Van windturbinebladen recyclen tot bijtijds een heavylift-schip reserveren

Havens van Amsterdam onzichtbaar fenomeen in onderzoek naar relatie met de stad

Decom LIVE event 
Amsterdam 

 Lees hier het verslag 

Honderden objecten op zee zullen de komende jaren ontmanteld en recycled moeten worden. Hoe staat die missie ervoor en welke innovaties kunnen we verwachten? Daarover ging het tijdens het Decom Live Amsterdam Event, afgelopen 29 juni op Europa’s nieuwste decom-werf Decom Amsterdam. 

Bekijk de wrap-up video en lees dan snel hieronder verder.

‘Alle zeven sprekers moeten er een opmerking over maken: Wat een bijzondere locatie is dit, en dan dat heerlijke weer!'

Het is ook wel een speciaal decor te noemen: de eerste editie van dit netwerkevenement van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) en Decom North Sea vindt plaats op de nieuwste decom-werf van Nederland, Decom Amsterdam. Daar kunnen de tweehonderd (inter)nationale decomprofessionals vandaag horen over de nieuwste trends en inzichten te midden van windmolens, water, gasplatforms en schepen – alle elementen waar deze industrie mee te maken heeft.


Op de werf is vandaag het gedeelte achterin ingericht voor het event in festivalstijl. Links staat de barista al klaar achter zijn bar, rechts zien we de overdekte main stage voor de sprekers en rondom zijn stands waar bedrijven uit de decom-sector zich presenten. Later die dag arriveert er ook nog een haringkar en een tuk-tuk met verkoelend ijs.

AYOP-directeur Sylvia Boer heet in het speciaal partner Decom North Sea welkom, net als ontvangend host Koole Group en benadrukt dat we ook vooral plezier mogen hebben vandaag.

'Er is een verandering in onze mindset nodig'

Circulaire windmolenbladen van Siemens

Na een demonstratie van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam, is het woord aan David Molenaar. Hij is CEO bij Siemens Gamesa en komt vertellen over hun belofte om in 2040 circulaire windmolenbladen te maken.


Daarvoor is een verandering in onze mindset nodig, zegt Molenaar. Waar de windindustrie voorheen gefocust was op het alsmaar groter maken van windmolens voor lagere kosten, moet nu alle denkkracht gaan naar het ontwerpen van een circulaire windmolen. Om dat aan te moedigen, zou er volgens Molenaar standaardisatie moeten komen van windmolens, met een maximale tiphoogte van duizend voet. Dat kun je alleen samen doen, zo zegt Molenaar, met alle neuzen dezelfde kant op. “Stop de ‘race to the bottom’ en heb de guts om te gaan voor CO2-reductie.”

Teveel regels voor lange termijndoelen

Vervolgens neemt Nina Vielen-Kallio het stokje over; ze werkt bij transitiebureau ECHT en weet alles over circulariteit en de bijbehorende regelgeving. Vanuit de EU zijn er zóveel afvalregels, dat ze volgens Vielen-Kallio de aandacht afleiden van de lange termijndoelen. Ze heeft suggesties hoe het beter kan.


Namelijk door afval niet meer als afval te zien, maar als basismateriaal om iets nieuws van te maken. “Neem die gedachte alvast mee in je ontwerpproces,” tipt ze aan de makers. Ook zou het helpen als overheden afval permits afgeven voor een langere periode, bijvoorbeeld vijftig jaar. Dat zou de hele industrie veel meer perspectief en mogelijkheden bieden.

Wees op tijd, zegt Heerema'

Voor de pauze is het dan nog tijd voor een flinke opschudder van Antony Fievez van Heerema Marine Contractors. Met hun schepen is aannemer Heerema een belangrijke spil in decommissionings-projecten, maar, zo zegt Fievez, omdat opdrachtgevers te lang wachten met het ontmantelen van hun platforms, kan Heerema niet meer adequaat reageren.


Met ook nog eens de alsmaar toenemende vraag uit de windindustrie, zal er een groot gat ontstaan tussen de vraag en de beschikbaarheid van hun schepen. Dat levert hogere prijzen en langere wachttijd op en dat is een rem op de klimaatambities. Fievez doet daarom een oproep aan de industrie: wees erop tijd bij en maak contracten niet te ingewikkeld.

Minder decommissioning door gestegen olieprijzen

Na deze wake-up call kunnen bezoekers genieten van een uitgebreide lunch aan picknickbanken in een stralend zonnetje. Ondertussen maakt Rolf de Vries van Bluestream Offshore zich klaar voor zijn bijdrage. De Vries benoemt twee belangrijke uitdagingen van dit moment: door de gestegen energieprijzen is er minder interesse in decommissioningprojecten en door drukte op de Noordzee is er minder beschikbare capaciteit van onder meer heavy lifting-bedrijven. De oplossing zit ‘m volgens hem in samenwerking op de ‘Bluestream-manier’. “Denk als operator niet meer: mijn probleem is nu jouw probleem, maar kijk samen hoe je elkaar kunt ondersteunen”

‘Een huidig windmolenblad is een ramp om te recyclen'

Nieuwe recyclingmethode windbladen

Vervolgens komt TNO’s Harald van der Mijle Meijer een belangrijke vraag beantwoorden: hoe kunnen we windturbinebladen recyclen? Daar heeft het onderzoeksinstituut recent een nieuwe methode voor ontwikkeld. De uitdaging zat ‘m erin, zo vertelt Van der Mijle Meijer, dat alle materialen in een huidig windmolenblad aan elkaar verlijmd zitten. “Een ramp om te recyclen.”


