Primeur Damen Shiprepair: 3de generatie jack-up binnen
Scheepswerf schakel in energietransitie
Wereldwijd zijn er maar vier van te vinden en één van die 'zeereuzen' – zogeheten jackets – ligt sinds deze maand bij Damen Shiprepair Amsterdam. We hebben het over de Seajacks Scylla.
Derde generatie windmoleninstallatieplatforms die de komende jaren worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Komst zeereus Seajacks Scylla (139 x 50 m.) nu wel mogelijk door Zeesluis IJmuiden (500 x 70 m.)
Dat de derde generatie nu wel onder handen kan worden genomen in Amsterdam-Noord en eerder niet, is een regelrecht effect van de komst van Zeesluis IJmuiden. Die accommodeert schepen tot 70 meter (breed), dus dat betekent groen licht voor schepen met afmetingen als de Seajacks Scylla (139 x 50 meter). Was het daarmee een gelopen race in de grootste zeesluis ter wereld? Dat niet. Het schip steekt nogal uit, maar dat euvel kon na wat extra rekenwerk ook worden geëlimineerd. Evenals het passen en meten op de werf zelf, waar het platform twee ligplaatsen inneemt en waarvoor het ernaast gelegen dok wordt vrijgehouden. Dus het neemt nogal wat ruimte in beslag.
Track record
Onderhoud van windmoleninstallatieplatform is overigens niet nieuw voor Damen Shiprepair Amsterdam, want de werf heeft een uitgebreid track record op het gebied van onderhoud van eerste en tweede generatie schepen die fundaties en offshore windturbines op de Noordzee neerzetten. Toevallig ligt er op dit moment een paar dokken verder een tweede generatie jack-up.
Meer Gigawatt
Jack-ups van het formaat Scylla zijn de toekomst. Zoals ook de werkzaamheden voor en op deze schepen de toekomst zijn, nu in 2027 al 21 Gigawatt aan windenergie op de Noordzee moet zijn gerealiseerd en in 2050 zelfs meer dan 200 Gigawatt. Windmolens van dit kaliber komen verder uit de Nederlandse kust te staan dan de huidige turbines en voor de installatie daarvan zijn zeereuzen van het formaat Seajacks Scylla onmisbaar. De derde generatie installatieplatforms staat op zijn vier poten van 100 meter.
'Het Klimaatakkoord heeft een gunstig effect op de haven van Amsterdam'
Gunstig voor de haven
“Het huidige Klimaatakkoord betekent ook dat er meer windturbines op de Noordzee moeten worden gebouwd. Die energietransitie heeft een gunstig effect op de haven van Amsterdam”, meent Paul van der Craats (Commercieel Manager Damen Shiprepair Amsterdam en Niron Staal). “Dus ook op Damen Shiprepair Amsterdam en Niron Staal, waar door de opening van Zeesluis IJmuiden nu structureel jack-ups kunnen worden uitgerust met transport- en installatieconstructies. En Amsterdam ligt geografisch gunstig ten opzichte van de locaties op de Noordzee waar assemblage en onderhoud van windturbines plaatsvindt.”
Banen
Op een doordeweekse dag zijn bij Damen Shiprepair Amsterdam gedurende 24 uur rond de 900 personen actief op de werf. Je zou kunnen spreken van een stad in een stad als je de toegangspoort van het bedrijf op de Tt. Vasumweg passeert. Het is een smeltkroes van vele nationaliteiten, de bedrijvigheid is groot en de sfeer is ‘typisch Amsterdams’. De kennis en kunde om ingewikkelde constructies zoals op de Seajacks Scylla te realiseren, is aanwezig. “Maar er is altijd zorg om krapte van personeel”, aldus Harco Groen (HSEQ Manager Damen Shiprepair Amsterdam). “Energietransitie is dan bedrijfseconomisch gezien gunstig voor de haven van Amsterdam en voor ons, maar het succes en de snelheid van die omslag wordt mede bepaald door de beschikbaarheid van personeel. Reden om structureel die haven te blijven promoten op de arbeidsmarkt en in het onderwijs."