Koopman scherpt strategie aan

Westpoort draaischijf
in Noordwest-Europa

De automotive-logistiek is sterk in beweging en de Amsterdamse autoterminal van de Koopman Logistics Group speelt daarin graag een voortrekkersrol. Ambitie van het bedrijf is de klanten in de complete supply chain tussen fabrikant en berijder volledig te ontzorgen. Dit kunnen traditionele klanten zijn, maar ook grote dealerorganisaties, lease- en verhuurmaatschappijen en fleetowners. Dit vergt enkele strategische keuzes en die heeft Koopman inmiddels gemaakt.

“De tendens die zich al bijna een decennium aftekent in de automotive is het verdwijnen van de middle man, de dealer”, aldus Ad ten Brink (49), Director Automotive bij de Koopman Logistics Group. “Zo hanteert bijvoorbeeld één van onze klanten – een producent van elektrische voertuigen – een alternatief distributiemodel. Die brengt de auto’s naar onze compound in de Amsterdamse haven en benut vervolgens onze bestaande diensten om de auto geheel rijklaar vanaf hier bij de automobilist af te leveren. Daar hebben we onze strategie op afgestemd. Om sneller te kunnen schakelen heeft het bedrijf – voorheen losse operationele onderdelen zoals de compounds in Amsterdam, Born en Putten én het autotransport – onder één directie samengevoegd. Daarnaast hebben we nieuwe activiteiten zoals chauffeursdiensten aangetrokken om de dienstverlening te completeren en nieuwe klanten te kunnen werven.”

Uniek product

“Het traditionele marketingmodel is daarmee niet geheel verdwenen,” vult commercieel directeur Mark van der Lingen (43) aan. Daar is ook niks mis mee. Er zijn immers meer manieren om auto’s te vermarkten. Eén van onze grootste klanten doet allebei en werkt nog grotendeels volgens het bestaande traject. Maar Koopman kan beide werkwijzen ondersteunen. Door de combinatie van compound en transport bieden wij een uniek product. Dat beperkt zich niet tot fabrikanten, OEM’s (Original Equipment Manufacturers), maar strekt zich uit tot onze andere klanten: grote dealerbedrijven, lease- en verhuurmaatschappijen en fleetowners zoals grote organisaties met een omvangrijk wagenpark.” Ten Brink: “Uiteindelijk doel is dat wij voor al die partijen in de complete supply chain een rol spelen, maar stapsgewijs gebeurt dat alvast in delen. Hoe meer wij zelf doen, hoe meer grip wij op kwaliteit hebben.”

Van der Lingen: 'Door de combinatie van compound en transport bieden wij een uniek product'

Verwevenheid

“Daarbij geldt dat voor welke klant ook de processen in feite overeenkomstig zijn,” verduidelijkt Van der Lingen. “Ook bij re-marketing van eindecontract huurauto’s of van eindecontract leaseauto’s gaat het om meer dan logistiek. Het gaat om het ontzorgen van de klant door te repareren, schoonmaken, rijklaar maken en afleveren bij de nieuwe eigenaar. Niet alleen de processen rond nieuwe en gebruikte auto’s zijn overeenkomstig, tussen onze klanten bestaat ook een grote verwevenheid. Tussen de aankomst van een auto op onze compound en het vertrek ervan naar de automobilist kan een auto meerdere keren van eigenaar wisselen, bijvoorbeeld van fabrikant, naar dealerorganisatie tot aan lease- of verhuurmaatschappij.”

Hikers

Om die integrale oplossingen aan klanten te kunnen aanbieden, zijn bij Koopman losse onderdelen zoals de compounds en autotransport organisatorisch samengevoegd. Daarnaast is Koopman door gerichte overnames behoorlijk gegroeid. Een mooi voorbeeld is in 2019 de overname van ACM Fleetforce, een bedrijf dat onder meer chauffeursdiensten – hikers – levert. Voormalig directeur/eigenaar Mark van der Lingen van ACM is vervolgens als Sales Director Automotive tot de directie van Koopman toegetreden. De hiker service sluit naadloos aan bij de ambities van Koopmans nieuwe dienstverlening. Hikers – veelal aow’ers en studenten – brengen de auto’s van de compounds rechtstreeks naar de klant, of halen ze op.

