Voorschakeltraject Amsterdamwerkt! stoomt potentiële werknemers klaar

Werken in de haven is voor iedereen

De Amsterdamse haven is voor veel mensen een grote en belangrijke werkgever. In deze havenregio werken direct en indirect zo’n 70.000 mensen. De banen zijn net zoals de bedrijven heel divers en constant in beweging. De havenjobs van nu zijn niet meer de beroepen van vroeger en dat vraagt meer van bestaande en nieuwe werknemers, maar ook van de werkgevers.

Wie om zich heen kijkt ziet een personeelstekort. Maar ook veel werkzoekenden. Makkelijk op te lossen zou je denken, maar de match is niet altijd te maken. Veel potentiële werknemers zijn niet voor een specifieke job in de haven opgeleid en dat zorgt voor een mismatch. Gelukkig bestaan er verschillende organisaties zoals Havenwerk, House of Skills en diverse opleidingsinstituten die het verschil maken. Ook de Gemeente Amsterdam ondersteunt verschillende projecten.

Werken op het Water

Een voorbeeld van zo’n project is het nieuwe voorschakeltraject Werken op het Water (WOW). Een initiatief van Amsterdamwerkt! en het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam die potentiële werknemers uit de sociale sector klaarstomen om bijvoorbeeld als lichtmatroos te kunnen werken op het water. Een team van vijf- bestaande uit diverse docenten, jobcoaches, accountmanagers en begeleiders gaan aan de slag met de nieuwe groep cursisten en leren hen zowel theoretisch als praktisch de kneepjes van het vak.

'De match is niet altijd te maken'

Na twee maanden een baan

Binnen 8 weken haal je als cursist je VCA & BHV, het marifooncertificaat en het klein vaarbewijs 1. Daarnaast onderga je een medische keuring en ontvang je een dienstenboekje voor binnenvaart. Ook krijg je les aan boord van een schip en loop je stage bij een bedrijf. Wat tijdens het traject vooral heel belangrijk is, is de persoonlijke aanpak en de ondersteuning die het team aan zowel de werknemer als werkgever geeft. Soms hebben de deelnemers ook hulp nodig bij het solliciteren of bij persoonlijke problemen. Het team van WOW probeert waar kan te ondersteunen.


Matchmaking

Het afgelopen jaar heeft Amsterdamwerkt! al flink wat matches in de haven kunnen maken. Zo zijn deelnemers onder andere geplaatst bij De Koperen Ploeg en Tesco B.V. In samenwerking met Havenwerk konden er matches plaatsvinden bij TMA Logistics. Maar ook bij de GVB en Waternet lopen cursisten die het voorschakeltraject hebben doorlopen rond.

'Persoonlijke begeleiding voor zowel de werknemer als werkgever is nodig'

Succesverhalen uit de praktijk

Dagmar (45) zit in haar laatste sollicitatiefase als inspecteur Vaarwegen bij locatie Waternet. Ze trok bij de gemeente aan de bel toen ze een nieuwe uitdaging zocht. Door haar werkervaring als onboard hostess haalde ze al snel haar benodigde certificaten. Amir (34) kwam als Syrische vluchteling naar Amsterdam. Enorm gemotiveerd begon hij aan hetltraject Werken op het Water. In korte tijd heeft hij de Nederlandse taal eigen gemaakt en de opleiding succesvol voltooid. Hij kon direct aan de slag op het schip De Volharding.

Meer weten?

> Neem contact op met Dirk Dijk