Gevolgen coronacrisis treffen Zeemanshuis in Westpoort

Met voortbestaan bedreigd

Het Zeemanshuis oftwel Seamen’s Centre aan de Radarweg in de haven wordt met voortbestaan bedreigd. Het onderkomen sloot eerder dit jaar zijn deuren als gevolg van de uitbraak van Covid-19. Amports doet een beroep op het havenbedrijfsleven in Amsterdam en daarbuiten het onderkomen voor zeelieden financieel te steunen.

Het Zeemanshuis dateert alweer uit 1858. In die tijd een tehuis voor zeelieden. Gezellig, sfeervol en veilig. Predikant Swalue voerde het woord in het splinternieuwe onderkomen. Met een paar glinsterende ogen omschreef de dominee het Amsterdamse huis als volgt: ‘Een vriendelijke herberg voor onze kloeke zwervers op de baren. Niet langer was de zeeman aangewezen op slordige onderkomens en gehaaide logementhouders. Niet langer stond hij alleen.’

Verhuizing

In de loop der jaren veranderde er veel in de zeevaart. De havens schoven op naar het westen. Geen oostelijk havengebied meer maar een westelijk havengebied. Dichter bij zee, goed geoutilleerd, en uitstekend bereikbaar. Doch een nadeel was er ook. De schepen waren niet langer in beeld. Geen Amsterdammer die ze meer zag. De havenbekkens verdwenen uit het centrum. Geen havenwerkers meer, geen vast makers meer, geen zeelieden meer. Vergeten werden die laatsten niet. Immers het zeemanshuis verhuisde mee. Tot tweemaal toe. Van het Kadijksplein naar de Coenhaven en van de Coenhaven naar de Radarweg. Wel was een er extra voorziening nodig. Een busje om de zeelui op te pikken. Een busje dat een trouwe zwoeger werd in het havengebied. Tienduizenden zeelieden zijn er mee vervoerd. De afstanden waren geen enkel probleem. Zelfs vanaf de Afrikahaven bedroeg de tijdsduur niet meer dan een kwartier. Uiteraard was het vervoer kosteloos.

Zeelui hebben behoefte aan veiligheid, vriendelijkheid en gastvrijheid. Dat vinden ze hier

Niet weg te denken

Dat de vraag naar het zeemanshuis niet verminderde, bleek de afgelopen jaren. De bezoekersaantallen bleven stijgen en niet zo’n beetje ook. Zodanig zelfs dat de ITF een tweede bus ter beschikking stelde. Ach wat, de maritieme herberg is niet weg te denken. De behoefte aan veiligheid, vriendelijkheid en gastvrijheid zijn van alle tijden.

Corona

En toen ineens keerde het tij. Een onzichtbaar virus sloeg toe in maart 2020. Ook in de haven van Amsterdam. Van het ene op het andere moment kon de zeeman niet meer weg. Zijn schip was een geworden tot een drijvende gevangenis. Letterlijk. De terminal verlaten kon nauwelijks nog, het busje kwam niet meer en zijn herberg moest de deuren sluiten. Weg gezelligheid, weg sociaal contact, weg gratis onlineverbinding met het thuisfront. Van het ene op het andere moment was de wereld van de zeeman een volstrekt andere geworden.

Als u het Zeemanshuis financieel wilt steunen, dan kunt u contact opnemen met Amports. Stuur daarvoor een e-mail
of neem direct contact op met Roel Mostert (Manager Amports).

> amports@amports.nl

> 06 250 70 504