Combineren van ladingstromen legt de haven
geen windeieren
Combineren van ladingstromen legt
de haven geen windeieren
Containerlente
in Amsterdam
Wellicht is het met deze temperaturen wat voorbarig, maar de lente lijkt aangebroken voor containers in de haven van Amsterdam. Hoe je het went of keert, er bloeit iets moois aan de Westkant van het Amsterdamse Havengebied. TMA Terminal Amsterdam werkt onverstoord en planmatig aan haar containeragenda. Het bedrijf weet feilloos intermodale containerstromen per rail en binnenvaart te combineren met short sea bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen.
Amports dook de haven in en sprak met Michael van Toledo, general manager bij TMA Terminal Amsterdam. Stap voor stap nam hij ons mee langs de denkbeeldige containervelden: “Het TMA-team is bijzonder trots dat we gezamenlijk in vijf jaar tijd van 0 naar ruim 300.000 TEU zijn gegroeid. Dat is niet alleen te danken aan de barge corridor tussen Amsterdam en de containerterminals in Rotterdam en Antwerpen. De groei is mede toe te schrijven aan de diverse short sea diensten die Amsterdam aandoen.”
Hub & spoke-concept
De barge corridor doet het meeste denken aan het hub & spoke-concept dat de meeste mensen uit de luchtvaart kennen. Kleinere toestellen brengen passagiers vanuit minder grote bestemmingen naar een centrale hub, van waaruit zij met grotere vliegtuigen naar internationale vliegvelden worden gevlogen. Tot een paar jaar geleden probeerden inland containerterminals en binnenvaartoperators allemaal hun eigen dienst te optimaliseren. Elke dag zetten tientallen containerbinnenvaartschepen koers richting Rotterdam en allen wilde zij tegelijkertijd terecht bij de vijf deep sea terminals voor relatief kleine plukjes containers. Dit leidde dikwijls tot congestie en vertragingen.
Van Toledo (TMA Logistics): 'We hebben nu vaste afspraken op de Maasvlakte'
Kleine volumes bundelen
“De vertragingen in Rotterdam hebben ons gedwongen te onderzoeken hoe we dit slimmer en efficiënter konden inrichten”, illustreert Van Toledo. “Door kleinere volumes van verschillende inland terminals te bundelen, creëer je significante containerstromen en vergroot je de bezettingsgraad van schepen. Dit weten de containerterminals in Rotterdam te waarderen en daardoor hebben we nu vaste afspraken op de Maasvlakte. In Rotterdam hoeven ze niet meer vijf kleinere schepen af te handelen, maar één grote die in een keer 200 containers komt lossen en laden.”
Samenwerken in de corridor
TMA Logistics werkt in de corridor nauw samen met Hasselt en Harlingen. Jan ten Caat, commercial manager bij Port of Harlingen is enthousiast: “Harlingen is het begin- en eindpunt van de corridor. Als ‘gate to the north’ verbinden wij lading uit het noorden van Nederland met Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Zo gaat er niet alleen gecontaineriseerde lading naar de Maasvlakte, maar ook naar TMA Terminal Amsterdam. De containers vervolgen daar hun weg via het Europese short sea netwerk.”
Ports of Fryslân
Ook in het noorden van Nederland zoeken verladers en ontvangers naar intermodale en short sea oplossingen. Ten Caat: “Wij zien steeds meer lading in containers en dat maakt vervoer over water mogelijk. Met drie afvaarten per week van en naar Amsterdam neemt de betrouwbaarheid toe. Samen met Ports of Fryslân, een samenwerkingsverband van de Friese binnenhavens Drachten, Heerenveen en Port of Harlingen proberen wij lading te bundelen. We bekijken hoe we de corridor maximaal kunnen uitnutten en een bijdrage kunnen leveren aan modal shift van weg naar water.”
Ten Caat (Port of Harlingen): 'Steeds meer lading in containers. Dat maakt vervoer over water mogelijk'
Lopende band over water
Vanaf TMA Terminal Amsterdam vertrekken elke week zeventien binnenvaartschepen richting de Maasvlakte. Van Toledo: “Wij doen RWG, ECT, Euromax en APM Terminals allen driemaal in de week aan. Hiermee is als het ware een lopende band over het water ontstaan. Partijen hoeven niet meer met trucks helemaal naar de Maasvlakte te rijden en in de file te staan. Containers breng je naar Amsterdam en wij zorgen ervoor dat ze tijdig op de containerterminals in Rotterdam staan en vice versa. Zo kunnen vervoerders meer roundtrips per dag maken en meer uit hun wagenpark halen”.
Short sea in Amsterdam
2020 was een dynamisch jaar voor TMA Logistics met de uitbreiding van Samskip-diensten in Amsterdam. Het bedrijf vaart vanaf de TMA Terminal naar Tilbury, Hull en Grangemouth. Een mooie aanvulling op de bestemmingen naar Zweden en de Westkust van Noorwegen. En er zit meer in de pen; op dit moment lopen er gesprekken voor het starten van een dienst naar Ierland met aanloophavens Dublin en Cork.
foto: Jan ten Caat, Port of Harlingen
Brexit
Met Brexit aanstaande zijn verladers op zoek naar betrouwbare en efficiënte verbindingen van en naar het Verenigd Koninkrijk. “Door het aanlopen van Grangemouth kan lading van en naar Schotland gemakkelijk met het Europese vasteland verbonden worden”, legt Van Toledo uit. “Het zijn natuurlijk niet alleen de short sea diensten die het succes maken. Ook de crossdocking faciliteiten op onze terminal leveren een bijdrage. Wij zien steeds meer vervoerders met trailers naar onze terminal komen om lading direct over te laden in containers. Brexit zorgt voor veel onzekerheid onder truckers en de lading via short sea in containers vervoeren is de oplossing. Zo voorkom je onnodige wachttijden aan de grenzen.”
Kansen voor Amsterdam
Amsterdam heeft de smaak te pakken en wil vol doorpakken. Wij vroegen aan haveneconoom Bart Kuipers hoe wij deze ontwikkelingen moeten duiden binnen het grotere geheel: “Het is mooi om te zien dat Amsterdam op de weg terug is als containerhaven. Ik zie duidelijk de eerste groene blaadjes aan de boom. De groei heeft natuurlijk naast het goede werk en ondernemerschap van TMA ook een aantal externe oorzaken. Het is vol in de Rotterdamse haven en short sea operators spreiden hun assets om congestie tegen te gaan. Het goede nieuws is dat partijen nu de kwaliteit van Amsterdam kunnen ervaren. Short sea is natuurlijk wel een dynamische markt, partijen kunnen gemakkelijk van haven switchen. Desalniettemin is Amsterdam een fantastische haven voor lading in Midden- en Noord-Nederland. Dat een leader firm als Samskip voor Amsterdam heeft gekozen, betekent een nieuwe lente als containerhaven. Ik verwacht dat dit navolging gaat krijgen van andere spelers in de markt.”