Trending
Haven draagt
overvol electriciteitsnet
bij aan opvang
vluchtelingen
waterstof IMPORTEREN
De haven in september twee zeecruiseschepen waarmee de komende maanden vluchtelingen uit de Oekraine worden opgevangen. In Velsen-Noord aan de VOB-kade en verderop in de Coen- en Vlothaven.
> Lees verder
Haven draagt steentje bij
uitdaging voor amsterdamse haven
aan opvang vluchtelingen
De havens van Amsterdam verwelkomden in september twee zeecruiseschepen waarmee de komende maanden vluchtelingen uit de Oekraine worden opgevangen. In Velsen-Noord aan de BOV-kade en verderop in de Coen- en Vlothaven.
De Silja Europa aan de VOB-kade biedt straks onderdak aan circa 1.000 asielzoekers. De eerste tijdelijke bewoners zijn daarop al gesignaleerd. "Enerzijds ben ik er heel trots op dat de gemeente Velsen de nek uitsteekt”, aldus burgemeester Frank Dales. “Aan de andere kant snap ik de gevoelens van de inwoners van Velsen-Noord heel goed. Het is een kleine gemeenschap van 5.000 inwoners waar we rekening mee houden.”
Extra boa's
Volgens Dales is er op het schip straks een huisarts aanwezig. Ook het onderwijs wordt geregeld op een locatie in Heemskerk. Om de veiligheid te waarborgen worden er langs de kade hekken geplaatst en zal er betere verlichting komen. Dales: "Er is extra politiecapaciteit. Er zijn ook extra boa's specifiek voor dit gebied voor de komende zes maanden. Er is 24/7 een telefoonnummer beschikbaar, zodat Velsenaren altijd kunnen bellen als ze vragen, opmerkingen of klachten hebben. Er komt ook een regelmatig overleg met bewoners, het COA, de gemeente en de politie. Het is de bedoeling dat 1 maart 2023 alle bewoners zijn vertrokken van het schip.
Amsterdam
Met enige vertraging is ook in de Coen- en Vlothaven – die parallel aan de Coentunnel ligt – de MS Galaxy afgemeerd. Dit cruiseschip is bestemd om maximaal duizend asielzoekers uit Ter Apel op te vangen. Zij kunnen zeker zes maanden op het vaartuig verblijven, meldt verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink. Om doorstroming van vluchtelingen te verbeteren, komen er ook versneld maximaal 3000 flexwoningen in de stad.
VIJF MILJOEN euro
SUBSIDIE VOOR
ZEECRUISE
AMSTERDAM in aantocht
Eerder dit jaar maakte het Havenbedrijf bekend dat zeecruise in 2025 aan de walstroom gaat. Nu ontvangen zij een subsidie van maximaal vijf miljoen euro om deze plannen te realiseren.
> Lees verder
Vijf miljoen euro subsidie voor zeecruise
vijf miljoen euro subsidie
voor zeecruise walstroom
walstroominstallatie
Schone scheepvaart is van belang voor de Port of Amsterdam. Eerder dit jaar maakte het Havenbedrijf bekend dat zeecruise in 2025 aan de walstroom gaat. Nu ontvangen zij een subsidie van maximaal vijf miljoen euro om deze plannen te realiseren.
De subsidie draagt bij aan de vergroening van de ligplaatsen bij Cruise Port Amsterdam. (Voorheen Passengers Terminal Amsterdam) Zo wordt geluidsoverlast verminderd omdat er geen generatoren draaien. En wordt de luchtkwaliteit aan de kade verbeterd door de afname van CO2, fijnstof en stikstof uitstoot. De planning is dat dit najaar de vergunningen worden aangevraagd zodat in januari gestart kan worden met de voorbereidende werkzaamheden.
Haven van Amsterdam emissievrij
De aanleg van walstroom is onderdeel van de Visie Schone Scheepvaart. De ambitie is om medio 2050 de haven van Amsterdam emissievrij te krijgen. De haven verwacht dat steeds meer schepen aan de stekker zullen gaan. De schatting is dat in 2025 zo’n tachtig aankomsten zullen kiezen voor walstroom. In 2023 zullen dat er al snel meer zijn. Dit is verband met de Europese milieuregels om walstroom te verplichten voor cruisevaart.
Dorine Bosman, Chief Investment Officer bij Port of Amsterdam: “Met de aanleg van walstroom maken we werk van het verbeteren van de luchtkwaliteit in de omgeving én verduurzamen we de cruise. Ook gaan wij zeecruise selectiever toelaten. Vanaf 2024 mogen schepen met oudere motoren niet meer aanmeren bij PTA. Schepen die vanaf 2025 aan de walstroom kunnen, krijgen voorrang om bij PTA af te meren. Wij investeren in een schone haven, in schone scheepvaart en een schone stad.”
Norwegian Prima
kleurt haven van
Amsterdam
Bij haar eerste bezoek aan de haven van Amsterdam begin september, ontving het schip het gebruikelijke erewater
en ontving de kapitein van de Norwegian Prima het bij de maiden call behorende
schildje.
> Lees verder
Norwegian Prima kleurt
haven van amsterdam
en goed salaris: zo is het
om te werken
Amsterdam is nog regelmatig het decor voor de maiden voyage van king size cruiseschepen. Zo ook de Norwegian Prima van Norwegian Cruise Line deze maand.
