Trending
overvol
overvol electriciteitsnet
electriciteitsnet
uitdaging haven
waterstof IMPORTEREN
Netwerkbedrijf Liander meldt dat Amsterdam-West inclusief de haven de maximale capaciteit heeft bereikt voor het leveren van elektriciteit. De congestie vormt een bedreiging voor de stad.
> Lees verder
overvol electriciteitsnet
uitdaging voor amsterdamse haven
uitdaging voor amsterdamse haven
Afgelopen week kondigde netwerkbedrijf Liander aan dat het westelijke deel van de stad Amsterdam, waaronder de Amsterdamse haven, de maximale capaciteit heeft bereikt voor het leveren van elektriciteit. Bedrijven kunnen geen stroomaansluiting meer krijgen, wat voor bijvoorbeeld uitbreidings- of duurzaamheidsplannen problemen oplevert.
De 'congestie' van energie is zorgelijk. De stad groeit, waardoor ook de vraag naar energie explosief groeit. 'De ontwikkeling van de stad gaat door het volgelopen elektriciteitsnet op slot. En dat kunnen we juist nu niet hebben', vertelt Kees Noorman. (Directeur ORAM) 'Veel havenbedrijven hebben grote ambities voor uitbreiding, innovatie, circulariteit of energietransitie, echter zonder elektriciteit kom je niet verder.'
'Het Wie het eerst komt, die het eerst maalt'-beleid is onwenselijk
Eerder dit jaar luidde Gemeente Amsterdam al de noodklok en riep politiek Den Haag op in te grijpen. Wethouder van Doorninck (Ruimte en Ontwikkeling) vroeg om energie bezuinigende maatregelen die het verbruik van grootverbruikers zouden kunnen inperken. Ook zou het huidige selectieproces met betrekking tot nieuwe stroomaanvragen op de schop moeten. Het 'Wie het eerst komt, die het eerst maalt'-beleid zorgt ervoor dat grootverbruikers in één klap een groot deel van de netcapaciteit gebruiken. Een onwenselijke situatie voor kleinere spelers, of nieuwe initiatieven rondom de energietransitie.
Liander, Tennet en Gemeente Amsterdam vormen taskforce
Evident is dat de netcapaciteit moet worden uitgebreid om de groei van de stad en de Amsterdamse bedrijven bij te kunnen houden. Er moeten meer en verzwaarde verdeelstations in de regio worden gebouwd. Liander kondigt echter aan dat deze uitbreiding pas in 2027 kan worden gerealiseerd. Op korte termijn zal dit dus niet voor verlichting zorgen.
Gemeente Amsterdam roept ondernemers op om samen te werken en vraagt bedrijven om hun eigen verbruik te analyseren en wellicht de lopende aanvragen aan te passen zodat meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van elektriciteit. Netbeheerders Liander en Tennet vormen vanaf heden samen met Amsterdam een taskforce om de gevolgen van het volgelopen elektriciteitsnet aan te pakken.
Waterstof als alternatief energiebron
Port of Amsterdam zal deelnemen aan de taskforce op de momenten dat dat deel van de stad aan de orde is. Koen Overtoom, Directeur Port of Amsterdam, vertelt dat er nu ook wordt gekeken naar kortetermijnoplossingen, zoals hergebruik van warmte of de inzet van waterstof om de druk op het net te temperen. Ook zullen zij in gesprek gaan met grootverbruikers over in hoeverre zij hun gecontracteerde vermogen kunnen afstemmen en eventueel delen met andere bedrijven.
ORAM Directeur Kees Noorman vertelt over de energiecongestie
Naco-huisje na
17 jaar terug
achter centraal
AMSTERDAM in aantocht
Het NACO-huisje staat na 17 jaar weer op zijn vertrouwde plek achter Centraal Station. Het Scheepvaartmuseum is in beeld voor de exploitatie. Mogelijk starten er rondvaarten bij de steiger.
