PROGRAMMA ZEEHAVENDAGEN amsterdam 

 PROGRAMMA ZEEHAVENDAGEN 

 amsterdam 

Nautische dienstverlening 

Je vindt ze bij nacht en ontij op de Noordzee, in de IJmond en op het Noordzeekanaal: de nautische dienstverlening. Komt er een schip binnen, dan handelen zij dat af. Al meer dan honderd jaar. Tijdens Zeehavendagen Amsterdam laten ze zien wat ze waard zijn.

 Vletterlieden 

Vaartocht IJmond

Za 24 – Zo 25 juni

Van 12.00 tot 17.00 uur

Trawlerkade IJmuiden

Alles weten over de Vletterlieden in IJmuiden? Stap aan boord bij de maritieme dienstverlener in IJmuiden, de Corps van Vletterlieden (C.V.V.) Zij nemen je graag mee voor een rondje op het water. Het vast- en losmaken van grote zeeschepen is de core business van de vletterlieden. Daarnaast begeleiden zij schepen die door de grootste zeesluis ter wereld varen. De maritieme dienstverleners zijn onmisbaar in de haven.

Vanaf het ponton ter hoogte van het Ymuiden Stores vinden op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur tijdens Havenfestival IJmuiden gratis rondvaarten plaats door de maritieme dienstverleners. De lange wachtrijen in het verleden hebben aangetoond dat de rondvaarten zeer populair zijn. Bezoekers kunnen gewoon in de rij gaan staan.

Tickets

Boeken

 Nautisch Coördinatie Centrum 

 Nautisch Coördinatie 

 Centrum 

Rondleidingen

Za 24 - zo 26 juni 2022
Van 14.00 tot 16.00 uur
Capriweg 34 Amsterdam

De haven van Amsterdam is 24/7, 365 dagen per jaar in bedrijf. Ook de mensen op het Nautisch Coördinatie Centrum (NCC) op de kop van de Westhaven. Hoe werkt het daar achter de schermen?

Het wordt allemaal duidelijk op 25 en 26 juni als het NCC de deuren opent voor publiek en rondleidingen geeft in het Nautisch Coördinatie Centrum zelf en op het patrouillevaartuig van Port of Amsterdam. Dit schip zorgt voor de scheepvaartbegeleiding in de haven en tijdens Zeehavendagen wordt duidelijk gemaakt wat dat allemaal betekent.


Duurzaam kantoorgebouw

Het NCC, waar een deel van de nautische operatie van de Port of Amsterdam is ondergebracht, is ook om een andere reden de moeite waard om te bezoeken. Het gebouw is in 2021 uitgeroepen tot meest duurzame kantoorgebouw van Nederland en barst van de slimme technieken. Onder meer voor het opwekken van zonne-energie waarmee de warmtepomp en de bodemwisselaar worden gevoed. Ook alle groen is ecologisch aangelegd waardoor insecten zich ook goed thuis voelen.


De Koperen Ploeg

Als je een bezoek brengt aan het NCC, kom dan ook even langs bij De Koperen Ploeg en Vopak Agencies. De vastmakers van de haven en de scheepsagent bevinden zich beiden op loopafstand.

Tickets

Boeken

 Vopak Agencies 

Presentatie

Do 23 juni 2022

13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Capriweg 28, 1044 AL Amsterdam

Maak kennis met Vopak Agencies, één van de oudste scheepsagenten uit de haven van Amsterdam. Wat is de achtergrond van het bedrijf en wat doet het voor het havenbedrijfsleven.


Na de ontvangst bij Vopak in de Westhaven begint de tour met film die in het kort de spanwijdte van Royal Vopak NV neerzet. Hoe het bedrijf in vier eeuwen uitgroeide tot het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf op de roots van zijn voorlopers Blaauwhoedenveem, Pakhuismeesteren van de Thee, Van Ommeren en Pakhoed.


Koninklijke Vopak NV bestaat uit twee onderdelen. In Amsterdam opereert het bedrijf uitsluitend als scheepsagent, maar wereldwijd is het bedrijf marktleider op het gebied van onafhankelijke opslag van vloeibare bulkgoederen. Denk daarbij aan olieproducten, chemicaliën, plantaardige oliën en vloeibare gassen.

Eén miljard m3

Wie haven zegt, zegt Vopak. Het bedrijf is wereldwijd op elk continent te vinden met in totaal 69 eigen terminals. Waaronder in Rotterdam, waar bijna 1 miljard kubieke meter brandstof wordt op- en overgeslagen. Aanwezig in de grootste havens te wereld, maakt het bedrijf de havenspecialist bij uitstek en zonder meer onmisbaar in het aanbod van de Zeehavendagen Amsterdam. Een bezoek aan Vopak Agencies is dan ook zeer de moeite waard, ook als je een baan zoekt.

Tickets

Boeken

 De Koperen Ploeg 

 Nautisch Coördinatie 

 Centrum 

Vaartocht (12+)

Donderdag 23 juni 2022, 14.00 uur
Vrijdag 24 juni 2022, 14.00 uur

Capriweg 30, 1044 AL Amsterdam


Gratis parkeren op het parkeerterrein van De Koperen Ploeg. Zwemvesten verplicht en aanwezig.

Vaar mee met De Koperen Ploeg en laat je informeren over het vlot en veilig afmeren, ontmeren en verhalen van zeeschepen aan de ligplaatsen of afmeerconstructies. Dat doen ze al sinds 1926. Eerst achter Centraal Station.

