Trending
havenwethouder
overvol electriciteitsnet
van buren opent
zeehavendagen
waterstof IMPORTEREN
Binnenkort meer
> Lees verder
Port of Amsterdam kiest
uitdaging voor amsterdamse haven
voor schone scheepvaart
Port of Amsterdam introduceert de Visie Schone Scheepvaart. Het bedrijf wil als voorloper in de transitie naar een duurzame samenleving ook de scheepvaart samen met de maritieme sector versneld verduurzamen. In het document zijn duidelijke doelen vastgelegd voor de verduurzaming van de scheepvaart. Het havenbedrijf wordt daarin gesteund door het havenbedrijfsleven en de maritieme industrie.
De bijdrage van de uitstoot van broeikasgassen van de scheepvaart aan de opwarming van de aarde bedraagt zo’n drie procent. Het goederentransport over water groeit nog altijd en hoewel deze manier van vervoer één van de energie-efficiëntste is, omgerekend naar de CO2-uitstoot per vervoerde hoeveelheid lading, loopt de scheepvaart achter in verduurzaming. Reden voor Port of Amsterdam om via haar voorlopersrol in te zetten op een versnelling van duurzame scheepvaart.
Reductiedoelen
In de Visie Schone Scheepvaart stelt Port of Amsterdam reductiedoelen voor broeikasgassen zoals CO2. In 2030 moet de zeecruise aan de kade emissievrij zijn en in 2050 moet dat voor alle scheepvaart in de Amsterdamse haven het geval zijn. Hiermee levert het havenbedrijf een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad en de omgeving van het Noordzeekanaalgebied en aan de klimaatopgave van Parijs.
Milembe Mateyo, (Rijks)Havenmeester van Port of Amsterdam: ‘De klimaatcrisis is urgent, daarom moeten we nu in actie komen. Om de opwarming van de aarde te beperken is een omschakeling nodig van fossiele naar duurzame brandstoffen, ook in de scheepvaart. Met deze visie willen wij een voorbeeldfunctie vervullen. Samen met onze partners willen we koplopers zijn in het versnellen en faciliteren van schonere scheepvaart.’
Drie verduurzamingspijlers
De verduurzaming van de scheepvaart berust op drie pijlers:
Het aanbieden in de haven van duurzame scheepsbrandstoffen zoals waterstof en methanol en het stimuleren van het gebruik daarvan zorgt voor de grootste reductie in de uitstoot van zowel zee- als binnenvaartschepen. Port of Amsterdam zelf heeft al een aantal acties ondernomen. Zo wordt de eigen patrouillevloot omgebouwd zodat die 100 procent op biodiesel kan varen. Het nieuwe directievaartuig, dat in 2023 in de vaart komt, gaat varen op waterstof.
Een tweede pijler is de inzet van haventechnologie, zoals walstroom, en op termijn een verplichting van het gebruik daarvan. Ook wordt ingezet op alternatieve technologieën die de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen reduceren of afvangen.
De derde pijler is het optimaliseren van scheepsbezoeken door het verbeteren van de digitale infrastructuur. Een efficiënte planning van schepen zorgt voor een korter verblijf in de haven en voor minder overbodige emissies. Met de ingebruikname van Zeesluis IJmuiden kan ook efficiënter worden geschut, door bijvoorbeeld meer schepen samen te schutten.
2050 scheepvaart emissievrij in de haven
Wethouder Egbert de Vries (Haven): ‘De Amsterdamse haven is een logistiek knooppunt en speelt een belangrijke rol in de Europese regio. Bij de uitvoering van deze rol doen we er alles aan om te zorgen dat de haven voorop loopt op het gebied van duurzaamheid, zowel in de industrie als scheepvaart. De Visie Schone Scheepvaart zorgt ervoor dat de haven elke dag weer wat slimmer, sneller en schoner werkt.’
Deze inzet en maatregelen moeten leiden tot een reductie van meer dan 20 procent van scheepvaartemissies in 2030 ten opzichte van 2018. In 2050 moet de scheepvaart in de Amsterdamse haven geheel emissievrij zijn.
