Eigenaars Cor en Mirjam Dijk gaan met pensioen 

Parlevinker te koop

Het is een drukte van belang op een doordeweekse dag in ‘de Parlevinker’ aan de Amsterdamse Coenhaven. Mannen uit de haven in werkkleding lopen de deur plat voor belegde broodjes, iets bij de koffie, veiligheidsschoenen of een veiligheidshelm. De filterkoffie is bruin en de sfeer is goed.

’Niets wijst erop dat het hier over een paar maanden wellicht ‘einde oefening’ is voor eigenaars Cor en Mirjam Dijk. Komt er dan na vier generaties Fa. H. Dijk & Zn definitief een einde aan deze icoon in de haven van Amsterdam of gaat de verkoop van onder meer levensmiddelen, veiligheidskleding en kantinebenodigdheden over in de handen van een opvolger. De Parlevinker staat te koop bij Duijn Horecamakelaars voor €175.000,-. Dat is exclusief €375,- per maand huur voor de ligplaats aan de Coenhaven 28, maar inclusief parkeergelegenheid voor de deur.

Prachtige drijvende winkel met een track-record van meer dan 120 jaar

Roggebrood

De aspirant-koper krijgt voor dit bedrag een prachtige drijvende winkel tot zijn beschikking en meer dan 120 jaar oude traditie op het gebied van (scheeps-)waren verkoop op en langs het Noordzeekanaal en het IJ. In de Amsterdamse haven is de familie Dijk namelijk al sinds 1902 actief als parlevinkers. Wat door Roelof Dijk in die tijd op bescheiden schaal begon met het uitventen van roggebrood vanuit een roeiboot die langszij kwam bij voorbij tuffende schepen, bouwde zijn zoon Hendrik Dijk dit geleidelijk uit tot een serieuze broodwinning. Roeiboten werden gemotoriseerde vletten (de Roelof, Antje en Vloekniet) en naast de vletten een drijvend magazijnschip (1959). Kennelijk als ode aan Hendrik Dijk, die de parlevinker in Amsterdam op de kaart zette, draagt het bedrijf tot op de dag van vandaag zijn naam en die van zijn zonen: Fa. H. Dijk & Zn.

xxx

Varende parlevinker ligt in Drenthe

"Natuurlijk hopen we dat er een koper opstaat die de traditie van de familie Dijk voortzet”, zegt Cor Dijk. Hij kocht de Fa. H. Dijk & Zn. in 1982 met zijn twee jaar jongere broer Dirk, inclusief de nog enige varende parlevinker (het schip). Het duo opende vervolgens in 1991 het magazijnschip dat nu te koop staat en staakten met varen in 1995. Nadat Dirk met zijn vrouw in 2001 eruit stapte, runnen Cor en Mirjam sindsdien de zaak alleen. Parlevinkerschip ‘De Hendrik’ werd tussentijds verkocht aan een scoutinggroep in Rotterdam. “Zij hadden er maar een paar jaar plezier van, want inmiddels ligt de ‘Hendrik’, omgedoopt in ‘De Parlevinker’ sinds kort in het Drentse Oranjedorp. Symbolisch genoeg op een steenworp afstand waar het duo straks gaat genieten van hun pensioen, omringd door de kinderen en kleinkinderen die daar al wonen. Helaas was niemand uit deze Dijk-generatie te porren voor een overname.

Overname inclusief inwerkperiode

“Vanzelfsprekend werken wij de nieuwe eigenaar nog in als hij of zij de winkel in zijn huidige vorm voortzet, maar daarna is het echt over en sluiten”, aldus Cor Dijk. Zijn vrouw Mirjam knikt instemmend. Ze werpt nog even een blik op de tekeningen van hun nieuwe huis in het Drentse Nooitgedacht en meldt dat inmiddels de fundering is gelegd. “Het zal wennen worden”, bevestigd het tweetal. Niet alleen voor ons, maar als de winkel niet wordt voortgezet ook voor de haven zelf. Ergens verdwijnt er iets uit het havenbeeld dat er al 120 jaar is en dat is wel even slikken.”

Horeca 1, 3 en 4

Maar zover is het nog niet. Als er morgen een koper op de stoep staat die de drijvende winkel voortzet is het gewoon business as usual. De koper krijgt voor €175.000,- een drijvende winkel in handen met een zorgvuldig door H. Dijk & Zn. opgebouwde goodwill met gratis parkeren voor de deur. Dijk: “Scheelt weer een ritje naar de Spaarndammerbuurt en parkeerkosten als je boodschappen nodig hebt of een belegd broodje.” Het bestemmingsplan (cat. horeca 1, 3 en 4) biedt weliswaar ruimte voor een café, eetcafé, lunchroom of restaurant, maar Cor en Mirjam bleven de principes van grondlegger Hendrik trouw. “Het zou natuurlijk mooi zijn als de nieuwe eigenaar de winkel voortzet in zijn huidige vorm. Je voorziet in een behoefte, want het is nog altijd berendruk elke dag. Maar als de familie Dijk het straks niet meer voor het zeggen heeft, accepteren we dat. Rest ons alle mooie herinneringen.”

Parlevinker op het Polygoon Journaal