Trending
Havenstrategie
HAVEN WIL groene
te beluisteren via
podcast-serie
waterstof IMPORTEREN
De nieuwe havenstrategie (2021-2025) van Port of Amsterdam kun je nu ook beluisteren via een podcast. Ga naar Spotify, Google Podcasts of Apple podcasts en zoek op ‘Boegpraat’.
> Lees verder
Havenstrategie
te beluisteren via
podcast-serie
De nieuwe havenstrategie (2021-2025) van Port of Amsterdam kun je nu ook beluisteren via een podcast. Ga naar Spotify, Google Podcasts of Apple podcasts en zoek op ‘Boegpraat’. In vijf aantrekkelijke podcasts krijg je de belangrijkste thema’s mee van de strategie van de Amsterdamse haven.
In Boegpraat spreekt strategisch adviseur Eric Warners van Port of Amsterdam met partners, havenbedrijven én collega’s over kernthema’s van de strategie. In de strategie spreekt het havenbedrijf uit een sterke Europese zeehaven te willen zijn, die vooroploopt in de transitie naar een duurzame samenleving. Maar hoe wordt dat waargemaakt en wat betekent dat voor de bedrijven in de haven?
Schone scheepvaart
Met zijn gasten gaat Eric op zoek naar antwoorden op deze vragen en dat doet hij aan de hand van vijf thema’s. In aflevering 1 komt schone scheepvaart aan bod met achter de microfoon onder meer Nick Lurkin van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). In aflevering 2 is de focus gericht op de circulaire economie met onder meer Dorien Staal van Voorbij Prefab. In de afleveringen 3 en 4 gaat het over energietransitie en de bijzondere rol daarin voor waterstof. Daarin spreken Peter Vucins van GPS en Ramon Ernst van EVOS.
Beluister boegpraat via:
> Luister nu
Meer nieuws?
> www.amports.nl
fabriek zet niet te
recyclen afval
om in methanol
AMSTERDAM in aantocht
De Amsterdamse haven krijgt een fabriek die afval omzet in methanol, een bestanddeel voor biobrandstoffen. Het bedrijf heet Advanced Methanol Amsterdam (AMA). Opening in 2023
> Lees verder
Nieuwe fabriek in
amsterdamse haven zet
niet-recyclebaar afval
om in methanol
De Amsterdamse haven krijgt fabriek die afval omzet in methanol, een bestanddeel voor biobrandstoffen. Het gaat om afvalhout, sloopafval en huisvuil dat niet op een andere manier te recyclen valt. De fabriek met de naam Advanced Methanol-36 Amsterdam (AMA) verwerkt jaarlijks een berg afval die vergelijkbaar is met het huisvuil van 290.000 huishoudens. Daaruit zal de fabriek van het bedrijf Gidara Energy per jaar 87,5 kiloton methanol produceren.
Het gaat om het restant dat overblijft nadat sorteermachines alle herbruikbare bestanddelen uit het afval hebben gehaald. Dat wordt nu meestal verbrand, zodat daaruit nog wat energie wordt opgewekt. Dan gaat het bijvoorbeeld om kleine stukjes hout, papier, plastic en textiel. AMA verwerkt dit niet meer te recyclen restant tot pellets die onder hoge druk worden vergast. Daaruit kan methanol worden gemaakt.
Werk voor 150 personen
Het is de bedoeling dat de fabriek er in 2023 staat. In de fabriek gaan 150 mensen werken en daarnaast nog eens 150 voor onder meer een kenniscentrum dat onderzoek gaat doen naar deze technologie. Die wil Gidara op basis van de ervaringen in Amsterdam dan weer gebruiken om vergelijkbare fabrieken op te zetten in Europa en Noord-Amerika, zegt Gidaradirecteur Wim van der Zande.
Minder milieubelastend
Methanol wordt normaliter gemaakt uit fossiele brandstoffen. Ook wordt als gevolg van deze fabriek minder afval verbrand. Vandaar dat deze techniek flink wat broeikasgassen uitspaart. De uit afval teruggewonnen methanol is gewild bij oliemaatschappijen. Die zijn verplicht om tot 2030 langzaam maar zeker meer hernieuwbare methanol bij te mengen, zodat hun brandstoffen beetje bij beetje minder milieubelastend worden.
Tuinbouwkassen
Uiteindelijk kan Gidara de methanol ook verkopen als grondstof voor de chemie of voor synthetische brandstoffen. Behalve methanol komt CO2 vrij, maar die wordt opgevangen en via een bestaande leiding doorgevoerd naar de tuinbouwkassen rond Aalsmeer en het Westland. De overige reststoffen worden gebruikt als bestanddeel in cement en beton. Anders dan bij de verbranding van afval blijft er geen restant over dat alleen nog maar bruikbaar is als bodemas.
BioPark
De fabriek vestigt zich op het BioPark, een nieuw deel van de haven dat speciaal is ontwikkeld voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Dat is een speerpunt van de Amsterdamse haven, waar ook al bedrijven werken aan synthetische vliegtuigbrandstof en brandstoffen gemaakt uit plasticafval.
Maar als vanouds wordt in de haven ook veel afval overgeslagen, bij afvalenergiebedrijf AEB en verschillende andere grote afvalverwerkers. “Het AMA-initiatief slaat een brug tussen afvalverwerking en de industrie voor hernieuwbare brandstoffen,” zegt Roon van Maanen van het Amsterdamse havenbedrijf.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
eta en ett samen
in project met
Amsterdamse haven:
scholt energy
koploper IN transitie
Eurotank Amsterdam (ETA) en Euro Tank Terminal (ETT) tekenen met Scholt Energy een exclusief contract om beide terminals te verduurzamen. Onder met zonnepanelen.