> Lees verder
NACO-huisje na 17 jaar terug
amsterdamse haven zet
niet-recyclebaar afval
achter Amsterdam Centraal
Het iconische NACO-huisje staat sinds vandaag na 17 jaar weer op zijn oude vertrouwde plek achter Amsterdam Centraal Station. De afgelopen vijf jaar stond het markante houten gebouwtje in de Zaanse Achtersluispolder en kon het rijksmonument worden gerestaureerd met geld uit crowdfunding. Vervoert met een ponton over het IJ arriveerde het pand bij steiger 7. Daar werd het met man en macht op zijn plek gezet
Het kantoor van de voormalige rederij Koppe kreeg de bijnaam het NACO-huisje nadat in de jaren ’60 het kantoor werd gebruikt door de scheepsvaartafdeling van de ‘Nederlandsche Auto Car Onderneming’, oftewel NACO. De NACO was een openbaarvervoerbedrijf. “Het is uniek. Je ziet er zo één niet terug in Amsterdam en waar dan ook in Nederland”, aldus Stella van Heezik van Stadsherstel. Het NACO-huisje werd in 1919 gebouwd voor rederij Koppe, vertelt Stella: “Het is in de stijl van de Amsterdamse School maar ook met koloniale en Scandinavische invloeden. Je ziet bijvoorbeeld de blokhoutvorm er in terug. Het lag achter het CS aan een steiger in het IJ en vanaf daar vertrokken pleziervaartuigen over het IJ en IJsselmeer naar Marken en Volendam. En trouwens niet alleen voor plezier want er was ook veel beroepsvaart met vrachtverkeer.”
Dakpannen
De restauratie was beslist geen sinecure, omdat het NACO-huisje er behoorlijk slecht aan toe was en veel van het hout verrot was. Het is niet geheel af want de dakpannen moeten er nog op, maar dat doen we pas in Amsterdam omdat het anders bij het vervoer op het water te zwaar wordt, aldus Stadsherstel.
Het Scheepvaartmuseum
Ook aan de binnenkant van het pand met de originele verkooploketten moet nog flink worden gewerkt. Stadsherstel meldt dat er al een huurder gevonden voor het NACO-huisje. Het plan is dat Het Scheepvaartmuseum de locatie gaat gebruiken als een opstappunt voor de museumboot die onder andere de Hermitage, Artis en de Hortus zullen aandoen.
Meer informatie over het NACO-huisje en Stadsherstel?
> lees verder
Meer nieuws?
> www.amports.nl
WAT IS EEN HAVEN
ZONDER SPECIALE
HAVENREEP
Elke havenstad kent havenverhalen....maar ook een Havenreep! De chocolade-
reep werd ter gelegenheid van het 76ste Havengildediner gelanceerd. Bestel de HAVENREEP nu!
> Lees verder
Wat is een haven zonder
speciale Havenreep?
Elke havenstad kent havenverhalen,
maar ook een Havenreep! Ter gelegenheid van het 76ste Havengildediner lanceert Amports in samenwerking met Chocolatemakers
en de nautische dienstverleners de Special Edition HAVENREEP.
Wat is een havenstad zonder havenreep? Niet compleet dacht Amports en vond in Chocolatemakers een producent en in de nautische dienstverleners Koperen Ploeg, Corps van Vletterlieden vof, Port Towage Amsterdam en Loodswezen een viertal financiers. Het resultaat is een (h)eerlijke chocoladereep die in de filosofie van de maker volledig CO2-neutraal is geproduceerd. En dat aan de oever van de Westhaven (Radarweg).
Havenarbeider uit de jaren 50
Op de wikkel van de reep staat voor ons een nog onbekende havenarbeider uit 1955 gefotografeerd door Ad Windig. Een portret dat voor ons symbool staat voor de haven zoals wij die altijd gekend hebben. Ruig, stoer, vol karakter en klaar voor de toekomst. Wat of wie er dan symbool staat voor de haven van de toekomst? Dat beeld laten wij graag zien op de volgende havenreep ter ere van het 77ste Havengildediner.
Bestel de havenreep!
Ook De HAVENREEP bestellen? Dat kan ! Klik op onderstaande link, vul het formulier en PRE-ORDER een doos met 10 HAVENREPEN (minimale afname). Voor jezelf, je collega’s of je zakelijke relaties!
> www.amports.nl/havenreep
Clipper Stad Amsterdam
open voor publiek
De Clipper Stad Amsterdam is mogelijk deze zomer toegankelijk voor publiek binnen de door het RIVM opgestelde richtlijnen rond het coronavirus. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Overslag haven daalt door corona
De overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied - Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad - daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7% naar 48,7 miljoen ton (2019: 54,6 miljoen). Apart noteert de Amsterdamse haven een overslagdaling van 12% in de eerste zes maanden van 2020. Hier ging het volume van 45,2 miljoen ton in de eerste helft van 2019 naar 39,8 miljoen ton dit jaar. Port of Amsterdam wijt de neergang geheel aan de uitbraak van het coronavirus.
