Trending
NPRC investeert in
overvol electriciteitsnet
de verduurzaming
vloot
waterstof IMPORTEREN
NPRC gaat 3 miljoen euro investeren in de verduurzaming van haar vloot. De organisatie noemt het een collectieve stap voorwaarts van 150 verenigde ondernemers om emissies van de vloot en in de keten te verlagen.
> Lees verder
NPRC investeert in de verduurzaming vloot
NPRC investeert in de
verduurzaming vloot
INNOVATIE DUURZAAM GOEDEREN-
VERVOER VELSEN – NOORD
het vluchtelingenschip in Velsen – Noord
NPRC gaat 3 miljoen euro investeren in de verduurzaming van haar vloot. De organisatie noemt het een collectieve stap voorwaarts van 150 verenigde ondernemers om emissies van de vloot en in de keten te verlagen. Niet eerder is op een dergelijke schaal ingezet op verduurzaming in de droge bulk binnenvaart. NPRC is de grootste coöperatie van binnenvaartondernemers in Europa.
NPRC CEO Femke Brenninkmeijer: ‘Verduurzaming van de logistieke sector is een must. We zien dat verduurzaming inmiddels op alle bestuurlijke en strategische agenda’s staat. Dit is een zeer belangrijk thema voor onszelf maar zeker ook voor onze klanten. Hierin willen wij als collectief het voortouw nemen.’
Stap voor stap
Met 3 miljoen in de pot biedt NPRC de leden de mogelijkheid zelf te investeren in verduurzaming, specifiek in het verlagen van CO2 en stikstof-emissies. Tegelijkertijd draagt NPRC als geheel concreet bij aan een brede ontwikkeling in de maatschappij en industrie om de CO2 en stikstof- footprint te verlagen. Brenninkmeijer: ‘In nauwe samenwerking tussen de klant, medewerkers van de coöperatie, en de individuele binnenvaartondernemer is het doel om stap voor stap de CO2 en stikstof-uitstoot van NPRC in 2025 met 20% teruggebracht te hebben ten opzichte van 2022. Zo bereiken we een substantiële verbetering van de uitstoot in de keten.’
Varen op bio-brandstof
NPRC noemt vervoer over water sowieso een duurzame manier om de supply chain in te richten en te besparen op de uitstoot van CO2, maar er is meer mogelijk en nodig. ‘We deden al veel op dit gebied’, zegt Brenninkmeijer. ‘Van varen op biobrandstof tot waterstof. Het WeVa-project (Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie) met het eerste nieuwbouw waterstofschip dat ons lid Harm Lenten heeft gebouwd is hiervan een mooi voorbeeld’.
Partners maken sterker
Inmiddels wordt het initiatief van NPRC versterkt door een aantal strategische partners. Leveranciers van techniek die exclusieve kortingen bieden en financieringsinstanties die aantrekkelijke ‘groene’ voorwaarden hebben gecreëerd voor de leden van NPRC stimuleren de coöperatie in haar strategie.
Het hele artikel lezen?
> Klik hier
HAVENTECHNICI
VAN DE TOEKOMST
BEGINNEN BIJ TASC
TASC opende haar deuren voor de eerste batch leerlingen met affiniteit voor techniek. De middelbare school gaat technici van de toekomst opleiden en vraagt het bedrijfsleven hierbij te helpen want de toekomst zit op school.
> Lees verder
Haventechnici van de toekomst beginnen
HAVENTECHNICI VAN DE TOEKOMST
HAVENTECHNICI VAN DE
BEGINNEN BIJ TASC AMSTERDAM
toekomst BEGINNEN BIJ TASC
VOOR AMSTERDAM’
bij tasc Amsterdam
Afgelopen september was het eindelijk zo ver. TASC (Tech Amsterdam Scholen Collectief) Amsterdam – de eerste technische VMBO-school in Amsterdam - opende haar deuren voor de eerste ‘’batch’’ leerlingen met een affiniteit voor techniek. De middelbare school met een tijdelijke locatie in Amsterdam Zuid-Oost gaat technici van de toekomst opleiden en vraagt het bedrijfsleven hierbij te helpen. Technisch havenonderwijs, dat wilt toch iedere leerling?’
Heel Nederland schreeuwt om technisch geschoold personeel. De tekorten zijn voelbaar en ieder initiatief om (jonge) mensen op te leiden of überhaupt te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek wordt breed omarmd. Ook het bedrijfsleven in de Amsterdamse haven kent personeelstekorten. Technische profielen, naast medewerkers met een logistieke achtergrond zijn gewild. En al helemaal met het oog op de energietransitie. Hiervoor heeft de haven echt knappe koppen nodig. Het blijkt echter nog een hele klus om deze prospects te werven voor een baan in de haven. Het ‘havenzaadje’ blijkt bij veel potentiële medewerkers niet op jonge leeftijd te zijn geplant, dus kiezen zij vaker voor een andere branche. Tijd om daar verandering in te brengen.
Het hele artikel lezen?
> Klik dan hier
subsidie voor
waterstoffabriek
in amsterdam
Electriq Global krijgt subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de bouw van hun waterstoffabriek in de Amsterdamse haven bij Zenith Energy Terminals. Het bedrijf is pionier in innovatieve waterstofoplossingen.
> Lees verder
subsidie voor waterstoffabriek
SUBSIDIE VOOR WATERSTOFFABRIEK
SUBSIDIE VOOR
WATERSTOFFABRIEK
IN AMSTERDAM
in de amsterdamse haven
Electriq Global, een pionier in innovatieve waterstofoplossingen, heeft subsidie ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de bouw van hun waterstoffabriek in de Amsterdamse haven bij Zenith Energy Terminals.
