CEO Port of Amsterdam laat emoties de vrije loop

Havenpenning 2020
naar Koen Overtoom 

Port of Amsterdam CEO Koen Overtoom is dit jaar gelauwerd met de Havenpenning. De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Zeehavens Amsterdam. Overtoom ontving de havenpenning uit handen van havenwethouder Victor Everhardt, die de ontvanger roemde om zijn sterke ‘kompas’ in turbulente tijden, in staat om nieuw terrein te ontdekken én te exploreren.

Everhardt noemde de CEO van Port of Amsterdam onder meer een warm pleitbezorger voor de belangen van zijn organisatie maar nog veel meer voor de belangen van zijn klanten. In de havencommunity wordt de Havenpenning gezien als een belangrijke onderscheiding, omdat deze wordt toegekend door de leden uit de sector. Vorig jaar ging de havenpenning naar Tjeerd Schulting van Damen Shiprepair.

'Deze persoon houdt koers in turbulente tijden'

Kompas

In aanloop naar het bekend maken van de winnaar noemde Victor Everhardt de ontvanger van de havenpenning een sterk kompas. “Deze persoon houdt koers in turbulente tijden, is in staat nieuw terrein te ontdekken én te exploreren. Hij is bereid daarvoor tegen de stroom in te varen en neemt graag het voortouw, houdt van verantwoordelijkheid en van uitdagingen. Is een sportman. Houdt van roeien, zeilen en hockeyen. Ook als trainer leidt hij, geeft hij richting. Hij is de leider die de koers bepaalt. Zijn kompas zijn de mensen die hem voeden met ideeën, met ambities met dromen en idealen.”

Joviaal

“Tegelijkertijd zoekt hij altijd verbinding”, aldus Everhardt. “Is hij hartelijk, opgeruimd en gul. Joviaal, kun je zeggen. Hij organiseert, motiveert en stimuleert, zowel in zijn directe als indirecte omgeving. In barre tijden leverde hij een ambitieus programma af, hij ziet kansen en mogelijkheden als een echte handelaar, die hij ooit was. Daarbij blijft hij over zijn werk, zijn organisatie en zijn omgeving altijd jeugdig enthousiast. Hij is een warm pleitbezorger voor de belangen van zijn organisatie maar nog veel meer voor de belangen van zijn klanten. Tegelijkertijd heeft hij een scherp oog voor de noden van zijn omgeving en klopt zijn hart hard voor duurzaamheid en MVO. Hij ziet samenhang in de ‘rattenstaart’ die alle verschillende belangen en wensen vaak vormen. Hij houdt overzicht.”

Onverstoorbaar

“En bij dat alles”, eindigt Everhardt zijn betoog aan de winnaar, “toont deze ontvanger van de havenpenning zich onverstoorbaar en onvermoeibaar. Want hij heeft energie! Hij kent zijn koers, hij weet waar hij naartoe wil en weet ook dat dat niet altijd een rechte lijn is. Hij heeft geduld, laat zich niet afleiden, weet hoofd- en bijzaken te onderscheiden en laat zich niet verleiden tijd in trivialiteiten te steken. Hij heeft een opdracht en die voert hij uit. Altijd vanuit het belang van zijn cluppie. En voor de komende vier jaar opnieuw met het mandaat van zijn enig aandeelhouder, de gemeente Amsterdam. De havenpenning gaat dit jaar gaat naar de man die de haven ademt, die direct na zijn studie ontwikkelingseconomie in de haven ging werken en daar nooit meer weg lijkt te gaan. Die man is…. Koen Overtoom!