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) is ondanks de teruggang van de afgelopen zes maanden niet pessimistisch gestemd. “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Onder moeilijke omstandigheden hebben wij in het eerste half jaar getoond hoe cruciaal de haven is voor de regio en voor het land. Als vitale infrastructuur hebben wij onverkort het scheepvaartverkeer afgewikkeld en ladingstromen verwerkt. Daarmee hebben wij bijgedragen aan het draaiende houden van de samenleving en de economie”.
Levensmiddelen en pakketten omhoog
Vooral de klanten van Port of Amsterdam die zich bezighouden met de distributie van levensmiddelen en pakketten hebben een erg druk halfjaar achter de rug. Overtoom: “En de markt voor transportbrandstoffen (benzine, kerosine, e.d.) trekt inmiddels aan. Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is moeilijk te zeggen. Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar”.
Stijgers en dalers
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar werd veroorzaakt door zowel natte als droge bulk, als door containers. De overslag van natte bulk (voornamelijk transportbrandstoffen) daalde met 5,1 procent naar 24,7 miljoen ton, tegen 26 miljoen ton vorig jaar in dezelfde periode. Ondanks het afgenomen vlieg- en wegverkeer bleven de volumes van de transportbrandstoffen redelijk op peil. Dat heeft te maken met de fluctuerende markt voor deze ladingstromen, die voor aanhoudende beweging zorgt. Het volume droge bulk daalde met 21,2 procent, wat vooral het gevolg was van een aanzienlijke daling van steenkool naar 4,6 miljoen ton, tegen 8,2 miljoen ton vorig jaar (-43,6 procent). De onverwachte, niet-structurele groei van het steenkoolvolume vorig jaar heeft daarbij de daling dit jaar scherper gemaakt. Ook daalde de overslag van granen (-15,4 procent) en was er sprake van een daling in stukgoed (-18,2 procent).
Zee- en riviercruise
Verder vielen zee- en riviercruise weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland vanaf half maart de cruise uit haar haven te weren om het besmettingsrisico te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruise weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam en behoedzaam op gang. In de eerste jaarhelft was sprake van 21 bezoeken, waarvan 18 in januari en februari. Voor de tweede helft van het jaar verwacht de Amsterdamse haven meer riviercruiseschepen te ontvangen. Zeecruise daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.
Containers
De overslag in containers daalde met 31,6%. Deze ladingstroom steeg de afgelopen jaren gestaag onder meer door shortsea-lijndiensten waarop de Amsterdamse haven zich richt. De daling is dan ook op het conto te schrijven van corona, waardoor lijndiensten gedeeltelijk kwamen stil te liggen.
Wisselend beeld in de regio
In IJmuiden daalde de overslag gering met slechts 3,4% tot 8,76 miljoen ton. In Beverwijk daalde het overslagvolume met 44,3% tot 194 duizend ton en in Zaanstad was sprake van een stijging van de overslag met 15,3% tot 84 duizend ton.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Vollers bouwt warehouse
voor cacaobonen Cargill
Deze samenwerking biedt beide partijen grote voordelen heeft en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal. Deze werd met achterneming van de anderhalve meter regel geslagen door Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Hans Krieger (wethouder Zaanstad), Christian Vollers (telg en eigenaar van het familiebedrijf Vollers) en Harold Poelma (CEO Cargill Cacao). Het viertal stak een spade in de grond om de bouw officieel in gang te zetten.
Bijzondere samenwerking
Zaanstad en Port of Amsterdam noemen de komst van Vollers en Cargill op HoogTij belangrijk. Het is een bijzondere samenwerking die voor beide partijen grote voordelen heeft en de cacao-industrie in de regio verder laat groeien en versterken. Ook passen de innovatieve faciliteiten van Vollers goed bij de ambities en visie van de gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam. Zoals de volautomatische opslag die ten goede komt van de kwaliteit van de cacaobonen. Het nieuwe warehouse is gereed voor de start van het nieuwe cacaoseizoen in 2021.
Meer nieuws?
> www.amports.nl