België betwijfelt of Zeesluis IJmuiden de nieuwe recordhouder is

Grootste ter wereld (of toch niet?)

Amsterdam heeft sinds gisteren officieel de grootste zeesluis ter wereld (70 bij 500 bij 18 meter) binnen haar gelederen. Tot het moment dat Koning Willem-Alexander de sluisdeur opende voor ‘de Amsterdam’ van Granietimporteur Bontrup, was dit record in hand van Antwerpen met de Kieldrechtsluis (68 bij 500 bij 17,8 meter). België claimt echter ook na 26 januari nog altijd te beschikken over ‘de grootste’. Of toch niet? De Gazet van Antwerpen zocht het uit.

De Kieldrechtssluis is 17,8 meter diep was; Zeesluis IJmuiden 18 meter. Dan is de sluis van IJmuiden toch dieper? Wat is het nu? “De Nederlanders hebben zich rekenkundig vergist”, zegt ingenieur Herbert Smitz. “Ze halen twee verschillende referentiepeilen door elkaar.” Smitz is een connaisseur. Hij heeft zijn hele carrière aan de ontwikkeling van de Vlaamse havens gewerkt, en was één van de architecten die vorm gaf aan de uitbouw van de Waaslandhaven.


Normaal Amsterdams Peil (NAP)

“De bodem van de IJmuidensluis ligt inderdaad achttien meter diep, maar dat is gemeten in referentie tot het Normaal Amsterdams Peil (NAP)”, stelt Herbert Smitz. “Het nulpunt bij dit referentiepeil is het gemiddelde niveau van de Noordzee. De Kieldrechtsluis is volgens de haven van Antwerpen 17,8 meter diep, maar dat is het resultaat ten opzichte van een ander referentiepeil: die van de Tweede Algemene Waterpassing (TAW). Het nulpunt bij dit referentiepeil is het gemiddelde zeeniveau bij laagwater in Oostende. Dat peil ligt 2,33 meter lager dan het Normaal Amsterdams Peil.”

'Als je de Kieldrechtsluis wil vergelijken met Zeesluis IJmuiden dan moet je er enkele meters bij tellen'

Dieper

Wat wil dat nu zeggen? Smitz: “Als je de diepte van de Kieldrechtsluis wil vergelijken met die van Amsterdam, moet je er enkele meters bijtellen, en dat zijn de Nederlanders blijkbaar vergeten. Het komt erop neer dat de bodem van de Kieldrechtsluis ruim dieper ligt dan Zeesluis IJmuiden. In de Waaslandhaven kunnen dus diepere schepen varen dan in de nieuwe zeesluis in IJmuiden.”

Facts & figures

  • Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.
  • Er gaat 630 miljoen liter water in de sluis. Dat is gelijk aan 252 olympische zwembaden.
  • Er is ruimte voor schepen tot 399 meter lang en 57 meter breed.
  • De nieuwe zeesluis is getijonafhankelijk en kan 24/7 worden gebruikt.
  • Zeesluis IJmuiden vervangt de Noordersluis, die in 1929 is opgeleverd.

Onverwachte wending

De Kieldrechtsluis is dus de diepste, maar is ze ook de grootste? Met andere woorden: in welke sluis kan nu het meeste water? Voor het antwoord moet je nog even geduld hebben. Op de website van Port of Amsterdam staat dat Zeesluis IJmuiden 500 meter lang is, even lang dus als de Kieldrechtsluis. “Maar eigenlijk is Zeesluis IJmuiden tussen de sluisdeuren 545 meter lang, en dus duidelijk de langste van de twee”, aldus Herbert Smitz.

'Amsterdam heeft dus de langste zeesluis ter wereld. Ze hebben ook de breedste zeesluis. Maar niet de diepste'

De winnaar is

Amsterdam heeft dus de langste zeesluis ter wereld. Ze hebben ook de breedste zeesluis. Maar niet de diepste. Als we die drie parameters nu samennemen, wie heeft dan de grootste? “De Antwerpse haven”, zegt Herbert Smitz. “Als je rekening houdt met de werkelijke lengte, breedte en diepte, en met het niveauverschil tussen de twee referentiepeilen, kan de Kieldrechtsluis ruim 7% meer water aan dan de IJmuidensluis.”

Meer informatie aan de hand van mooie beelden van Zeesluis IJmuiden

> zie je hier

Wie wat waar en waarom

Consortium OpenIJ

Het project Zeetoegang IJmond is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam in samenwerking met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ – een gelegenheidscombinatie van BAM, VolkerWessels, DIF en PPGM met onderaannemers Boskalis en Van Oord – bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie. DIF is een onafhankelijk Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten die voor twee miljard aan fondsen beheert.