Grip op kwaliteit

Ook bij het traditionele autotransport op opleggers vonden diverse overnames plaats zoals Janssen Vlodrop, Stobart Nederland en Smink Transport. Doel is de aanwezigheid op de Nederlandse markt te versterken, meer flexibiliteit, kwaliteit en snelheid te brengen. Ten Brink: “Alles moet steeds sneller en daar moet je wel de capaciteit voor hebben. Het gaat om grip op kwaliteit. Bij voorkeur zetten we eigen trucks in maar bij pieken huren wij ook derden in.”

Ten Brink: 'De Amsterdamse haven is een heel betrouwbare stabiele factor'

Westelijke havengebied

De autoterminal van Koopman in het Westelijk Havengebied is een belangrijke draaischijf binnen het geheel. Uiteraard de plek waar grote autoschepen aanmeren, een plek waar nieuwe auto’s – eigendom van fabrikanten en dealers – en eindecontractauto’s van lease- en verhuurmaatschappijen veilig kunnen staan in afwachting van een volgende levensfase. Voorts is het één grote, hyperefficiënte autowerkplaats. Van der Lingen: “Wij doen alles, gaande van wat snel, goed en simpel gedaan kan worden tot complexe aanpassingen. Op piekmomenten kunnen we natuurlijk ook een beroep doen op derden.”

Weg boven spoor

De compound in de haven Amsterdam biedt veel voordelen: de centrale locatie voor distributie in Nederland, goede wegen, geen congestie, geen stakingen, de ligging nabij Schiphol met al zijn autoverhuurbedrijven. Ten Brink: “De Amsterdamse haven is een heel betrouwbare stabiele factor. We kunnen hier beschikken over meer modaliteiten, al kiezen wij uit flexibiliteitsoverwegingen voornamelijk voor de weg boven het spoor. Het is maar wat de klant wil. Sommigen kiezen uit CO2-footprintoverwegingen voor het spoor of voor het tanken van hvo-brandstof.” Van der Lingen: “Natuurlijk zijn er havens die meer automotive-activiteiten herbergen, maar het voordeel dat wij als Amsterdam bieden is dat afgezien van de uitstekende achterlandverbindingen een klant bij ons meteen kernklant is, alle aandacht krijgt.”

Koopman Car Terminal is de draaischijf in Noordwest-Europa voor diverse automerken. Op de compound van 46 hectare worden jaarlijks meer dan 150.000 auto’s land- en project specifiek transport ready gemaakt voor doorvoer naar negen landen. Daarnaast hebben veel lease- en verhuurmaatschappijen activiteiten rond einde contractauto’s aan Koopman uitbesteed. Koopman Logistics Group is een al bijna een eeuw oud familiebedrijf met Groningse wortels in de melkbussentransport en -opslag. Later kwam daar autotransport voor klanten als Pon bij. Nog altijd bezetten Koopman-familieleden kernposities binnen de organisatie. Koopman telt inmiddels 1100 medewerkers en heeft buiten Nederland vestigingen in Duitsland en België.

Ontwikkelingen

Ten Brink: “De grote verwevenheid tussen onze diverse klanten en binnen de supplychain vereist vlekkeloze en betrouwbare communicatie tussen de partners. Daarom zijn wij ook vergevorderd met de ontwikkeling van blockchaintechnologie. Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en energietransitie biedt de autoterminal in Amsterdam kansen om stappen te zetten. Zo liggen onze daken vol met zonnepanelen en kunnen we van het gas af, rijden met hvo-brandstof voor klanten die dat willen. Ook hebben we plannen om ruimte te winnen door een hoogbouw parkeergarage aan de voorzijde van ons terrein te bouwen. Onze groeiambities vergen uiteraard ruimte.”