Nu in Westpoort

Bij aankomst op de Capriweg geeft de voorzitter van de Coöperatie, Mike Schotte, een presentatie over de specifieke werkzaamheden van zijn ploeg. Daarna neemt hij de groep mee naar de steigers, waar de meeste schepen uit de vloot van de De Koperen Ploeg afgemeerd liggen. De rondleiding wordt afgesloten met een korte vaart in de Westhaven en op het Noordzeekanaal (zwemvest verplicht). Onderweg en na afloop is voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen

Historie

Waar ter wereld een schip ook afmeert, in de haven is altijd een verbinding nodig met de wal. Voor de bemanning is het ondoenlijk het schip zelf te afmeren en ontmeren aan de kade of op de boeien. Men kent het schip maar niet de plaatselijke omstandigheden. Daarom zijn er sinds mensenheugenis overal ter wereld bootmannen, ook wel 'vletterlieden' genoemd.


De komst van het Noordzeekanaal in 1876 was het begin van de vletterlieden in de regio IJmond. In de regio waren op dat moment vier vletterliedenverenigingen actief: de Visploeg, de Gouden ploeg (die werkte voornamelijk voor de stoomvaartmaatschappij Nederland en werden goed beloond), de Vriesploeg (actief voor de KNSM) en de Koperen Ploeg (die de kleinere klussen kregen in Amsterdam).


De crisis leidde tot moordende concurrentie op het water, dus in 1926 besloten de ploegen de zaken beter te organiseren. Daaruit volgde de oprichting van De Koperen Ploeg. Zij verschansten zich in 1965 op Steiger 8 bij het Centraal Station, na 10 jaar op het Westerhoofd in de Coenhaven en in 1998 aan de Capriweg in de Westhaven. Daar zit de ploeg nog steeds en ligt het merendeel van de vloot.

Tickets

Boeken

 Loodswezen 

Rondleiding aan boord

Za 25 en zo 26 juni

Van 12.00 tot 17.00 uur
Trawlerkade IJmuiden

Snelle schepen op het water zien varen? Bekijk de demonstratie van het Loodswezen tijdens het Havenfestival IJmuiden. Ervaren Registerloodsen die werken bij het Loodwezen zorgen er dag en nacht voor dat zeeschepen de havens zo veilig mogelijk in- en uitvaren. De taak die het loodswezen vervult binnen de Nederlandse zeehavens is onmisbaar. En nu kan jij hen in actie zien!


Bezoek het Havenfestival IJmuiden op zaterdag 25 en zondag 26 juni en kom langs de stand van het Loodswezen. Daar kun je de schepen zien varen én de klimmuur van het loodswezen beklimmen. Ook kun je daar al jouw vragen over het loodswezen stellen.

Tickets

Boeken

 KNRM Oude Reddings Glorie 

Verhalen (12+)

Zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2022,

van 10.00 tot 17.00 uur

Het Scheepvaartmuseum,
Kattenburgerplein 1 Amsterdam

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Oude Reddings Glorie meert af bij Het Scheepvaartmuseum met de Bernard van Leer en vertelt bezoekers over het redden van drenkelingen door de jaren heen.

De KNRM helpt en redt mensen in nood op het water via 45 reddingstations langs de kust. Een vloot van 75 reddingsboten bemand door 1.400 vrijwilligers is beschikbaar om uit te rukken als de nood aan de man is. Per jaar is dat meer dan 2.000 keer, waarbij ruim 3.000 mensen worden geholpen of gered.


De verenigingsleden van KNRM ORG richten zich in de eerste plaats op het in de vaart houden van voormalige reddingsboten als de Bernard van Leer en ze houden de nautische historie levend door verhalen over de KNRM te vertellen zoals tijdens Zeehavendagen.

Bezoekers aan Het Scheepvaartmuseum vinden de Bernard van Leer aan de steiger naast het gebouw. Per keer kunnen er maximaal twee mensen het schip op voor rondleidingen die op aanvraag worden gegeven.

Tickets

Boeken

 Zeesluis IJmuiden Tour 

Tour (12+)

Zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2022,

van 10.00 tot 17.00 uur

Sluis Operatie Centrum (SOC), naast Zeesluis IJmuiden.


Gratis parkeren achter het gebouw

Doe de Zeesluis IJmuiden Tour als je direct uit de mond van Omgevingsmanager Jan Rienstra van RWS wilt weten hoe de bouw van de 'grootste zeesluis ter wereld' tot stand kwam.

Zeesluis IJmuiden is een fascinerend project. Begin dit jaar werd het bouwwerk opgeleverd en op 26 januari jl. officieel geopend door Koning Willem-Alexander. De sluis is 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep en is daarmee de grootste zeesluis ter wereld. Door de diepte van de sluis is het voor schepen mogelijk om getijdeonafhankelijk vanaf zee het Noordzeekanaal op te gaan en zo 24/7 vlot en veilig naar de Amsterdamse Havenregio te varen. Dankzij Zeesluis IJmuiden blijven het Noordzeekanaalgebied, de havens van Amsterdam en de Europese achterlandverbindingen de komende honderd jaar goed bereikbaar.

Rondleiding

Omgevingsmanager Jan Rienstra van Rijkswaterstaat vertelt in ongeveer 1,5 uur wat er allemaal voor komt kijken om een bouwwerk van het kaliber Zeesluis IJmuiden tot stand te brengen. In deze rondleiding, die begint bij het Sluis Operatie Centrum en over het gehele sluizencomplex gaat, is ruimte voor maximaal 8 personen.

Tickets

Boeken