Trending
Binnenvaart rederij Tesco
introduceert Green Wave
De Amsterdamse binnenvaartrederij Tesco doet van zich spreken met de introductie van een volledig elektrisch aangedreven vaartuig voor 100% emissievrij vervoer over water in binnensteden: de Green Wave. Het schip werd eerder dit jaar gedoopt en deed recent een aantal demo-vaarten in de haven van Amsterdam.
De Green Wave is ontwikkeld door The European Shipment Company (Tesco), in samenwerking met partners uit het project Inland Waterway Transport Solutions (IWTS), een Interreg-project in de Noordzeeregio. Het eerste schip gaat varen in de binnenstad van Gent en wordt beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling van emissievrije stadslogistiek. Door gebruik te maken van de Green Wave wordt de uitstoot van CO2, SOx en NOx met 100% verminderd. Tegelijkertijd dringt deze vorm van vrachtvervoer de verkeersopstoppingen en uitstoot van fijnstof terug.
Krappe grachten
Met de oprichting van Green Wave Urban Transports (GWUT) wil Tesco emissievrije stadslogistiek hoog op de agenda zetten en bijdragen aan het verduurzamen van binnensteden. GWUT onderscheidt zich door de ontwikkeling van nieuwe kleine scheepstypen, die voldoen aan de laatste milieunormen en inzetbaar zijn in de krappe grachten en vaarwegen van steden. Eén van die nieuwe scheepstypen is de zogenoemde 'Urban Boat'. Deze staat model voor de Green Wave, die is gebouwd op de werf van Euroship in Heerewaarde (Gld). Tesco hoopt dat in Amsterdam op termijn ook een Green Wave vaart.
Emissievrije stadslogistiek
Niet Amsterdam maar Gent heeft de primeur van het eerste 100% emissievrije vaartuig van Tesco. Evenals Amsterdam kampt ook Gent kampt met drukke verkeersroutes en moet haar middeleeuwse stadscentrum beschermen door zwaar wegverkeer zoveel mogelijk te minimaliseren. Met de Green Wave denkt de stad de oplossing hiervoor te hebben gevonden.
Autonoom varen
Het volledig elektrisch aangedreven schip Green Wave is 15 meter lang en 3,75 m breed. Het casco is van aluminium. Het schip heeft een capaciteit van 20 ton en vaart voornamelijk met bouwmaterialen, maar is ook beschikbaar voor andere soorten vracht. De gemiddelde vaarduur van de eerste editie is 8 uur op een kruissnelheid tussen de 8 en 11 kilometer. De accu’s van de platbodem (0,40 meter diepgang) zijn binnen een nacht weer opgeladen. Onder de motorkap zit een watergekoelde elektromotor die bijna geruisloos 1.500 toeren maakt. Interessant voor de gebruiker is dat voor de Green Wave door zijn afmetingen geen vaarbewijs noodzakelijk is. De investering in het eerste model bedraagt circa € 200.000,-. Tesco verwacht nog een Europese subsidie binnen te halen voor het project.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
rederij Tesco
introduceert
Green Wave
De Amsterdamse binnen--vaartrederij Tesco introduceert de Green Wave. Volledig elektrisch aangedreven vaartuig voor 100% emissievrij vervoer over water.
> Lees verder
Bouw Zeesluis IJmuiden
vordert gestaag
door corona
De bouw van de grootste zeesluis ter wereld, inmiddels voorzien van de nieuwe naam Zeesluis IJmuiden, vordert gestaag. Rijkswaterstaat meldt de vorderingen van de afgelopen maanden aan de hand van een prachtige dronevideo. In het nabij gelegen SHIP is tegelijkertijd een interessante interactieve expositie over selectieve onttrekking van zout- aan zoet water begonnen. Deze zal permanent in het informatiecentrum te zien zijn, als SHIP weer open mag binnen de regels van de 1,5 meter economie.
Verzilting tegen gaan
Het zoute water dat via de sluizen in het Noordzeekanaal terecht komt, zorgt voor verzilting van het Noordzeekanaal. Als straks de nieuwe en grotere zeesluis zorgt voor extra toevoer van zout water, is het belangrijk om maatregelen te nemen om verdere verzilting tegen te gaan. Dit kan door selectieve onttrekking. Hiermee zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat een deel van het zoute zeewater, dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis, weer terug naar zee gaat. Als te veel zout water niet wordt afgevoerd, kan dit op den duur er toe leiden dat het Noordzeekanaal te zout wordt. Dit is nadelig voor de landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening.
Versla de zouttong
Aan de hand van een maquette, tekst, beeld en filmpjes worden bezoekers meegenomen in de wereld van selectieve onttrekking. Op basis van de verkregen informatie kunnen bezoekers in een game de uitdaging aangaan met de zouttong. Beantwoorden zij de vragen in de game goed, dan voorkomen ze de aantasting van de kwaliteit van het water en het milieu.
Zeesluis IJmuiden
Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt vanaf 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door Zeesluis IJmuiden.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Spectaculaire
dronevideo over
Zeesluis IJmuiden
Rijkswaterstaat meldt vorderingen in de bouw van de nieuwe zeesluis en vertaalt dit in een prachtige dronevideo. Te zien is wat er de afgelopen maand is gebeurd.
> Lees verder
Spectaculaire dronevideo
over Zeesluis IJmuiden
Als onderdeel van het 100-jarig bestaan van Damen en omdat corona jubilarissen dwingt creatief om te gaan met vieringen, trakteerde Damen Shiprepair de stad op een uitgebreide lichtshow. Tegelijkertijd heeft het bedrijf 60 platen aan ons buitenhek gehangen waarmee het de geschiedenis van Damen aan publiek duidelijk maakt. De werf staat onder leiding van oud-havenpenning winnaar Tjeerd Schulting. Hij en Harco Groen weten elke keer met succes de Amsterdamse tak van de multinational Damen uit Gorinchem in de publiciteit te brengen.
