SHIP: Dichterbij Zeesluis IJmuiden kun je niet komen

Het aftellen naar 2022 is begonnen

De bouw van de grootste zeesluis ter wereld nadert zijn voltooiing. In augustus beginnen de proefvaarten en dan is het nog maar een half jaar tot de officiële opening in 2022. SHIP is weer open en toont de progressie van het immense bouwwerk van dag-tot-dag en laat meteen zien wat er gebeurt in de havens van Amsterdam, Zaandam, IJmuiden en Beverwijk. 

Het uitzicht dat SHIP je biedt vanuit het restaurant op de tweede etage of de rooftop van het pand is adembenemend. Schepen zo groot als flatgebouwen passeren dagelijks het sluiscomplex en de bouwwerkzaamheden aan Zeesluis IJmuiden voltrekken zich letterlijk op loopafstand van het gebouw.

Jong en oud

Het interactieve verhaal over de grootste sluis ter wereld en de vierde zeehaven van Europa verpakt SHIP in een gratis toegankelijke experience voor jong en oud. Maar bezoekers krijgen het advies om een rondleiding te boeken bij één van de tien beschikbare gidsen. Als je op hen een beroep doet komt het verhaal van SHIP pas echt tot leven.

SHIP is gratis te bezoeken. Een rondleiding met één van de gidsen kosten slechts 5 euro p.p.

Restaurant met een topuitzicht

Het restaurant van SHIP is dè plek in het gebouw waar je tijdens de lunch, kop koffie of iets anders geniet van het in- en uitgaande verkeer binnen het sluizencomplex. Voor je neus komen dagelijks schepen voorbij zo groot als flatgebouwen en binnen schootsafstand kun je de werkzaamheden in Zeesluis IJmuiden volgen. 

De crew van SHIP ontvangt individuele gasten en groepen. Ook bedrijven, voor wie SHIP speciale arrangementen samenstelt inclusief een zakelijke rondleiding door de experience en door het sluiscomplex.

Meetings en events

SHIP is een uitstekende meeting- en eventslocatie. Binnen de regels van het RIVM kunnen bedrijven op dit moment met groepen van [x] personen vergaderen. Events organiseren op de locatie is op dit moment on hold, maar zodra op dit punt versoepelingen plaatsvinden, wordt bekendgemaakt wat de mogelijkheden zijn.

Voor meetings en events kun je gebruiken maken van diverse ruimtes. Er is ook een techlab voor scholen 

Techniek educatie 

In SHIP wordt sinds de opening aandacht besteed aan (techniek-)educatie voor jong en oud. Op de begane grond bevindt zich het Technolab waar docenten praktijklessen kunnen geven of waar de rondleiders op afspraak een workshop verzorgen. Dat zijn altijd sessies waarin het op een laagdrempelige manier gaat over bijvoorbeeld watermanagement, energietransitie, logistiek en andere havengerelateerde onderwerpen.

SHIP bezoeken

De experience bezoeken kan op twee manieren. Op eigen gelegenheid of met één van de rondleiders als je hen 24 uur van te voren boekt en minimaal 12 jaar bent. De groepsgrootte is nu nog maximaal 4 personen, tenzij afkomstig uit één huishouding. Spontaan langskomen kan altijd, maar het is beter om even per mail je komst aan te kondigen. Je (gratis) bezoek aankondigen of 24 uur van te voren een rondleiding boeken doe je eenvoudig door te mailen. Bedrijven kunnen dit e-mailadres ook gebruiken voor aanvragen.

Bereikbaarheid

SHIP is eenvoudig bereikbaar via Velsen-Noord. Vanuit het zuiden kun je met de auto door de Velsertunnel of je kunt vanuit Velsen-Zuid de pont nemen. Per fiets of te voet is SHIP te bereiken via de noord- en zuidzijde van het sluiscomplex.