Tweede editie (22-25 juni) laat nog meer van havenbedrijven achter de schermen zien

'Zeehavendagen hoort bij Amsterdam'

‘Zeehavendagen hoort gewoon bij Amsterdam’ en ‘uniek dat je overal mag komen waar je anders langsfietst’. Met een 8 als waarderingscijfer van de bezoekers in 2022* en meer deelnemende havenbedrijven in 2023 dan vorig jaar, groen licht voor de tweede editie van Zeehavendagen Amsterdam. Het evenement wordt dit jaar gehouden van 22 t/m 25 juni en telt verspreid van Amsterdam en Zaandam tot aan IJmuiden en Beverwijk meer dan 55 ‘attracties’. 

Primeurs in 2023: de komst van de Zr.Ms.De Ruyter van de Koninklijke Marine, een openlucht banenmarkt voor studenten en werkzoekenden in het hart van Amsterdam-Westpoort en rondleidingen op en tours met vaartuigen van onder meer de Douane, Port of Amsterdam en nautische dienstverleners. Het evenement valt net als in 2022 in het weekend samen met het Havenfestival IJmuiden. Daar vandaan organiseert Zeehavendagen Amsterdam rondleidingen naar onder meer Zeesluis IJmuiden, Tata Steel en het Informatiecentrum Net op Zee van Tennet. In de loop van het voorjaar maakt de organisatie meer bekend over de inhoud van het programma.

Meer bezoekers

De eerste editie van Zeehavendagen Amsterdam trok meer dan 6.000 bezoekers naar de havens van Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk. Zij namen een kijkje achter de schermen bij 50 haven- en havengerelateerde bedrijven. Dit is inclusief het aanbod (gratis) vaartochten en andere activiteiten in de haven, workshops en activiteiten die de historie van de haven vertellen. Door de toename van het aantal vaartochten, de komst van de Zr. Ms. De Ruyter die op 24 en 25 juni open is voor publiek, de groei van het aantal rondleidingen en de open lucht banenmarkt, verwacht de organisatie dit jaar meer dan 10.000 bezoekers.

Onderwijs en arbeidsmarkt

Omdat Zeehavendagen Amsterdam zich bij uitstek leent om de onderwijs- en arbeidsmarkt te verbinden aan de vele vacatures in de haven, ligt in 2023 de focus op het aantrekken van werkzoekenden en leerlingen uit het basis-, voortgezet- en middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. Voor deze doelgroep en het algemene publiek creëert Zeehavendagen Amsterdam een centraal (overdekt) ontmoetingspunt met het havenbedrijfsleven, getiteld De Terminal. Deze 'openlucht banenmarkt' komt naast het kadeprogramma aan de kop van de Westhaven, waar gedurende vier dagen vaartochten worden aangeboden en voorlichting wordt gegeven.

Deelnemers

Inmiddels hebben de meeste deelnemers aan Zeehavendagen 2022 toegezegd deel te nemen aan de tweede editie van het evenement. Onder hen onder meer Damen Shiprepair en Damen Oranjewerf, Containerterminal TMA Logistics, C.J. Hendriks, cacaoveem C.Steinweg-Handelsveem, VCK Logistics, Eurotank Amsterdam, Chocolatemakers, de Douane, Tata Steel, Rederij Spliethoff, Het Scheepvaartmuseum, HES Bulk Terminal, De Koperen Ploeg, het Nautisch Coördinatie Centrum van Port of Amsterdam, de Koninklijke Marine, Stichting Promotie Maritieme Tradities, het Zeemanshuis, Amsterdam Logistic Hub, Forkliftcenter, Svitzer, EVOS, de Zaanse cacaovemen Vollers en CTVrede, Tata Steel, Loodswezen, Plastic Recycling Amsterdam, Peinemann en het Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente Amsterdam participeert aan de hand van het werkgelegenheidsprogramma Westpoort Werkt en is betrokken via het Werkgeversservicepunt in de haven. Zie ook: www.zeehavendagenamsterdam.nl *) Bron: Bezoekersenquête Zeehavendagen Amsterdam 2022.