Port of Amsterdam voert campagne op basis van nieuwe merkpositionering

‘We zetten de sluizen open’

Port of Amsterdam pakt de transitie van de haven aan met een compleet nieuwe merkpositionering en een reclamecampagne in aanloop naar de officiële opening van de ‘grootste zeesluis ter wereld’ op 26 januari.

Om tot dat punt te komen neemt het Havenbedrijf afscheid van de oude belofte Port of Partnerships en gaat het de toekomst in met een compleet nieuwe pay-off: Be part of a better port. De organisatie beweegt zich in de rol van regisseur van een noodzakelijke transitie en werkt samen met het havenbedrijfsleven om het gewenste doel de komende jaren te realiseren.

Nieuwe merkstrategie

"Bij het aanscherpen van zijn profiel heeft Port of Amsterdam gekeken naar wat ons authentiek, relevant en onderscheidend maakt, aldus Erik Bruinsma, marketingstrateeg bij Port of Amsterdam. “Met de nieuwe merkpositionering sluiten we aan bij de koers van het Havenbedrijf die is vastgelegd in de bedrijfsstrategie 2021-2025. Wij willen het voortouw nemen in de transitie. Deze koers vraagt om meer leiderschap, waarbij we vertellen waar we naartoe willen en welke stappen we daarvoor nemen. Dit gaat men de komende jaren terugzien in onze benadering.”

Nieuwe merkpositionering sluit aan bij koers van het Havenbedrijf 2021-2025

Vooroplopen

In de praktijk komt deze koers er op neer dat de haven van Amsterdam een toonaangevende Europese zeehaven wil zijn, die voorop loopt in de transitie naar een duurzame samenleving. De haven is een belangrijke logistieke hub voor internationale en nationale handelsstromen en ook voor lokale stadsdistributie. Vanzelfsprekend blijft de jaarlijkse overslag van goederen belangrijk, maar door de energietransitie is het overslagvolume niet langer leidend. Niettemin streeft Port of Amsterdam in 2025 naar een forse toename van de non-fossiele omzet, zodat de haven in 2030 kolenvrij is en in 2050 klimaatneutraal.

Symbolische waarde

Port of Amsterdam grijpt de opening van Zeesluis IJmuiden aan om vanaf 17 januari de nieuwe positionering van het Havenbedrijf breed in de markt te zetten. De campagneslogan ‘We zetten de sluizen open’ moet de ontvanger ook zien als metafoor. Bruinsma: “We openen inderdaad samen met onze partners de grootste zeesluis ter wereld, maar daarmee willen we ook aangeven dat zich een wereld van mogelijkheden aandient als je gebruikt maakt van de haven van Amsterdam.”

De sector komt de campagne vanaf januari vooral online tegen in relevante (vak-)media

Buitenreclame

Om over te brengen wat de vierde haven van Europa te bieden heeft, maakt Port of Amsterdam gebruik van verschillende campagne-uitingen. En bij de keuze van communicatiemiddelen wordt sinds lange tijd weer eens buitenreclame ingezet, zodat ook de publieke opinie in het Noordzeekanaalgebied wordt geprikkeld. De sector komt de campagne van het Havenbedrijf vanaf januari verder vooral online tegen in relevante media, via social media en free publicity.

Wie wat waar en waarom

Consortium OpenIJ

Het project Zeetoegang IJmond is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam in samenwerking met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ – een gelegenheidscombinatie van BAM, VolkerWessels, DIF en PPGM met onderaannemers Boskalis en Van Oord – bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie. DIF is een onafhankelijk Nederlandse investeerder in infrastructuurprojecten die voor twee miljard aan fondsen beheert.