Bij haar eerste bezoek aan de haven van Amsterdam begin september, ontving het cruiseschip van de Port of Amsterdam het gebruikelijk erewater. Eenmaal aan de kade bij de Passengers Terminal Amsterdam ontving de kapitein van de Norwegian Prima het bij de maiden call behorende schildje.
Caribisch gebied
Na een kort verblijf in Amsterdam vertrok het twintig dekken tellende en 294 metende cruiseschip naar de Oostzee voor een 11-daagse rondreis. Daarvan keerde het vorige week terug om zich hier voor te bereiden op een cruiseprogramma in het Caribisch gebied tot eind september. Volgend jaar zomer keert de Norwegian Prima terug naar Europa en Amsterdam. Aan boord is plek voor maximaal 3.950 passagiers. Zij worden omringd door meer dan 1.600 bemanningsleden.
> Foto Rian van Dongen
Clipper Stad Amsterdam
open voor publiek
De Clipper Stad Amsterdam is mogelijk deze zomer toegankelijk voor publiek binnen de door het RIVM opgestelde richtlijnen rond het coronavirus. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Overslag haven daalt door corona
De overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied - Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad - daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7% naar 48,7 miljoen ton (2019: 54,6 miljoen). Apart noteert de Amsterdamse haven een overslagdaling van 12% in de eerste zes maanden van 2020. Hier ging het volume van 45,2 miljoen ton in de eerste helft van 2019 naar 39,8 miljoen ton dit jaar. Port of Amsterdam wijt de neergang geheel aan de uitbraak van het coronavirus.
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) is ondanks de teruggang van de afgelopen zes maanden niet pessimistisch gestemd. “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Onder moeilijke omstandigheden hebben wij in het eerste half jaar getoond hoe cruciaal de haven is voor de regio en voor het land. Als vitale infrastructuur hebben wij onverkort het scheepvaartverkeer afgewikkeld en ladingstromen verwerkt. Daarmee hebben wij bijgedragen aan het draaiende houden van de samenleving en de economie”.
Levensmiddelen en pakketten omhoog
Vooral de klanten van Port of Amsterdam die zich bezighouden met de distributie van levensmiddelen en pakketten hebben een erg druk halfjaar achter de rug. Overtoom: “En de markt voor transportbrandstoffen (benzine, kerosine, e.d.) trekt inmiddels aan. Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is moeilijk te zeggen. Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar”.
Stijgers en dalers
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar werd veroorzaakt door zowel natte als droge bulk, als door containers. De overslag van natte bulk (voornamelijk transportbrandstoffen) daalde met 5,1 procent naar 24,7 miljoen ton, tegen 26 miljoen ton vorig jaar in dezelfde periode. Ondanks het afgenomen vlieg- en wegverkeer bleven de volumes van de transportbrandstoffen redelijk op peil. Dat heeft te maken met de fluctuerende markt voor deze ladingstromen, die voor aanhoudende beweging zorgt. Het volume droge bulk daalde met 21,2 procent, wat vooral het gevolg was van een aanzienlijke daling van steenkool naar 4,6 miljoen ton, tegen 8,2 miljoen ton vorig jaar (-43,6 procent). De onverwachte, niet-structurele groei van het steenkoolvolume vorig jaar heeft daarbij de daling dit jaar scherper gemaakt. Ook daalde de overslag van granen (-15,4 procent) en was er sprake van een daling in stukgoed (-18,2 procent).
Zee- en riviercruise
Verder vielen zee- en riviercruise weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland vanaf half maart de cruise uit haar haven te weren om het besmettingsrisico te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruise weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam en behoedzaam op gang. In de eerste jaarhelft was sprake van 21 bezoeken, waarvan 18 in januari en februari. Voor de tweede helft van het jaar verwacht de Amsterdamse haven meer riviercruiseschepen te ontvangen. Zeecruise daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.
Containers
De overslag in containers daalde met 31,6%. Deze ladingstroom steeg de afgelopen jaren gestaag onder meer door shortsea-lijndiensten waarop de Amsterdamse haven zich richt. De daling is dan ook op het conto te schrijven van corona, waardoor lijndiensten gedeeltelijk kwamen stil te liggen.
Wisselend beeld in de regio
In IJmuiden daalde de overslag gering met slechts 3,4% tot 8,76 miljoen ton. In Beverwijk daalde het overslagvolume met 44,3% tot 194 duizend ton en in Zaanstad was sprake van een stijging van de overslag met 15,3% tot 84 duizend ton.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Vollers bouwt warehouse
voor cacaobonen Cargill
Deze samenwerking biedt beide partijen grote voordelen heeft en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal. Deze werd met achterneming van de anderhalve meter regel geslagen door Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Hans Krieger (wethouder Zaanstad), Christian Vollers (telg en eigenaar van het familiebedrijf Vollers) en Harold Poelma (CEO Cargill Cacao). Het viertal stak een spade in de grond om de bouw officieel in gang te zetten.
Bijzondere samenwerking
Zaanstad en Port of Amsterdam noemen de komst van Vollers en Cargill op HoogTij belangrijk. Het is een bijzondere samenwerking die voor beide partijen grote voordelen heeft en de cacao-industrie in de regio verder laat groeien en versterken. Ook passen de innovatieve faciliteiten van Vollers goed bij de ambities en visie van de gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam. Zoals de volautomatische opslag die ten goede komt van de kwaliteit van de cacaobonen. Het nieuwe warehouse is gereed voor de start van het nieuwe cacaoseizoen in 2021.
Meer nieuws?
> www.amports.nl