AlphaBeta Opleidingen uit Velsen-Noord brengt werken in de haven dichterbij

Missing link

Zoals in zoveel sectoren waar handarbeid schaars is, kampt ook Amsterdam met een structureel te kort aan goed opgeleide mensen die direct inzetbaar zijn voor havenwerk. En zelfs al kom je van het ROC met een praktijkdiploma op zak of je hebt je via het UWV laten omscholen en je wilt in de haven aan de slag: dat wil niet zeggen dat je morgen even op een reachstacker stapt om containers te stapelen of zomaar verticaal transport met een heftruck afhandelt in een modern distributiecentrum. 

Alpha Beta Opleidingen in Velsen-Noord kan het weten. De organisatie leidt jaarlijks enkele honderden mensen op voor een grote variatie aan bedrijven in de (petro-)chemische en maritieme industrie en industriële reiniging. Het aanbod is zo compleet mogelijk: het biedt bedrijven en deelnemers behalve Logistieke, SIR- en SOG-opleidingen de mogelijkheid het papiertje te halen voor heftruck, hoogwerker, VCA en BHV. Altijd met de focus op het verhogen van de veiligheidsbewustzijn van de cursisten.

Tata Steel

De opleidingsbehoefte in de 4de haven van Europa dreef Alpha Beta richting Amsterdam. Daar opereert een klein team op een steenworp afstand van Tata Steel in Velsen-Noord onder leiding van Remon Pidoux (directeur), met voor het klantcontact Karel Dansen (accountmanager). Ter plaatse treffen we leslokalen voor de theorie en op de begane grond een goed geoutilleerde praktijkruimte, waar elke deelnemer veilig leert om te gaan met bijvoorbeeld rijdende hoogwerkers en het op afstand met de joystick bedienen van extreem hoge drukreinigers. 

Remon Pidoux: 'Mensen meer persoonlijke aandacht geven en vakbekwaam maken voor havenwerk'

Persoonlijke aandacht

“Er zaten hier wel vakopleidingen, maar wij vonden dat we iets konden toevoegen aan het bestaande opleidingsniveau”, aldus Remon Pidoux. “En bij Alpha Beta betekent dat in de eerste plaats deelnemers meer persoonlijke aandacht geven, hun opleiden met mensen uit de praktijk in een prettige omgeving en hun bekwaam maken voor het vak dat ze willen uitoefenen. Iedereen die hier naar huis gaat met een diploma of certificaat verbetert sowieso zijn of haar kennis, maar weet bovenal hoe je veilig werkt.”

Delta Team

Normaal gesproken mag je met een ROC-diploma of als werkzoekende via het UWV zo naar binnenlopen bij Alpha Beta Opleidingen, maar in de praktijk stromen de meeste mensen in via het bedrijfsleven en de brancheverenigingen. De werkgever betaalt. Rechtstreeks of via een uitzendbureau voor technisch personeel zoals Delta Team,. Delta Team bemiddelt met bedrijven over personeel; Alpha Beta verzorgt voor deze klant de opleidingen. De klant neemt af. Remon Pidoux: “Wij willen ons naar het bedrijfsleven nadrukkelijk positioneren als ‘de praktijkopleider’, meer nog als de ‘missing link’ tussen de generieke opleiding en wat werkelijk door onze klanten wordt gevraagd in de praktijk. De plek waar je echt leert rijden, ook al heb je net je rijbewijs.”

Peinemann

Het werkterrein van Alpha Beta breidt zich inmiddels geleidelijk uit richting Westpoort, waar het bedrijf onder meer een mooie pilot heeft lopen bij Peinemann. Vestigingsdirecteur Dick van den Burger hamert al jaren op het opleiden van scholieren en werkzoekenden tot goed functionerende ‘havenarbeiders’. “De meesten mensen weten niet hoe leuk het is om in de haven te werken”, aldus Van den Burger. “Hoe gevarieerd het werk hier is en wat je kunt bereiken. We moeten dat meer ‘verkopen’ in het onderwijs.” Tegelijkertijd leeft ook bij Peinemann het besef dat iemand met een technische achtergrond – op welke niveau dan ook – niet zonder certificaat de werkvloer op mag. “Daarom dicht ik Alpha Beta goede kansen toe in het havengebied en ben ik blij met de wijze waarop ze nieuwe medewerkers voor ons klaarstomen.”

'Het werk ontwikkelt zich op dit moment sneller dan de opleidingen'

Jaren vijftig

Het (haven-) bedrijfsleven krijgt scholieren en studenten die nog niet klaar zijn voor de job, meent Remon Pidoux. “Sommige opleidingen werken nog met apparatuur uit de jaren vijftig. Dus als schoolverlaters in een bedrijf komen vol moderne machines met andere protocollen, dan sluit dat dus niet aan.” Het werk ontwikkelt zich op dit moment sneller dan het aantal opleidingen en van een werknemer wordt steeds meer verwacht. Ze moeten van alles doen op het gebied van veiligheid en daar zijn de opleidingen niet op ingesteld. “Dat gebeurt hier“, aldus Karel Dansen. “En dan blijkt in de praktijk dat het werk een stuk interessanter is dan is voorgesteld.”

Drones

Karel Dansen noemt het achterhaald dat je ‘spierballen’ nodig hebt om in de haven aan de slag te kunnen. “Er zijn allemaal hulpmiddelen bijgekomen die het werk licht en aantrekkelijk maken. Bovendien sta je niet meer onbeveiligd in de werkplaats, maar bedien je apparatuur met een joystick veilig vanuit een container. Of je voert een tankinspectie uit met een drone of spuit je hiermee de bladen schoon van een windmolen. Langzamerhand doen ook virtual en augmented reality hun intrede. Het komt dicht in de buurt van gamificatie; dat moet de nieuwe generatie aanspreken.”

Promotie

Delta Team, Peinemann en andere leden van Amports, zijn al voorgegaan in een samenwerking met Alpha Beta. Remon Pidoux hoopt dat meer bedrijven hun voorbeeld volgen. Tegelijkertijd lopen er samenwerkingsverbanden met onder meer de gemeenten Amsterdam, Kennemerland en Rijnmond. Remon Pidoux: “Vanwege de aanhoudende vraag naar arbeid bij onze klanten en omdat Alpha Beta zich afficheert als de ‘missing link’ tussen de opleiding en het (haven-)bedrijfsleven, blijven we de komende jaren ons missionariswerk verrichten om die twee dichter bij elkaar te brengen. Promotie voor werken in de haven in algemene zin juichen we dan ook van harte toe. Daar hebben we allemaal wat aan.”