PROGRAMMA ZEEHAVENDAGEN amsterdam 

 PROGRAMMA ZEEHAVENDAGEN 

 amsterdam 

Historische haven van Amsterdam

In het oude van centrum van Amsterdam duidt alles op het ontstaan van een belangrijke wereldhaven. Een handelscentrum waar producten als cacao, bier, graan en andere bulkgoederen werden op- en overgeslagen. Tijdens Zeehavendagen zijn er voldoende mogelijkheden die historie te proeven.

 NDSM-Herleeft 

Presentatie (16+)

Vrijdag 24 tot zondag 26 juni 2022

10:00 en 13:30 uur

tt. Neveritaweg 61a, 1033 WB Amsterdam-Noord


Betaald parkeren op de NDSM-werf

Wie wil weten wat er op de NDSM-werf gebeurde voordat de woningbouw in het gebied oprukte, komt naar de presentatie van Stichting NDSM-Herleeft. Mooi stukje scheepsbouwhistorie in woord, beeld en bewaard gebleven objecten.

De voormalige NDSM (Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij) in Amsterdam-Noord kent een rijke historie. De werf en de gebouwen zijn volop in ontwikkeling. Kunstenaars, ontwikkelaars, uitvinders, toeristen, architecten of festivalgangers, iedereen heeft zo zijn eigen kijk op deze historische locatie.


Over één ding is iedereen het eens: Het karakter van de NDSM moet intact blijven en Stichting NDSM-Herleeft doet er met vrijwilligers alles aan om het imposante erfgoed in stand te houden. Het resultaat is dat langzaam maar zeker het besef ontstaat om meer aandacht te schenken aan de bijna verloren gegane tak van industrie, de nautische-industrie in Amsterdam.

Wat biedt Stichting NDSM-Herleeft?

Stichting NDSM-Herleeft geeft tijdens Zeehavendagen Amsterdam een presentatie van circa anderhalf uur, inclusief uitleg van een selectie van de stukken die zijn te zien in het kleine museum. Als je langskomt, kun je meteen een kijkje nemen op de NDSM-werf die het onderkomen De Blauwdruk omringt. Er is altijd wat te doen, te eten of te drinken.

Bestel

Tickets

 Brouwerij De Prael 

Rondleidingen

Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022

13.00 - 17.00 uur

Oudezijds Voorburgwal 30

Wil je weten hoe bier gebrouwen wordt in de oude haven van Amsterdam? Kom dan tijdens Zeehavendagen Amsterdam kijken in brouwerij De Prael op de Oudezijds Voorburgwal. De brouwerij zit in een voormalig veilinghuis uit de 17e eeuw. Hier worden nog steeds bieren geproduceerd zoals het 400 jaar geleden ook ging. Loop (elk half uur) binnen en je krijgt een rondleiding en je mag nog proeven ook!

Bestel

Tickets

 Museum ’t Kromhout 

Vaartocht (12+)

Zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2022,

van 11.00 tot 16.00 uur

Het Scheepvaartmuseum,
Kattenburgerplein 1 Amsterdam

Altijd al een keer willen varen in een authentieke salonboot? Tijdens de Amsterdamse Zeehavendagen heb je de mogelijkheid! In combinatie met een bezoek aan Museum ’t Kromhout.

In een stadsdeel waar ooit vele kleine scheepswerven zaten is Museum ‘t Kromhout het enige nog overgebleven bewijs van de scheepsbouw in Amsterdam en economische glorie tot in de 20ste eeuw. Werf ‘t Kromhout is 150 jaar geleden opgericht tijdens de ‘Industriële Revolutie’ en door Stadsherstel in oude staat hersteld. Tot eind jaren ‘60 werden hier de legendarische Kromhoutmotoren gebouwd. De Westkap is nog steeds in gebruik als scheepswerf. In de indrukwekkende Oosthal vind je een boeiende presentatie van de geschiedenis en de historische, nog werkende Kromhoutmotoren die hier sinds 1895 werden gemaakt.

Varend naar het museum

Zeehavendagen Amsterdam stelt bezoekers exclusief in staat op zaterdag 25 en zondag 26 juni gratis per luxe salonboot (met Kromhoutmotor) van Het Scheepvaartmuseum naar Museum ’t Kromhout te varen. Dat kan op gezette tijden tussen 11.00 tot 16.00 uur*. Tickets hiervoor zijn alleen te bestellen via deze website. Voor de boot geldt: vol is vol.

Toegang tot het museum

De toegangsprijs van Museum ’t Kromhout bedraagt €5,- (volwassenen) en €2,50 (kinderen tot 15 jaar). Het ticket voor het museum en de boottocht boek je via de besteknop. De vertrektijden van de Jaro zijn: 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 en 15.00 uur. Je kunt op gezette tijden ook terug naar Het Scheepvaartmuseum.


