Talkshow doet Havengildediner niet vergeten 
maar scoort wel veel kijkers en waardering

Talkshow doet Havengildediner niet vergeten maar scoort wel

Trossen Los in Het Scheepvaartmuseum

Geen volgepakt binnenplein van Het Scheepvaartmuseum waar het 75ste Havengildediner zou plaatsvinden. In plaats daarvan de anderhalf uur durende livestream TV-uitzending Trossen Los! Het Alternatieve Havengildediner onder leiding van Jort Kelder. De gelegenheidsuitzending werd gevolgd door in totaal bijna 700 personen. Als we de terugkijkers van de samenvatting en de goede waarderingen aan ons adres daarbij optellen, dan kunnen spreken van een geslaagd experiment.

Na het succes op het Havengildediner 2019 fungeerde Jort Kelder bij Trossen Los wederom als presentator.

Amports-bestuursleden Paul Wortelboer (l.) en Johan van Tiggelen schudden elkaar de elleboog.

Trossen Los! werd live uitgezonden vanuit de Michiel de Ruyterzaal waar een complete studio was gebouwd.

Amports-voorzitter Annemarie Manger fungeerde gedurende het  programma  als tafeldame naast Jort Kelder.  

Trossen Los had ook alles in zich om te scoren bij iedereen die de haven van Amsterdam tot IJmuiden lief heeft of uit hoofde van zijn werk volgt wat er allemaal in deze boeiende sector gebeurt. Behalve dat we dit keer als gevolg van de coronacrisis niet met elkaar aan de dis zaten, zaten alle elementen van het reguliere Havengildediner in het programma. Dus ook het jaarlijks hoogtepunt: de uitreiking van de Havenpenning, een optreden van huiscabaretier Micha Wertheim, een gesprek met de Minister Cora van Nieuwenhuizen en discussie aan tafel over de toekomst van de haven met gedeputeerde Zita Pels, Kees Noorman en Koen Overtoom. Laatstgenoemde werd tot zijn verrassing aan het einde van de uitzending gelauwerd met de Havenpenning door havenwethouder Victor Everhardt. Klik hier om naar de pagina van de uitreiking van de Havenpenning te gaan.

Geen Havengildediner maar alles zat in de livestream uitzending inclusief het gesprek met de minister

Mooie reportages

Voor de aanwezigen in Het Scheepvaartmuseum en de kijkers thuis of op kantoor waren de korte reportages over het havenbedrijfsleven ware eye-openers. Niet zelden ontving Amports via social media en andere kanalen complimenten voor de wijze waarop de zeehavens van Amsterdam in beeld werden gebracht. Rauw, realistisch en aantrekkelijk. Voor herhaling vatbaar en nog verder uitgebreid, zodat meer mensen kunnen beleven hoe die haven werkelijk functioneert.

Nagelnieuwe Amports-bestuurslid Enver Loke van Chocolatemakers komt in de wedstrijd door te luisteren naar geroutineerde collega's.

Trossen Los werd aandachtig gevolgd door onder andere Michiel de Brauw, Kees Noorman,  Michael Huijser en Victor Everhardt.

Huiscabaretier Micha Wertheim noteert de steekwoorden die hij op zich af kreeg gevuurd. Hij sloot Trossen Los af met een vlijmscherpe column.

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Havenpenning 2020 door havenwethouder Victor Everhardt (r.)  De gelukkige was dit jaar Koen Overtoom.

Micha Wertheim: 'Demp het IJ en laat de schepen passeren in een met water gevuld viaduct'

Het IJ droogleggen

Jort Kelder – zoon van een vader die diende op grote vaart – zat goed in de wedstrijd. Leverde een goede geoliede uitzending af en werd aan het einde van Trossen Los nog even ‘geschoren’ door Micha Wertheim. De cabaretier had zo zijn eigen ideeën over het verbinden van het centrum van Amsterdam met Amsterdam-Noord; het IJ gewoon droogleggen en de schepen kanaliseren in grote aquaducten.

Waar normaal gesproken 520 mensen aanwezig zijn op het Havengildediner, volgden nu maximaal 25 personen de livestream  talkshow.

De technische ondersteuning van Trossen Los was in handen van ACS. Het team leverde een mooie prestatie met een geheel mobiele studioset.

Amports-bestuursleden Johan van Tiggelen (r.) van VTTI/Eurotank Amsterdam en Gerben Matroos van TMA Logistics. Achterin zichtbaar Tjeerd Schulting.  

Port of Amsterdam CEO Koen Overtoom  poserend met de zojuist verworven Havenpenning 2020. Geflankeerd door Annemarie Manger en  Victor Everhardt. 

Het Scheepvaartmuseum toont nieuwe aanwinst Amsterdam Havenstad tijdens de Trossen Los!

Tentoonstelling Havenstad

Niet voor niets had Trossen Los zich verschanst in Het Scheepvaartmuseum, waar een klein gezelschap onder leiding van museumdirecteur Michael Huijser en conservator Tim Streefkerk een sneak preview te zien kreeg van de nieuwe tentoonstelling Amsterdam Havenstad. De opening van deze nieuwe aanwinst van Het Scheepvaartmuseum is door de lockdown verplaatst naar 20 januari. Klik hier als je ook een korte impressie van de tentoonstelling wil zien en entreekaarten met korting wil bestellen.

De nieuwe tentoonstelling Amsterdam Havenstad bestaat uit vier delen. Waaronder een interactieve presentatie over het Noordzeekanaalgebied.

Jort Kelder ontwikkelde een bijzondere belangstelling voor de haven van Amsterdam  in de 17de eeuw. In Het Scheepvaartmuseum kan hij zijn hart ophalen.

Amports-koningin Yasemin Demirtas houdt het draaiboek in de gaten. Samen met Roel Mostert had zij de touwtjes strak in handen.

Conservator Tim Streefkerk toont de authentieke teerton aan het begin van de nieuwe havententoonstelling.  Begin 2021 open voor publiek.