Toch is het TNO gelukt. Dankzij de pyrolysis-methode kunnen de verschillende materialen in een windturbineblad wél onderscheiden worden. De kunststofglasvezels verliezen daarbij wel wat aan sterkte, dus kunnen ze – helaas – nog niet gebruikt worden in een nieuw windturbineblad. Maar het kunststof is wel hoogwaardiger dan hiervoor. TNO zoekt nog naar een partner in windenergie om samen deze technologie verder te ontwikkelen.

Vrienden voor de NAM

Martha Vasquez van de Boston Consulting Group heeft het vervolgens over het financiële plaatje van decommissioning. Samenwerking is de enige en ook makkelijkste weg, concludeert ze – pas dan wordt ontmantelen aantrekkelijk voor olie- en gasproducenten. Ze hoopt dat producenten durven samen te werken om op lange termijn doelen te realiseren.


‘Wil je mijn vriend zijn?’ Met die vraag aan het publiek betreedt Rene Jansen daarna de main stage. Hij is hoofd decommissioning bij Shell/NAM. Jansen vertelt dat de NAM moet versnellen met haar decommissioning: ze ontmantelen nu 30 putten per jaar, maar het bedrijf heeft er 1200. Daarom is de NAM op zoek naar meer en betere partnerships om dit voor elkaar te krijgen.

Jansen is op zoek naar partijen die zich samen als één team aanbieden voor een taak. Hij noemt daarbij een voorbeeld van het zogeheten ‘BMW-cluster’, waarbij drie partijen uit de mark,te weten Baker, Mammoet en Wellgear, efficiënt samenwerkten. Door innovatie was de klus vijf keer zo snel geklaard dan toen de NAM het zelf deed. Jansen: “Dat is grote winst en succes voor alle partijen.”

Uitdagingen voor Decommissioning

Voordat de bezoekers aan de borrel kunnen – Schotse whisky die in de toekomst gebrouwen gaat worden op waterstof en een verse Hollandse nieuwe – is er nog één spreker te gaan: Sam Long van mede-organisator Decom North Sea. Hij adresseert de uitdagingen waar decommissioning nog voor staat: voldoende personeel vinden, een winstgevend decom-businessmodel ontwikkelen voor de gas- en olieindustrie, het op een goede manier verwerken van afvalmaterialen.


Samen met collega-host Sylvia Boer sluit hij de dag af met een hoopvolle samenvatting: namelijk dat het telkens terugkerende themawoord van deze dag collaboration lijkt te zijn. Boer: ,,Samen gaan we deze klus klaren. Laten we ervoor zorgen dat we volgend jaar hier weer staan met een event dat nóg een tandje groter is en met hopelijk een hoop mooi behaalde resultaten.”

REACTIES VAN BEZOEKERS

Deniz Him

Functie

business development manager bij Conbit (onderdeel van Mammoet)

business development

manager bij Conbit

(onderdeel van Mammoet)

“Door hier mensen te spreken uit de sector, hoor ik over nieuwe markten en technologieën. Dat is ook een beetje vanuit een ondernemingsgeest: waar kunnen we als Conbit onze diensten aan gaan bieden? Wat dat betreft is dit een goede bron van informatie. Je kunt op internet van alles lezen over de markt, maar als je op een pro-actieve manier bij wil blijven, moet je toch met mensen gaan praten. Daar is dit een interessante plek voor.”

Bjorn van der Maarel

Functie

business development representative bij HiberHilo

business development

representative bij HiberHilo

“Ons werk bij HiberHilo is om oliebronnen te monitoren met satellieten. We zijn dus een potentiële service supplier voor de decommissioningmarkt en willen ons daar graag wat actiever aan presenteren. Dus ik wil hier meer leren over hoe de markt in elkaar zit. De presentatie van David Molenaar over de circulaire windbladen van Siemens vond ik bijvoorbeeld superinteressant; dat was voor mij allemaal nieuwe informatie.”

Irene 't Hart

Functie

eigenaar van NorthCmedia

eigenaar van NorthCmedia

“Ik ben lid van AYOP, dus dan is het leuk om jezelf op dit soort momenten te laten zien. Met NorthCmedia verzorgen wij visuele communicatie, onder meer voor decommissioningprojecten. Hier hoor ik welke projecten er aan komen en wie welke specialisatie heeft. Ik heb net aandachtig geluisterd naar de nieuwe methodes van TNO en hoe zij windbladen hergebruiken. Want iets kan alleen maar afgebroken worden als je het met elkáár doet.”