Deze nieuwe fabriek produceert groene waterstofpoeder, dat via generatoren kan worden omgezet in elektriciteit. Het wordt ‘s werelds eerste fabriek van dit type en zal operationeel zijn in het begin van 2026.
H2A groene waterstof waardeketen
Samen met Electriq Global, Zenith Energy Terminals, Evos, Hydrogenious, SkyNRG, de Gemeente Amsterdam en het programmabureau NZKG, werkt Port of Amsterdam als consortium H2A aan het creëren van een waardeketen voor 100% groene waterstof. De waterstoffabriek van Electriq Global speelt een cruciale rol bij het realiseren van dit doel.
Dorine Bosman, Chief Investment Officer bij Port of Amsterdam, benadrukt de perfecte aansluiting van de fabriek van Electriq Global op de missie van H2A. De subsidie van RVO toont aan hoe publieke en private sectoren nauw samenwerken om een waterstofeconomie te bevorderen en zo bij te dragen aan een duurzaam energielandschap in Nederland en Europa.
Clipper Stad Amsterdam
open voor publiek
De Clipper Stad Amsterdam is mogelijk deze zomer toegankelijk voor publiek binnen de door het RIVM opgestelde richtlijnen rond het coronavirus. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Overslag haven daalt door corona
De overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied - Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad - daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7% naar 48,7 miljoen ton (2019: 54,6 miljoen). Apart noteert de Amsterdamse haven een overslagdaling van 12% in de eerste zes maanden van 2020. Hier ging het volume van 45,2 miljoen ton in de eerste helft van 2019 naar 39,8 miljoen ton dit jaar. Port of Amsterdam wijt de neergang geheel aan de uitbraak van het coronavirus.
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) is ondanks de teruggang van de afgelopen zes maanden niet pessimistisch gestemd. “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Onder moeilijke omstandigheden hebben wij in het eerste half jaar getoond hoe cruciaal de haven is voor de regio en voor het land. Als vitale infrastructuur hebben wij onverkort het scheepvaartverkeer afgewikkeld en ladingstromen verwerkt. Daarmee hebben wij bijgedragen aan het draaiende houden van de samenleving en de economie”.
Levensmiddelen en pakketten omhoog
Vooral de klanten van Port of Amsterdam die zich bezighouden met de distributie van levensmiddelen en pakketten hebben een erg druk halfjaar achter de rug. Overtoom: “En de markt voor transportbrandstoffen (benzine, kerosine, e.d.) trekt inmiddels aan. Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is moeilijk te zeggen. Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar”.
Stijgers en dalers
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar werd veroorzaakt door zowel natte als droge bulk, als door containers. De overslag van natte bulk (voornamelijk transportbrandstoffen) daalde met 5,1 procent naar 24,7 miljoen ton, tegen 26 miljoen ton vorig jaar in dezelfde periode. Ondanks het afgenomen vlieg- en wegverkeer bleven de volumes van de transportbrandstoffen redelijk op peil. Dat heeft te maken met de fluctuerende markt voor deze ladingstromen, die voor aanhoudende beweging zorgt. Het volume droge bulk daalde met 21,2 procent, wat vooral het gevolg was van een aanzienlijke daling van steenkool naar 4,6 miljoen ton, tegen 8,2 miljoen ton vorig jaar (-43,6 procent). De onverwachte, niet-structurele groei van het steenkoolvolume vorig jaar heeft daarbij de daling dit jaar scherper gemaakt. Ook daalde de overslag van granen (-15,4 procent) en was er sprake van een daling in stukgoed (-18,2 procent).
Zee- en riviercruise
Verder vielen zee- en riviercruise weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland vanaf half maart de cruise uit haar haven te weren om het besmettingsrisico te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruise weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam en behoedzaam op gang. In de eerste jaarhelft was sprake van 21 bezoeken, waarvan 18 in januari en februari. Voor de tweede helft van het jaar verwacht de Amsterdamse haven meer riviercruiseschepen te ontvangen. Zeecruise daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.
Containers
De overslag in containers daalde met 31,6%. Deze ladingstroom steeg de afgelopen jaren gestaag onder meer door shortsea-lijndiensten waarop de Amsterdamse haven zich richt. De daling is dan ook op het conto te schrijven van corona, waardoor lijndiensten gedeeltelijk kwamen stil te liggen.
Wisselend beeld in de regio
In IJmuiden daalde de overslag gering met slechts 3,4% tot 8,76 miljoen ton. In Beverwijk daalde het overslagvolume met 44,3% tot 194 duizend ton en in Zaanstad was sprake van een stijging van de overslag met 15,3% tot 84 duizend ton.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Vollers bouwt warehouse
voor cacaobonen Cargill
Deze samenwerking biedt beide partijen grote voordelen heeft en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal. Deze werd met achterneming van de anderhalve meter regel geslagen door Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Hans Krieger (wethouder Zaanstad), Christian Vollers (telg en eigenaar van het familiebedrijf Vollers) en Harold Poelma (CEO Cargill Cacao). Het viertal stak een spade in de grond om de bouw officieel in gang te zetten.
Bijzondere samenwerking
Zaanstad en Port of Amsterdam noemen de komst van Vollers en Cargill op HoogTij belangrijk. Het is een bijzondere samenwerking die voor beide partijen grote voordelen heeft en de cacao-industrie in de regio verder laat groeien en versterken. Ook passen de innovatieve faciliteiten van Vollers goed bij de ambities en visie van de gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam. Zoals de volautomatische opslag die ten goede komt van de kwaliteit van de cacaobonen. Het nieuwe warehouse is gereed voor de start van het nieuwe cacaoseizoen in 2021.
Meer nieuws?
> www.amports.nl