleiden van vaartuigen vanaf het moment dat zij het sluiscomplex in Velsen-IJmuiden in het vizier hebben, is een complex maar boeiend geheel.
Port Community Systeem
Voordat er überhaupt een schip wordt toegelaten meldt de zelfstandig kapitein of de door de rederij aangestelde agent zich – als deze nieuw is – bij Port of Amsterdam, zodat het havenbedrijf weet met wie ze te maken hebben. Daarna volgt de melding in het Port Community Systeem van Portbase. Je meldt de aankomsttijd van het schip aan, de bemanning, passagiers, eventuele gevaarlijke stoffen en afvalstoffen. Daarna volgt de opgave van het Zeehavengeld. Als een zeeschip gebruik maakt van openbare kades, boeien of palen in de haven, dan is hij kade-, boeien- of palengeld verschuldigd. Op dit moment bedraagt het algemeen tarief per ton lading €0,584. Het havenbedrijf hanteert kortingen op het havengeld om non-fossiele scheepvaart te stimuleren.
Beloodsen
In het Loodsplichtbesluit 2021 staat – nadat het schip is aangemeld en goedgekeurd – of een in- of uitgaand schip moet worden beloodst. In het artikel Gepeild Verleden – verderop in deze editie van Ways to Sea – wordt duidelijk dat er 700 jaar geleden al regels waren voor schepen die de haven Amsterdam in wilden. Als een schip niet door de stuurman zelf de zeesluis in wordt geloodst, moet een schip 24 uur van te voren bij het Loodswezen in IJmuiden worden aangemeld. Die informatie moet ook allemaal worden aangemeld in Portbase, zodat ook Port Towage Amsterdam (de sleepdienst), de Vletterlieden (vastmakers in IJmuiden) en De Koperen Ploeg (vastmakers in Amsterdam) het schip kunnen inplannen.
HOC
Alle beroepsvaartuigen die IJmuiden-Amsterdam aandoen worden begeleid door de verkeersleiding in het Haven Operatie Centrum (HOC) in IJmuiden. Dit gebouw staat op een steenworp afstand van de rood-witte vuurtoren. In het HOC is de vessel-coördinator van dienst eindverantwoordelijk voor de begeleiding van de schepen. Als een schip na het passeren van de sluiswachters via het Noordzeekanaal doorvaart naar Amsterdam, wordt de begeleiding overgenomen door verschillende verkeersleiders. Het gebied is opgedeeld in verschillende sectoren.
Schouwspel
Er ontvouwt zich op het water een waar nautisch schouwspel. De dienstverlening begint op de Noordzee, waar de loods (pilot) aan boord gaat, zodat hij het schip door de vaargeul naar het sluiscomplex IJmuiden kan leiden. Tussen de pieren van IJmuiden sluiten er één of twee sleepboten van Port Towage Amsterdam aan en komt het Corps van Vletterlieden in actie om het schip vast te maken. De Koperen Ploeg neemt die laatste taak over na de Wijkertunnel; Port Towage Amsterdam blijft actief totdat het vaartuig aan de kade ligt.
Tijdens Zeehavendagen Amsterdam zijn er ook zakelijke events. Waaronder netwerkborrels van ORAM en Amports.
Ladingstromen
De haven telt ruwweg zeven ladingstromen, waarvan olieproducten de lijst aanvoert met 28,9 miljoen ton (2023). Amsterdam wordt expliciet niet bestempeld als ‘containerhaven’. Het aandeel in wat de haven per container in- en uitgaat was vorig jaar in totaal goed voor een ladingstroom van 1 miljoen ton en neemt daarmee de laatste positie in op de ranglijst. TMA Logistics neemt het leeuwendeel van de op- en overslag van containers voor zijn rekening.
Bron: Jaarverslag Port of Amsterdam 2023
Auto’s
Mede dankzij Ford, dat van 1933 tot en met 1981 auto’s en vrachtwagens en auto’s assembleerde in het Westelijk Havengebied, telt Amsterdam al geruime tijd mee als roll of roll on- (ro/ro)haven.
De afhandeling van rollend materieel gebeurt al jaren op de Waterland Terminal van VCK Logistics; de meeste auto’s en landbouwmachines staan op het terrein van Koopman Car Terminal, totdat ze hun weg vinden naar het achterland. Het merendeel van de auto’s en landbouwmachines uit Azië die in Amsterdam de kade bereiken, worden geleverd door Hoëgh Autoliner. De Noorse rederij zet hiervoor steeds grotere en geavanceerdere schepen in. In dit nummer een reportage over de maiden call van de Aurora Class, die – milieuvriendelijk – per keer 9.000 units verscheept naar Europa.
Port Office
Binnen de afhandeling van de scheepvaart vormt de Port Office de spin in het web. Hoe dit team opereert vanuit het Nautisch Coördinatie Centrum onder leiding van Wouter Coosemans (Manager Port Office en Technisch Dienst bij Port of Amsterdam) lees je hier.
> Klik hier voor het beeldverslag.
Manager Port Office en Technische Dienst Wouter Coosemans
Liefde voor water in DNA
Als beroepskapitein en zeezeiler zit de liefde voor het water in zijn DNA. Het was ook die liefde die hem bij de haven bracht. Wouter Coosemans, is sinds april dit jaar manager Port Office en Technische Dienst bij Port of Amsterdam. Het onderweg en bezig zijn, werken naar de stip aan de horizon, het zijn die dingen die kapitein, zeiler en manager Wouter allemaal kwijt kan in zijn nieuwe baan.
