'We verschepen de zon van de Sahara naar de Amsterdamse haven'

Tijd voor Waterstof

Wanneer stapt de Amsterdamse haven over op groene waterstof? Morgen, als het aan Eduard de Visser, directeur Innovatie en Strategie bij Port of Amsterdam, ligt. Tijdens de eerste uitzending van de talkshow WaTeRSToF sprak de Visser over de ambities van het havenbedrijf en de unieke positie die de Amsterdamse haven heeft ten opzichte van nieuwe energiebronnen en met name de productie van de energiedrager Waterstof.

De haven van Amsterdam is met haar talrijke vernieuwende projecten flink op weg naar de status van grootste (haven) Energiehub van Europa. Honderden havenbedrijven en start-ups die zich volledig inzetten voor de transitie. Groen staal, Waterstof, synthetische kerosine. Je vindt het allemaal in de Amsterdamse haven. De Visser heeft enorme bewondering voor dit soort bedrijven. Neem bijvoorbeeld Tata Steel, dat onlangs aangaf over tien jaar volledig te draaien op waterstof. Dat is een goede stap in de juiste richting.

'Er is een beetje liefde voor nodig.'

De Visser probeert op verschillende fronten de overstap op Waterstof te stimuleren. Zo spoort hij de politiek aan om met subsidies de transitie te ondersteunen en regels op te leggen over het verplicht verduurzamen van brandstof met een x-percentage. Daarnaast gaat hij met partners en bedrijven in gesprek naar de mogelijkheden. Maar we moeten ook niet vergeten dat er een beetje liefde voor nodig is, vertelt Eduard. 'We moeten waken deze nieuwe energievorm kapot te rekenen: Er is geen alternatief'.

Waterstofproductie

Om de productie op gang te krijgen hebben we ook een bron nodig om de energie op te wekken. Waterstof is namelijk geen energiebron, maar een energiedrager. Volledig groene waterstof betekent dat je die energie opwekt met windmolens en zonnepanelen. Daarvoor is in Nederland onvoldoende capaciteit, en die gaat er volgens De Visser ook niet komen. Maar er is volgens hem een mooi alternatief, namelijk in de bloedhete Sahara met zonnepanelen energie opwekken en die ter plekke gebruiken voor de waterstofproductie. Die kun je dan in gasvorm of (na een chemisch proces) in blokjes vergelijkbaar met onze afwasblokjes importeren: ‘Je gaat de zon hier naartoe verschepen.’

Talkshow Waterstof

Presentator Bas Westerweel sprak in twee uitzendingen met diverse innovators uit Amsterdam over bestaande projecten die de transitie daadwerkelijk verder brengen, maar ook over de transitie an sich. Hoe ziet de haven er over 10 jaar uit? Kunnen we die al schetsen? Waar is de verbinding nog nodig en hoe zorgen we ervoor dat de transitie ons niet overkomt maar dat we zelf het roer in handen houden?

Bekijk hier de highlights van WaTeRSToF:

Elektriciteitsnet op slot: Hoe op te lossen?

Prof. Han Slootweg denkt dat Smart Grids 50% van het probleem kunnen oplossen. De andere helft moet komen uit slimme initiatieven, zoals het Shared Energy Platform. 

Duurzaam vliegen door synthetische kerosine

Joost Brinkman van Synkero slaat twee vliegen in één klap: hij helpt het afvalbedrijf af van CO2 en gebruikt die om schone kerosine te maken voor Schiphol.

PRA haalt Plasticsoep door de wasmachine.

Jelle Sernee van Plastic Recycling Amsteram vertelt hoe hij die plastics verwerkt. Constance Steenkamp houdt een pleidooi voor Amsterdam Smart Plastic City.

De hele uitzending terugkijken? Dat kan natuurlijk ook.

> Bekijk hier aflevering 1

> Bekijk hier aflevering 2