> Lees verder
Eta en ett samen in
project met scholt energy
Eurotank Amsterdam (ETA) en Euro Tank Terminal (ETT) hebben in samenwerking met Scholt Energy een exclusief contract getekend om beiden terminals te verduurzamen.
De gehele stroombehoefte van de terminal wordt groener gemaakt doordat de levering van windenergie door deze overeenkomst tot 2027 (met optie op verlenging) wordt gegarandeerd
De VTTI’S Nederlandse terminals zullen geheel worden aangedreven door Nederlandse groene stroom. Dit verlaagt de CO2-uitstoot en draagt zo bij aan de klimaatdoelen op het gebied van koolstofneutraliteit. De groene energielevering is gedekt door Garanties van Oorsprong (GvO's) die aantonen dat deze wordt opgewekt door windturbines van windpark Giessenwind.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Clipper Stad Amsterdam
open voor publiek
De Clipper Stad Amsterdam is mogelijk deze zomer toegankelijk voor publiek binnen de door het RIVM opgestelde richtlijnen rond het coronavirus. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Overslag haven daalt door corona
De overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied - Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad - daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7% naar 48,7 miljoen ton (2019: 54,6 miljoen). Apart noteert de Amsterdamse haven een overslagdaling van 12% in de eerste zes maanden van 2020. Hier ging het volume van 45,2 miljoen ton in de eerste helft van 2019 naar 39,8 miljoen ton dit jaar. Port of Amsterdam wijt de neergang geheel aan de uitbraak van het coronavirus.
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) is ondanks de teruggang van de afgelopen zes maanden niet pessimistisch gestemd. “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Onder moeilijke omstandigheden hebben wij in het eerste half jaar getoond hoe cruciaal de haven is voor de regio en voor het land. Als vitale infrastructuur hebben wij onverkort het scheepvaartverkeer afgewikkeld en ladingstromen verwerkt. Daarmee hebben wij bijgedragen aan het draaiende houden van de samenleving en de economie”.
Levensmiddelen en pakketten omhoog
Vooral de klanten van Port of Amsterdam die zich bezighouden met de distributie van levensmiddelen en pakketten hebben een erg druk halfjaar achter de rug. Overtoom: “En de markt voor transportbrandstoffen (benzine, kerosine, e.d.) trekt inmiddels aan. Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is moeilijk te zeggen. Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar”.
Stijgers en dalers
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar werd veroorzaakt door zowel natte als droge bulk, als door containers. De overslag van natte bulk (voornamelijk transportbrandstoffen) daalde met 5,1 procent naar 24,7 miljoen ton, tegen 26 miljoen ton vorig jaar in dezelfde periode. Ondanks het afgenomen vlieg- en wegverkeer bleven de volumes van de transportbrandstoffen redelijk op peil. Dat heeft te maken met de fluctuerende markt voor deze ladingstromen, die voor aanhoudende beweging zorgt. Het volume droge bulk daalde met 21,2 procent, wat vooral het gevolg was van een aanzienlijke daling van steenkool naar 4,6 miljoen ton, tegen 8,2 miljoen ton vorig jaar (-43,6 procent). De onverwachte, niet-structurele groei van het steenkoolvolume vorig jaar heeft daarbij de daling dit jaar scherper gemaakt. Ook daalde de overslag van granen (-15,4 procent) en was er sprake van een daling in stukgoed (-18,2 procent).
Zee- en riviercruise
Verder vielen zee- en riviercruise weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland vanaf half maart de cruise uit haar haven te weren om het besmettingsrisico te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruise weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam en behoedzaam op gang. In de eerste jaarhelft was sprake van 21 bezoeken, waarvan 18 in januari en februari. Voor de tweede helft van het jaar verwacht de Amsterdamse haven meer riviercruiseschepen te ontvangen. Zeecruise daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.
Containers
De overslag in containers daalde met 31,6%. Deze ladingstroom steeg de afgelopen jaren gestaag onder meer door shortsea-lijndiensten waarop de Amsterdamse haven zich richt. De daling is dan ook op het conto te schrijven van corona, waardoor lijndiensten gedeeltelijk kwamen stil te liggen.
Wisselend beeld in de regio
In IJmuiden daalde de overslag gering met slechts 3,4% tot 8,76 miljoen ton. In Beverwijk daalde het overslagvolume met 44,3% tot 194 duizend ton en in Zaanstad was sprake van een stijging van de overslag met 15,3% tot 84 duizend ton.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Vollers bouwt warehouse
voor cacaobonen Cargill
Deze samenwerking biedt beide partijen grote voordelen heeft en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal. Deze werd met achterneming van de anderhalve meter regel geslagen door Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Hans Krieger (wethouder Zaanstad), Christian Vollers (telg en eigenaar van het familiebedrijf Vollers) en Harold Poelma (CEO Cargill Cacao). Het viertal stak een spade in de grond om de bouw officieel in gang te zetten.
Bijzondere samenwerking
Zaanstad en Port of Amsterdam noemen de komst van Vollers en Cargill op HoogTij belangrijk. Het is een bijzondere samenwerking die voor beide partijen grote voordelen heeft en de cacao-industrie in de regio verder laat groeien en versterken. Ook passen de innovatieve faciliteiten van Vollers goed bij de ambities en visie van de gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam. Zoals de volautomatische opslag die ten goede komt van de kwaliteit van de cacaobonen. Het nieuwe warehouse is gereed voor de start van het nieuwe cacaoseizoen in 2021.
Meer nieuws?
> www.amports.nl