Inmiddels werkt Wouter (46) 14 jaar bij Port of Amsterdam, en heeft hij verschillende operationele functies gehad. Na de middelbare school in Haarlem koos hij voor de Zeevaartschool in IJmuiden. De liefde voor het water zit in zijn DNA. ‘Ik kom uit een watersport familie waar zeilen een gedeelde passie was. Zelf heb ik ook een zeilboot waar ik met mijn gezin de vakanties op doorbreng onder andere zeilend naar Engeland. Het leuke aan zeilen vind ik dat je bezig bent, uitkijkend naar de volgende locatie, de aanwezige bezienswaardigheden en natuurlijk de terrasjes die we pakken.’ Ook het wedstrijdelement vindt hij leuk. ‘Lekker battelen met andere zeilers wie het eerst op bestemming is.’
Knagen
Na de Zeevaartschool koos hij voor de kustvaart en later voor de offshore. Negen jaar nam hij afscheid als kapitein en koos hij voor de wal. ‘Een vacature als verkeersleider bij het havenbedrijf trok me over de streep.’ Na twee jaar ging hij aan de slag als Inspecteur Gevaarlijke Stoffen en Milieu. ‘Het was een mooie baan. Altijd onderweg, vrijheid en lopen op schepen bleef trekken. Maar het vervolg als senior inspecteur vond hij ook heel leuk. ‘In die rol zit je meer binnen en deed ik allerlei projecten. Zo was ik bijna wekelijks bij het Rotterdamse te vinden voor de ontwikkeling van het havenmeester informatiesysteem (HAmis) maar ook vaak te vinden bij de ILenT over beleidsmatige vraagstukken. Na vijf jaar ging het knagen…welke stap wil ik nu maken?’
Te gek
De vervolgstap was manager Operatie. ‘Met een groep van vijf managers geven zij leiding aan de operatie waar de verkeersleiders, sluiswachters, havenbeambten en inspecteurs onder vallen. Ook had ik de sluisportefeuille in beheer. Zeesluis IJmuiden was in aanbouw en daar moesten we mee oefenen. Alle sluiswachters moesten opgeleid worden. Procedures maken, trainingen organiseren, meedenken met de testprogramma's. Dat was echt te gek’.
Toelatingsbeleid
Sinds april is Wouter manager Port Office en Technische Dienst. Zijn team bestaat uit vijf afdelingen die allemaal ondersteunend zijn aan de operatie. Port Office gaat onder meer over het toelatingsbeleid, vergunningen en ontheffingen zoals bij bijzondere transporten en spelen daar ook een coördinerende rol in. Zij gaan over de ligplaatsen in de haven en hebben direct contact met afvalinzamelaars en doen de klachtenafhandeling. Ook houden ze zich bezig met beleidsmatige vragen en wensen.’
ISPS-toetsing
Onder de Technische dienst valt voor een groot deel het onderhoud en aan de gang houden van onze patrouillevloot. Dat doen we met drie man. Onze derde taak is ISPS-toetsing. Met twee man toetsen we ISPS wetgeving en certificeren wij de ISPS-kades. Voldoen ze aan de eisen en kan er een certificaat uitgegeven worden zodat er zeevaart mag worden ontvangen?
Uitdaging
Met een aantal resource coördinatoren zorgen we voor de roosters, het inplannen van medewerkers en opleidingen zowel in- als extern. De interne opleiding voor verkeersleiders regelen zij ook net als de trainingen en alles daaromheen. Tot slot hebben wij in ons team nog een aantal functioneel beheerders. Zij zijn verantwoordelijk voor de applicaties die in onze haven draaien zoals HaMis.
‘Al met al doen we dit met zo’n man of 15 maar de uitdaging is om voldoende mensen te krijgen. We zitten krap en zijn op zoek naar personeel. Ook technisch zijn er altijd uitdagingen: de PA5 (een van de patrouillevaartuigen van de vloot) gaat binnenkort naar de werf voor nieuwe, schonere motoren. Het blijft zoeken hoe we zo goed, zo efficiënt en zo betaalbaar mogelijk de vaartuigen kunnen verduurzamen.’
Iedere een beetje beter
De schepen heeft hij ingeruild voor kantoor. Of hij het mist? ‘Er waren heel veel dingen die ik er leuk vond aan het zelf varen, maar ben ook altijd op zoek naar nieuwe dingen. In deze rol kan ik de operatie tegen het licht houden en onderzoeken wat beter en misschien ook efficiënter kan. Daar zit de uitdaging want het moet iedere dag een beetje beter.’
TMA lanceerde de Dam2Dam verbinding. Vlnr: Victoria Oppenheim, Gerben en Storm Matroos (BD Containers).
Tijdens Zeehavendagen Amsterdam zijn er ook zakelijke events. Waaronder netwerkborrels van ORAM en Amports.
Zeehavendagen Amsterdam begon met het Promotie Event Techniek voor basisschool- en brugklasleerlingen
Op de tweede dag van Zeehavendagen maakten MBO- en HBO-leerlingen kennis met de havens van Amsterdam.
Grote blikvanger van het evenement was de Zr.Ms. Johan de Witt. Bijna 7.000 mensen bezochten het amfibisch vaartuig.
Zeehavendagen Amsterdam was een walhalla voor kinderen. De keuze bestond uit bijna 50 verschillende vaartochten.