Historie Shiprepair
Die geschiedenis begint voor Shiprepair al in 1987 als de vier gegraven dokken op het noordwestelijke deel van de NDSM-werf door scheepsreparatiebedrijf Shipdock Amsterdam BV worden overgenomen. In 2003 wijzigt die bedrijfsnaam in Amsterdam Ship Repair, vanaf 2005 in Shipdock BV en in januari 2015 in Damen Shiprepair Amsterdam. Dit bedrijf is één van de 140 vestigingen die Damen wereldwijd bestiert.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Damen viert
100-jarig bestaan
met lichtshow
Als onderdeel van het 100-jarig bestaan van Damen zet het bedrijf de werf van Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord in het licht. Panelen vertellen verder de historie.
> Lees verder
Clipper Stad Amsterdam
open voor publiek
De Clipper Stad Amsterdam is mogelijk deze zomer toegankelijk voor publiek binnen de door het RIVM opgestelde richtlijnen rond het coronavirus. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Overslag haven daalt door corona
De overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied - Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad - daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7% naar 48,7 miljoen ton (2019: 54,6 miljoen). Apart noteert de Amsterdamse haven een overslagdaling van 12% in de eerste zes maanden van 2020. Hier ging het volume van 45,2 miljoen ton in de eerste helft van 2019 naar 39,8 miljoen ton dit jaar. Port of Amsterdam wijt de neergang geheel aan de uitbraak van het coronavirus.
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) is ondanks de teruggang van de afgelopen zes maanden niet pessimistisch gestemd. “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Onder moeilijke omstandigheden hebben wij in het eerste half jaar getoond hoe cruciaal de haven is voor de regio en voor het land. Als vitale infrastructuur hebben wij onverkort het scheepvaartverkeer afgewikkeld en ladingstromen verwerkt. Daarmee hebben wij bijgedragen aan het draaiende houden van de samenleving en de economie”.
Levensmiddelen en pakketten omhoog
Vooral de klanten van Port of Amsterdam die zich bezighouden met de distributie van levensmiddelen en pakketten hebben een erg druk halfjaar achter de rug. Overtoom: “En de markt voor transportbrandstoffen (benzine, kerosine, e.d.) trekt inmiddels aan. Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is moeilijk te zeggen. Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar”.
Stijgers en dalers
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar werd veroorzaakt door zowel natte als droge bulk, als door containers. De overslag van natte bulk (voornamelijk transportbrandstoffen) daalde met 5,1 procent naar 24,7 miljoen ton, tegen 26 miljoen ton vorig jaar in dezelfde periode. Ondanks het afgenomen vlieg- en wegverkeer bleven de volumes van de transportbrandstoffen redelijk op peil. Dat heeft te maken met de fluctuerende markt voor deze ladingstromen, die voor aanhoudende beweging zorgt. Het volume droge bulk daalde met 21,2 procent, wat vooral het gevolg was van een aanzienlijke daling van steenkool naar 4,6 miljoen ton, tegen 8,2 miljoen ton vorig jaar (-43,6 procent). De onverwachte, niet-structurele groei van het steenkoolvolume vorig jaar heeft daarbij de daling dit jaar scherper gemaakt. Ook daalde de overslag van granen (-15,4 procent) en was er sprake van een daling in stukgoed (-18,2 procent).
Zee- en riviercruise
Verder vielen zee- en riviercruise weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland vanaf half maart de cruise uit haar haven te weren om het besmettingsrisico te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruise weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam en behoedzaam op gang. In de eerste jaarhelft was sprake van 21 bezoeken, waarvan 18 in januari en februari. Voor de tweede helft van het jaar verwacht de Amsterdamse haven meer riviercruiseschepen te ontvangen. Zeecruise daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.
Containers
De overslag in containers daalde met 31,6%. Deze ladingstroom steeg de afgelopen jaren gestaag onder meer door shortsea-lijndiensten waarop de Amsterdamse haven zich richt. De daling is dan ook op het conto te schrijven van corona, waardoor lijndiensten gedeeltelijk kwamen stil te liggen.
Wisselend beeld in de regio
In IJmuiden daalde de overslag gering met slechts 3,4% tot 8,76 miljoen ton. In Beverwijk daalde het overslagvolume met 44,3% tot 194 duizend ton en in Zaanstad was sprake van een stijging van de overslag met 15,3% tot 84 duizend ton.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Vollers bouwt warehouse
voor cacaobonen Cargill
Deze samenwerking biedt beide partijen grote voordelen heeft en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal. Deze werd met achterneming van de anderhalve meter regel geslagen door Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Hans Krieger (wethouder Zaanstad), Christian Vollers (telg en eigenaar van het familiebedrijf Vollers) en Harold Poelma (CEO Cargill Cacao). Het viertal stak een spade in de grond om de bouw officieel in gang te zetten.
Bijzondere samenwerking
Zaanstad en Port of Amsterdam noemen de komst van Vollers en Cargill op HoogTij belangrijk. Het is een bijzondere samenwerking die voor beide partijen grote voordelen heeft en de cacao-industrie in de regio verder laat groeien en versterken. Ook passen de innovatieve faciliteiten van Vollers goed bij de ambities en visie van de gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam. Zoals de volautomatische opslag die ten goede komt van de kwaliteit van de cacaobonen. Het nieuwe warehouse is gereed voor de start van het nieuwe cacaoseizoen in 2021.
Meer nieuws?
> www.amports.nl