Heden, verleden en toekomst van de haven op uniek presenteerblaadje

Havenrondvaart Amsterdam

Wethouder Victor Everhardt (Haven) en minder dan vijftig genodigden openden deze maand de gloednieuwe

Havenrondvaart Amsterdam. Dat gebeurde aan de hand van een tour over het IJ, het Noordzeekanaal en de Westhaven. De nautische aanwinst gaat een bijdrage leveren aan het vergroten van de bekendheid van het heden, verleden en de toekomst van de haven van Amsterdam. De havencommunity is in zijn nopjes met het schip.

Op het bovendek van de River Dream vertelt wethouder Everhardt hoe de Amsterdamse houding ten opzichte van de haven hem verraste bij zijn aantreden, anderhalf jaar geleden: doordat Amsterdam-Noord zo in opkomst was, werd in Amsterdam opeens gedacht: “Hé! Er ligt ook nog water tussen!’.” Tot dan toe was de haven voor degenen die er niet werkten, een verborgen geheim. 

Havenwethouder Victor Everhardt: 'De haven moet je voelen, proeven, ruiken, horen en voelen'

Achtste stadsdeel

De gemeente Amsterdam begroet de havenrondvaart bij monde van de havenwethouder met groot enthousiasme. “To know it, is to love it”, meent hij. “Je moet de haven voelen, proeven, ruiken, horen en voelen, als je hem echt goed wilt leren kennen. Dan is een havenrondvaart een onmisbaar element om dat doel te bereiken.” Everhardt betitelde de haven als het achtste stadsdeel, één met specifieke kwaliteiten.

De River Dream arriveert voor het eerst in Amsterdam via de Nieuwe Meer

Victor Everhardt opent de Havenrondvaart Amsterdam met schipper Ellen

Anja de Kiewit van Port of Amsterdam en Vera Al  van de gemeente Amsterdam

Even superjachten kijken bij Feadship in de Westhaven. Dat kan nu van dichtbij

Verschillende verhalen

Port of Amsterdam CEO Koen Overtoom wil met de nieuwe rondvaart de haven in het hart van de stad brengen. “Net als bij de havententoonstelling die deze maand opent in Het Scheepvaartmuseum vertellen we ook met deze tour de verschillende verhalen uit het verleden, heden en toekomst van de haven. De haven van Amsterdam is de vierde van Europa en speelt een grote rol op het gebied van logistiek, op- en overslag, energietransitie en circulaire economie. Het is belangrijk dat we dit continu onder de aandacht brengen.”

'Deze havenrondvaart is meer dan wat er ooit is aangeboden in Amsterdam'

Negen maanden

Juul Vredenbregt, commercieel directeur bij Amsterdam Port Cruises, glundert bij het aanzien van de River Dream en de genodigden die hij aan boord van het schip ziet genieten. “We hebben met z’n allen negen maanden aan deze missie gewerkt en ik ben apetrots op wat we in samenwerking met Port of Amsterdam en Amports in korte tijd hebben bereikt. Deze rondvaart is meer dan wat er op dit gebied in de haven ooit is aangeboden en ik hoop dat de Amsterdammers en iedereen die de haven wil ontdekken ons omarmt.”

De River Dream kan zonder restricties 220 personen aan boord meenemen

Hans van Wijk (gemeente Amsterdam )  en  Alexander Kousbroek (CFO Port of Amsterdam)

Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) praat de wethouder bij over de haven

Schepen die voor het eerst de haven van Amsterdam betreden krijgen erewater. Ook de River Dream

Voor wie

De Havenrondvaart Amsterdam moet uitgroeien tot een nieuwe attractie voor bewoners in de Metropool Regio Amsterdam, Nederland en toeristen uit het buitenland. Rederij Amsterdam Boat Cruises richt zich daarnaast op de zakelijk markt met maatwerk voor bedrijven en instellingen, zoals rondvaarten met thema’s als energietransitie, op- en overslag, circulaire industrie en cacao.

NDSM-werf vertrekpunt

Initiatiefnemers van de Havenrondvaart Amsterdam zijn Port of Amsterdam, havenpromotie-organisatie Amports en Amsterdam Boat Cruises. De rederij neemt op dit moment per rondvaart maximaal 50 personen mee aan boord. Bij versoepeling kunnen dit er meer worden. Amsterdam Boat Cruises biedt de rondvaart door de haven drie keer per week aan. Vertrek- en eindpunt van de twee uur durende tour is de NDSM-werf in Amsterdam-Noord ter hoogte van de MS Van Riemsdijkweg 45. Aan boord is een audioguide beschikbaar die het verhaal van de haven – dat aan de hand van vijf generaties wordt verteld – in meer talen aanbiedt.