*) Wie wil varen naar Museum 't Kromhout meldt zich met toegangsticket bij de receptie van Het Scheepvaartmuseum.

Bestel

Tickets

 Tour Maritieme Historie 

Stadswandeling met gids

Donderdag 23 juni t/m zondag 26 juni 2022, 11.00 uur

Schreierstoren (start), Prins Hendrikkade 94/95

Ervaren rondleiders van ‘Mee in Mokum van Gilde Amsterdam’ voeren je langs de rijke maritieme historie van de haven van Amsterdam.


De stadswandeling begint bij het voormalige havengebouw de Schreierstoren op de Prins Hendrikkade 94/95, duurt circa anderhalf uur en kost € 12,50 p.p.

Varen is noodzakelijk

Let op de gevel van de Schreierstoren waar in de gedenksteen van de eerste Oost-Indiëvaart staat gebeiteld : ‘navigare nessesse est’ (‘varen is noodzakelijk’). Deze uitdrukking is een mooi motto voor deze unieke wandeling, die loopt langs imponerende monumenten, zoals pakhuizen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.) en de West Indische Compagnie (W.I.C.) en het Scheepvaarthuis.

Cacaohandel

Dat Amsterdam al eeuwen is verbonden aan de internationale handel en scheepvaart, zie we onderweg ook aan talloze andere monumenten, bruggen, gevelstenen en straatnamen die refereren aan Amsterdam als zeehaven. Dat loopt van de vroege Oostzeehandel, de zogeheten ‘moedernegotie,’ tot de cacaohandel die nog altijd tot de grootste ter wereld mag worden gerekend.

Zeehelden

De tour passeert huizen waar wel of geen zeehelden woonden of plekken waar zeelieden aan boord van kleine schepen gingen, de buurt waar de schippers woonden en zich allerlei andere havenbedrijven bevonden die kunnen worden gelinkt aan de Amsterdamse scheepvaart.

Eindpunt in overleg

De wandeling eindigt op de oostelijke eilanden waar de Admiraliteit en V.O.C waren gevestigd. In overleg met uw rondleider kunt zelf bepalen waar u precies wilt eindigen.

Antraciet

Schrootijzer is inmiddels volledig te recyclen tot nieuw staal, en dat gebeurt dan ook volop bij KB Group. Zonder de fossiele grondstof antraciet kun je geen staal produceren, maar het bedrijf ontwikkelde een proces om van dat te kleine antraciet – de ‘fines’ – pellets te maken van 6 millimeter of groter. Zo hoeft er geen korrel antraciet verloren te gaan en dat is volgens de KB Group pure milieuwinst.


Op de terminal van 80.000 vierkante meter direct aan de kade van de Westhaven krijgt de bezoeker een mooie, eerste indruk van de aan- en afvoer van materiaal met binnenvaart, coasters en grote zeeschepen. Daarnaast geeft de KB Group in de rondgang uitgebreid weer hoe bij hen het recyclingproces verloopt: van de intake van schroot van bouwbedrijven tot en met de productie van staal die wordt terug geleverd aan de schrootleverancier.

Bestel 

Tickets

 mijnenveger Hr.Ms. Mahu 

Rondvaart (12+)

Zaterdag 25 juni 2022, 10.30 en 13.00 uur

Zondag 26 juni 2022, 10.30 en 13.00 uur

NDSM-pier 4, Amsterdam-Noord

(nabij de pont tegenover De Kantine)

Altijd al willen meevaren op een echt marineschip. Dat kan alleen tijdens Zeehavendagen als je inscheept op de Hr.Ms.Mahu.


De voormalige ondiepwatermijnveger uit 1961 biedt op zaterdag en zondag in totaal vier rondvaarten van anderhalf uur aan over het IJ en een stukje Noordzeekanaal. Onderweg geven vrijwilligers van de Vrienden van de Mahu uitleg over het schip toen het nog operationeel was. Genieten voor de liefhebber van varend oorlogsmaterieel; interessant voor de individuele bezoeker en zakelijke groepen op zoek naar een leuke vrijetijdsbesteding in Amsterdam. De Mahu is de enige ‘inshore’ mijnenveger die nog geheel in originele staat verkeert.

Aanmonsteren

Gegadigden voor deze unieke rondvaart melden zich met een toegangsticket op NDSM-pier 4 in Amsterdam-Noord, schuin tegenover De Kantine in Amsterdam-Noord. Boek snel, want er zijn per vaart maar dertig plaatsen beschikbaar.

