Ghana, Ivoorkust en Nigeria ontwikkelen zich in rap tempo

Op cacaomissie in West-Afrika

Als grootste importhaven van cacao zet Port of Amsterdam in op een duurzame ontwikkeling van de cacaoketen. Het havenbedrijf vindt een nauwe samenwerking met exporterende landen daarom van essentieel belang.

Om die woorden kracht bij te zetten bezocht een delegatie van cacao gerelateerde bedrijven uit het Noordzeekanaalgebied in september de West-Afrikaanse landen Ghana, Ivoorkust en Nigeria. Het doel van deze cacaomissie was de samenwerking tussen de havens van beide landen en de cacao sector verder te versterken.

Rap tempo

Ivoorkust en Ghana ontwikkelen zich in een rap tempo. In de havens van Tema, Takoradi en Abidjan zijn nieuwe containerterminals opgeleverd en de moderne cacao verwerkende fabrieken van onder andere Cargill, Barry Callebaut, OFI en Niche Cocoa zijn alweer sinds 15 jaar actief. Zo werken in de fabriek van Cargill in totaal 600 mensen. De cacao die daar wordt verwerkt, gaat direct via zeevaart naar de Amsterdamse haven.

xxx

Memorandum of Understanding

Tijdens het bezoek aan Ghana is een Memorandum of Understanding getekend met de havenautoriteit van Ghana (GPHA). Deze Memorandum of Understanding onderstreept het belang van goede samenwerking tussen Ghana en Amsterdam om de handelsstromen tussen beide landen te optimaliseren en verduurzamen. Naast het bevorderen van goederenstromen tussen Ghana en Amsterdam, draagt deze samenwerking ook bij aan de verdere ontwikkeling van de havens van Ghana op het gebied van onder andere duurzaamheid, digitalisering en veiligheid.

Cacaomissies Port of Amsterdam 

Port of Amsterdam organiseert regelmatig cacaomissies met klanten en andere stakeholders. Naast kennisuitwisseling, het versterken van het netwerk en de samenwerking optimaliseren staat het verduurzamen van de keten ook altijd op de agenda. Dit bezoek liet heel duidelijk zien aan de deelnemers dat West-Afrika op bepaalde vlakken vooruitlopen op diverse activiteiten, zoals een state of the art containerterminal en zeer moderne cacao verwerking fabrieken. Het ondertekenen van een MoU is er ook om Grimaldi te kunnen faciliteren met eventuele uitbreidingen in Ghana, waardoor er synergiën ontstaan met Grimaldi in Amsterdam.  

Werkbezoeken

Er zijn diversen bezoeken afgelegd, zoals de Haven Autoriteiten van Ghana (GPHA), waar een samenwerkingsovereenkomst is ondertekend, en er werd een bezoek gebracht aan de grootste en modernste containerterminal van Afrika, op Tangier na, MPS Ghana. Deze ultramoderne containerterminal is een goed voorbeeld van wat er tegenwoordig mogelijk is in Afrika.

Grimaldi terminal

In Lagos is de Grimaldi terminal bezocht om beter bekend te raken met de gehele organisatie van Grimaldi in Nigeria. Ook dit is weer een voorbeeld van sterke ontwikkelingen in de maritieme sector van West-Afrika. Rederij Grimaldi, die sinds deze zomer met een nieuw en duurzaam schip tussen West-Afrika en Noord-Europa vaart, is actief in West-Afrika en zet in op verdere ontwikkeling van de goederenstromen tussen Amsterdam en deze regio. Binnenkort wordt het nieuwe schip m/v Great Lagos in Amsterdam verwelkomt.

Abidjan

In Abidjan zijn er verschillende bedrijfsbezoeken gebracht aan netwerkpartners in zowel de maritieme als cacao sector. Zo is de vorig jaar geopende Côte d’Ivoire terminal, die zo'n 80.000 teu per maand afhandelt, bezocht. En is de delegatie ontvangen op de Nederlandse Ambassade voor een kennismaking met de nieuwe ambassadeur.


Daarnaast werden onder andere Cargill West Africa, AFEX, één van Afrika's snelst groeiende commodity bedrijven gebracht, die ook logistieke/maritieme activiteiten ondernemen en Kumasi Drinks, een Amsterdamse scale up die een cacao sap fabriek aan het bouwen is in Ivoorkust, bezocht.

Agro conferentie

De missie werd afgesloten met bezoek en deelname aan de Salon international de l’Agriculture et des Ressources Animales – SARA, West Afrika’s grootste agro conferentie dat iedere twee jaar wordt gehouden in Abidjan. Op deze conferentie werd onder andere een presentatie gegeven over de duurzaamheidsaanpak van Port of Amsterdam.