Vriend van zeehavendagen amsterdam  

 Vriend van 

 zeehavendagen amsterdam 

Loodswezen

Jaarlijks loodst Loodswezen circa 14.000 schepen de havens van IJmuiden, Beverwijk, Amsterdam en Zaandam vlot en veilig in en uit. In alle soorten en maten en onder regie van 65 registerloodsen. Wij spraken voorzitter Robert de Jonge over Zeehavendagen én het Havenfestival IJmuiden.

‘Het loodswezen participeert al enkele jaren in het Havenfestival IJmuiden, dat dit jaar op 25 en 26 juni plaatsvindt. Het is goed gekozen om Zeehavendagen Amsterdam op hetzelfde moment als het festival te organiseren. Dat benadrukt de verbondenheid tussen de twee en de tussenliggende havens Velsen, Beverwijk, Zaandam', vertelt Loodswezen Amsterdam - IJmond voorzitter Robert.

‘Uit mijn ervaring met het festival weet ik dat het voor de aanwas van nieuwe werknemers, maar ook nieuwe bedrijven, belangrijk is de haven onder de aandacht van het publiek te brengen. Ook voor ons biedt zo’n event de mogelijkheid om ons vak uit te leggen en anderen daarvoor te enthousiasmeren. Dan krijg je vragen als: waar zijn die gele vaartuigen voor die bij de Zuidersluis liggen of waarom vliegen jullie nou ‘s nachts met een helikopter boven IJmuiden?'

'Het is goed dat Zeehavendagen Amsterdam op hetzelfde moment als het Havenfestival IJmuiden valt. Dat benadrukt de verbondenheid'

Eyeopener

Voor veel burgers zijn activiteiten van havenbedrijven onbekend terrein. Niet alle haventerreinen zijn natuurlijk toegankelijk, waardoor ook niet altijd even duidelijk is welke bedrijven daar gevestigd zijn. Dit event geeft juist deze bedrijven de kans om zich zichtbaar te maken en te laten zien dat de haven veel meer is dan langsvarende schepen. Een eyeopener die positief is voor toekomstige banen en opleidingsrichtingen. Er staan ons de komende decennia tenslotte een tal van uitdagingen te wachten. Denk aan de klimaatproblematiek, energietransitie en voedsel- en stroomvoorziening. Thema’s waarin de haven en haar dienstverleners in grote mate kunnen bijdragen. Kennis, kunde en infra, alles komt bij elkaar in het Noordzeekanaalgebied. Dat moeten we laten zien, de sterk toegevoegde waarde die de haven heeft en kan hebben richting de toekomst.

Altijd op zoek naar nieuwe krachten

'Ook het loodswezen is altijd op zoek naar nieuwe krachten in diverse expertises om onze continuïteit te borgen. Het zijn niet alleen de loodsen die het loodswezen maken maar ook ondersteunende diensten. De varende dienst, technische dienst, loodsdienstcoördinatoren, het kantoorpersoneel… Met elkaar leveren we 24/7 een loods aan elk schip dat daar om vraagt. Varen is onlosmakelijk met de haven verbonden en tegelijk het mooiste en stoerste beroep die je maar kan vinden in de maritieme sector. Daarom is het event al geslaagd als wij bij één iemand een zaadje hebben kunnen planten om een baan op zee te kiezen.’

'Het event is al geslaagd als wij bij één iemand een zaadje hebben kunnen planten om een baan op zee te kiezen’

Loodsladder

‘Loodswezen staat met een informatiestand op Havenfestival IJmuiden. Ook vaart dan een loodstender rond en is er een klimwand met een loodsladder om aan bezoekers het gevoel te geven wat het is om een zeeschip te beklimmen. Ook verkopen we petten, sleutelhangers en andere leuke dingen. De opbrengst hiervan gaat naar stichting Vaarwens, die dagtochten organiseert voor patiënten die door een levensbedreigende ziekte een lage levensverwachting hebben.

Druk programma

‘Ja, mij wacht een druk programma. Op woensdag 22 juni ben ik bij de opening van de Zeehavendagen Amsterdam in het NACO-huisje. Een toepasselijke locatie, want het monumentale scheepskantoor dat na zeventien jaar weer op z’n plek achter het CS staat. Vrijdagochtend ga ik naar het scheepvaartmuseum om met ORAM een kijkje te nemen achter de schermen van het havenbedrijfsleven. 

Vrijdagavond ben ik in Haarlem waar ik en een gezelschap vrijwilligers met twee studentloodsen en hun opleiders mee mogen om de mijnenveger ‘Naaldwijk’ van Haarlem naar IJmuiden te varen. Zaterdag en zondag ben ik in en rond de genoemde stand van het loodswezen te vinden in IJmuiden. Mijn tip: gewoon komen en dan begint het vanzelf te kriebelen.’

xxx

 Loodswezen 

Rondleiding aan boord

Za 25 en zo 26 juni

Van 12.00 tot 17.00 uur
Trawlerkade IJmuiden

Snelle schepen op het water zien varen? Bekijk de demonstratie van het Loodswezen tijdens het Havenfestival IJmuiden. Ervaren Registerloodsen die werken bij het Loodwezen zorgen er dag en nacht voor dat zeeschepen de havens zo veilig mogelijk in- en uitvaren. De taak die het loodswezen vervult binnen de Nederlandse zeehavens is onmisbaar. En nu kan jij hen in actie zien!


Bezoek het Havenfestival IJmuiden op zaterdag 25 en zondag 26 juni en kom langs de stand van het Loodswezen. Daar kun je de schepen zien varen én de klimmuur van het loodswezen beklimmen. Ook kun je daar al jouw vragen over het loodswezen stellen.

Bestel 

Tickets