Varend Erfgoed

Achter het behoud van de Mahu zit Stichting Promotie Maritieme Tradities. Belangrijkste doelstelling van dit gezelschap is het bewaren en publiekelijk toegankelijk maken van het cultureel- en materieel erfgoed, met de daarbij behorende geschiedenis, van de Koninklijke Marine. De restauratie en opnieuw in de vaart brengen van de historische ondiepwatermijnenveger Hr.Ms. MAHU (M880) is hier een voorbeeld van. De MAHU behoort tot het Varend Erfgoed van de Koninklijke Marine.

Bestel

Tickets

 Zeehavendagen Stadswandeling 

 Zeehavendagen 

 Stadswandeling 

Stadswandeling (12+)

Donderdag 23 juni tot zondag 26 juni 2022,

dagelijks 10.00 – 14.00 uur

NDSM-pier 4, Amsterdam-Noord

(nabij de pont tegenover De Kantine)

Interesse in de rijke scheepvaarthistorie van Amsterdam? Doe dan de stadswandeling langs panden en gebouwen van Stadsherstel met een bijzondere zeehavengeschiedenis.

Stadsherstel heeft speciaal voor Zeehavendagen Amsterdam een unieke stadswandeling over de scheepvaarthistorie van Amsterdam ontwikkeld. De tour gaat langs historische panden en gebouwen in het centrum.

Naco-huisje

Het startpunt van de wandeling is al een belevenis op zich. De tour begint namelijk in het geheel gerenoveerde Naco-huisje dat onlangs aan de IJ-zijde van het Centraal Station is geplaatst. Deelnemers aan de stadswandeling mogen als één van de eerste bezoekers boven kijken hoe het herstelde interieur van het voormalige kantoor van de scheepvaartafdeling van de Nederlandsche Auto Car Onderneming (NACO) eruit zag.

De wandeling

De stadswandeling gaat van het NACO-huisje naar de Geldersekade en trekt van daaruit naar de Oude waal, Binnenkant, Kalkmarkt, Prins Hendrikkade, Foeliedwarsstraat, Hoogte Kadijk, Scheepwerf t’Kromhout, Oosterkerk, Markerhuisje en Pakhuis de Zwijger. We eindigen waar we begonnen.

Binnen kijken

Op de route is zoals het Naco- en het Markerhuisje wel een pand open waar je als stadswandelaar naar binnen kunt en waar meer info is over het pand en of er een speciale activiteit wordt aangeboden. Dat wordt aangegeven in het tourboek.

Route downloaden

Bij vertrek in het Naco-huisje kan elke tourganger de route downloaden via de aangeboden QR-code. Deze komt ook binnenkort op deze website beschikbaar. Er liggen ook gedrukte boekjes met de nieuwe Zeehaventour

Bestel

Tickets

 Oosterkerk 

Bezoek (12+)

Donderdag 23 juni tot zaterdag 25 juni 2022,

dagelijks van 12.00 – 16.00 uur

NDSM-pier 4, Amsterdam-Noord

(nabij de pont tegenover De Kantine)

Een bezoek aan de Oosterkerk (1671) brengt je in wat ooit het bruisende hart was van de Amsterdamse scheepbouw en zeehandel. Hier gingen scheepslieden uit de buurt naar de kerk.


Rond het gebedshuis in Oostenburg vind je nog steeds werven en pakhuizen van de Verenigde Oostindische Compagnie en de werf van de Admiraliteit op Kattenburg (het huidige Scheepvaartmuseum).


De kerk werd gebruikt voor de Hervormde eredienst tot het gebouw in de jaren zestig van de 20ste eeuw wegens bouwvalligheid moest sluiten. In 1974 kocht de Gemeente Amsterdam het monumentale gebouw voor het symbolische bedrag van één gulden. Na jarenlange leegstand werd het gebouw, op aandrang van buurtbewoners, voor dreigende sloop behoed. Onder leiding van Stadsherstel Amsterdam is de kerk grotendeels in historische staat hersteld.


Op zondag is de Oosterkerk niet open voor bezoekers, maar er is wel een kerkdienst en om 15.00 uur met een concert van Hollands Vocaal. Hiervoor zijn nog kaartjes beschikbaar

Meer

informatie

 Van Houtenkerk Weesp 

Bezoek (6+)

Zondag 26 juni 2022, 13.00 – 16.00 uur

NDSM-pier 4, Amsterdam-Noord

(nabij de pont tegenover De Kantine)

openstelling van 13.00 tot 16.00 uur met in de vitrine spulletjes van de van Houtenfabriek
wandeling door Weesp met als speerpunt cacao. Dit wordt dan verzorgd door de historische kring min 7 pers en max 15 pers € 5,00 pp. Start om 14.00 uur en 15.00 uur . Mochten er meer wandelingen moeten komen dan kan dat misschien ook.

Aansluitend om 16h is er een orgelconcert (vrije gift) Vocaal ensemble Sjiera & Orgel. Gemêleerd Joods programma o.l.v. Ilya Belianko & op orgel Hanneke Huibers.

Meer

informatie