Amsterdam Shipyards begint innovatieve scheepswerf aan de Mainhaven
Schepen bouwen
Amsterdam Shipyards gaat aan de Mainhaven in Westpoort nieuwe, hoogwaardige schepen bouwen en binnenvaartschepen elektrificeren. Het bedrijf sloot hiervoor een overeenkomst van vijftig jaar met Port of Amsterdam voor het gebruik van de grond. De werf komt op een steenworp afstand te liggen van superjachtenbouwer Feadship.
Het initiatief voor de scheepswerf komt van de Werkendamse scheepsbouwer Peter Versluis, die een belang van 70% in het nieuwe bedrijf heeft. De operationele leiding van Amsterdam Shipyards is in handen van zes personen die samen goed zijn voor 150 jaar ervaring in scheepsbouw en scheepvaart. Zij hebben allemaal een belang van 5%. Vijf van hen zijn voormalige topmanagers van Royal IHC, na Damen Shipyards de grootste scheepsbouwer van Nederland. Het bedrijf wil lichtere cruiseschepen, baggerschepen en elektrische binnenvaartschepen gaan bouwen in het Westelijk Havengebied.
Werf inrichten
“Met het tekenen van deze langjarige overeenkomst kunnen wij investeren in het uitbouwen van een innovatieve en moderne scheepswerf”, aldus Peter Versluis. “Wij zullen ons voornamelijk richten op het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van duurzame en hoogwaardige cruiseschepen, baggerschepen en (elektrificatie van) binnenvaartschepen. Omdat we nu zekerheid hebben over de gekozen locatie, starten we op korte termijn met het inrichten van de benodigde faciliteiten, zoals duurzame werkruimten, kades en elektrische kranen.”
Peter Versluis: "We richten ons voornamelijk op de bouw hoogwaardige cruise- en baggerschepen"
Middelgrote zeecruiseschepen
Amsterdam Shipyards ziet op korte termijn grote kansen voor de bouw van middelgrote zeecruiseschepen in Amsterdam. Versluis: “De nieuwe zeegaande cruisemarkt voor 100-400 passagiers is ontstaan door onder andere de pandemie: de klanten willen meer ruimte en minder massaal met meer luxe en beleving. Juist deze markt kunnen wij met onze expertise, in de binnenvaart cruise uitstekend bedienen. Voor Nederland en haar infrastructuur wordt dit dan ook een nieuwe niche markt.”
Dromen
De scheepswerf, die grotendeels nog moet worden opgebouwd, komt op een terrein in het havengebied naast superjachtenbouwer Feadship. Peter Versluis, tevens eigenaar en ceo van Veka Shipbuilding Group Werkendam (NB), droomt al langere tijd van een eigen werf in Amsterdam of Rotterdam. Zijn wens sluit goed aan bij die van het Amsterdamse havenbedrijf, dat het westelijk havengebied verder wil ontwikkelen voor maritieme ondernemingen. “Wij zien graag dat bedrijven zoals Amsterdam Shipyards zich in het havengebied vestigen en verwelkomen ondernemingen die innovatie en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan”, aldus Jeroen Lotze, Director Real Estate & Cruise bij Port of Amsterdam.
> Lees meer over de nieuwe scheepwerf in Het Financieele Dagblad.
Wie wat waar en waarom
Consortium OpenIJ
Het project Zeetoegang IJmond is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam in samenwerking met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ – een gelegenheidscombinatie van BAM, VolkerWessels, DIF en PPGM met onderaannemers Boskalis en Van Oord – bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie. DIF is een onafhankelijk Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten die voor twee miljard aan fondsen beheert.