Unieke fototentoonstelling 

 Unieke 

 fototentoonstelling 

‘Mens op Zee’ 

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam presenteert in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023 de fototentoonstelling 'Mens op Zee'. De serie unieke beelden drukt uit wat ‘op-zee zijn’ met een persoon doet.

Als mens op zee beweeg je tussen twee werelden; tussen de vaste wal die je verlaten hebt en de nieuwe oever aan de overkant. Varend voorbij de grenzen van het bekende navigeer je tussen controle en overgave, tussen wie je was en wie je zou kunnen worden. Wat brengt je hier? Wie ben je hier? Voor de een is de zee een plek van vrijheid, transitie, dromen of ambitie. Voor de ander van vaste orde, crisis, afwijking of zelfs onvrijheid.


Mens op Zee dompelt je onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. In deze tentoonstelling komt een selectie uit de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum samen met bruiklenen uit heden en verleden in een meeslepende verzameling van foto's en verhalen.

Identiteit en transitie

In Mens op Zee tonen vele vormen van fotografie – een medium dat in 180 jaar grote transities onderging – een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan. Zeevarenden, passagiers, of een eenling op zee: allen reizen van A naar B, bevinden zich tussen twee werelden en varen voorbij de grenzen van het bekende. Het buitengaatse leven gaat hand in hand met vrijheid en transitie, maar ook met sociale structuren en hiërarchie aan boord. Mens op Zee laat zien hoe je je op het water verhoudt tot jezelf, de ander, het schip en de zee en raakt daarmee aan grotere thema's als gender, inclusie en migratie.

'Mens op Zee laat zien hoe je je op het water verhoudt tot jezelf, de ander, het schip en de zee'

Fotografie in alle soorten en maten

Mens op Zee biedt de bezoeker een inkijk in de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum – die maar liefst 150.000 objecten bevat – en wordt aangevuld met fascinerende bruiklenen en werk van hedendaagse kunstenaars. Deze werken, waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn, nemen de bezoeker mee langs fotografie in uiteenlopende verschijningsvormen, gemaakt door professionele fotografen, varende amateurs, instituten en kunstenaars. Van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met mede-bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen.

Korting voor Amports-leden