Italiaanse rederij maakt werk van Amsterdam met aandeel in nieuwe AMT-terminal

‘Grimaldi is in town’

De komst van Grimaldi naar Amsterdam zal niet onopgemerkt de haven voorbijgaan. Het Italiaanse familiebedrijf vaart al sinds de jaren negentig op de vierde haven van Europa, maar met een verkregen 80% aandeel in de nieuwe Amsterdam Multipurpose Terminal (AMT) ligt de rederij op koers naar meer.

Grimaldi wil van Amsterdam een regionale hub maken en uitgroeien tot een overslaghaven voor onder meer het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en de Baltische staten. Samen met TMA Holding welteverstaan, dat voor 20% mede-aandeelhouder is van AMT. Beide bedrijven namen onlangs de Exploitatie Maatschappij Amerikahaven (EMT)-terminal over, waardoor beiden nu beschikken over meer dan 20 hectare oppervlak voor warehousing en twee kades van 300 en 500 meter voor zowel deep sea-, short sea- en binnenvaartschepen. In het verlengde van de deal rond AMT gaat ook 50% van de aandelen in USA-stevedoring van TMA Groep naar Grimaldi Group, waardoor beiden 50/50 aandeelhouder worden van dit bedrijf.

Nieuwe schepen

Om de havencommunity te laten weten dat Grimaldi nu echt in town is, vaart de rederij op 27 oktober a.s. de Great Lagos naar Amsterdam om de nieuwe multipurpose terminal officieel te introduceren onder de havencommunity. Dit multipurpose RoRo-schip van 250 meter, één van de zes uit de nieuwe G5-serie van het bedrijf, gaat dienst doen op de Central Express Service die Noord-Europa aan West-Afrika verbindt. Ten opzichte van de G4-series van Grimaldi kunnen deze nieuwe schepen evenveel rollend materiaal, maar dubbel zoveel containers aan boord meenemen. Op termijn zal het complete zestal tussen Afrika en Europa actief zijn. Ook betekent het dat de RoRo-service tussen Amsterdam en Libië v.v., die tot voor kort alleen via Antwerpen verliep, verder gaat groeien.

Officiële lancering in Amsterdam op 27 oktober met schip Great Lagos

Investering van 475 miljoen Euro

In totaal bedraagt de investering van Grimaldi Groep in de zes nieuwe RoRo/Multipurpose-schepen bijna 475 miljoen Euro. Het positieve effect hiervan is dat de deep sea-ladingen via de haven van Amsterdam de komende jaren zullen toenemen, wat inhoudt dat er meer non-fossiele lading aan de kades van TMA Logistics zal worden op- en overgeslagen. Ivan Tessitore, Managing Director Grimaldi Nederland, noemt de intensivering van de samenwerking van zijn bedrijf met TMA Groep een logisch stap in de reeds bestaande samenwerking. “De haven van Amsterdam heeft een uitstekende geografische positie ten opzichte van de hen omringende landen en die gaat Grimaldi door te investeren in de terminal verder benutten.”

Volgende stap

TMA Holding en Grimaldi Groep, opgericht in 1947 en nog steeds 100% in eigendom van de familie Grimaldi, beschouwen de ontwikkeling van AMT een belangrijke, volgende stap in hun lopende samenwerking. Beide bedrijven waren al actief in de haven van Amsterdam met stevedoring en aansluitend maakt Grimaldi gebruik van de intermodale achterlandverbindingen die vanuit TMA Logistics kunnen worden benut.

Veerdiensten

Hoewel Grimaldi vooral in Amsterdam en Rotterdam bekend staan om hun zeevrachtvervoer en havengerelateerde logistieke dienstverlening, kent het Middellandse Zee-gebied het familiebedrijf van de veerdiensten. Verdeeld over 90 vestigingen zijn er bij Grimaldi wereldwijd meer dan 18.000 mensen werkzaam. Het bedrijf is aanwezig in 150 havensteden en bezit 130 schepen.

Lees meer hier meer over de historie van Grimaldi Group.