Kees Noorman, directeur van ondernemingsvereniging ORAM: ‘Ook het Amsterdamse havenbedrijfsleven voelt de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de verduurzaming van de maritieme sector. Wij ondersteunen dan ook deze Visie Schone Scheepvaart met doelstellingen die de Amsterdamse haven met haar ondernemers een voortrekkersrol geeft in de transitie naar een duurzame haven.’
Verder lezen over de Visie Schone Scheepvaart?
> lees hier het rapport van Port of Amsterdam
Havenmeester
doopt opleidings-
schip 'Sally'
AMSTERDAM in aantocht
Het schip van programma Amsterdamwerkt! werd op vrijdag 10 juni in het bijzijn van het havenbedrijfsleven gedoopt door Havenmeester Milembe Mateyo.
> Lees verder
Havenmeester milembe mateyo doopt het
Havenmeester doopt
opleidingsschip 'sally'
opleidingsschip 'Sally'
Het opleidingsschip van Amsterdamwerkt! onderdeel van Gemeente Amsterdam werd op vrijdag 10 juni in het bijzijn van het havenbedrijfsleven gedoopt door Havenmeester Milembe Mateyo. Dit gebeurde op het Nautisch Coordinatie Centrum aan de Capriweg.
Het oud-GVB schip, nu in eigendom van de gemeente Amsterdam, helpt talenten die aan de slag willen op het water. Na korte toespraken van Duco Stuurman, Stedelijk Directeur Sociaal bij gemeente Amsterdam, en Havenmeester Milembe Mateyo, vloog de champagne tegen het schip. Samen met het uitspreken van de klassieke doopspreuk, was opleidingsschip Sally hiermee officieel gedoopt. Terwijl een patrouillevaartuig erewater in de lucht spoot om het schip een nautisch warm welkom te heten, hieven de genodigden het glas.
Amsterdamwerkt!
Opleidingsschip Sally is onderdeel van het voorschakeltraject ‘Werken op het Water’, van het programma Amsterdamwerkt! van gemeente Amsterdam. Deze opleiding leidt in korte tijd op tot deksman op onder andere de binnenvaart, passagiers- en tankvaart. Na voltooiing van het voorschakelprogramma, dat acht tot tien weken duurt, bemiddelt het traject naar een baan. Amsterdamwerkt! Creert samen met Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam verschillende opleidingstrajecten voor werkzoekenden die op het water, in de haven of de logistiek willen werken. Naast de voorschakel 'Werken op het Water' is het traject 'Werken in de haven' ook interessant voor potentiële havenwerknemers.
Zeehavendagen Amsterdam
Tijdens Zeehavendagen Amsterdam 23 –26 juni zet Amsterdamwerkt! En Werkgeverservicepunt hun schip 'Sally' in voor een rondleiding over het water. De organisatie neemt bezoekers mee voor een chocovaart langs cacaovemen in de haven van Amsterdam. Daarnaast vertellen zij de bezoekers over hun verschillende opleidingstrajecten. Meer weten over de chocovaart? Ga naar www.zeehavendagenamsterdam.nl
CEO havenbedrijf
opent vernieuwd
Seamen's centre
Het vernieuwde clubhuis voor zeevarenden in Amsterdam is in mei officieel geopend door Koen Overtoom. Het onderging tijdens corona een volledige make-over.
> Lees verder
CEO Port of amsterdam
opent het vernieuwde seamen's centre
koen overtoom opent
vernieuwd seamen's centre
Het vernieuwde clubhuis voor zeevarenden in Amsterdam is in mei officieel geopend door Koen Overtoom Het Zeemanshuis – Seamens centre Amsterdam- heeft tijdens corona een volledige make-over ondergaan. Voorzitter Jurriaan Blom kijkt uit naar de nieuwe stroom bezoekers.
Zeevarenden uit allerlei windstreken vinden bij het Zeemanshuis een veilige plek waar ze kunnen ontspannen met gelijkgestemden die hen indien nodig kunnen helpen hun weg te vinden naar een simkaart, havenarts- of dominee. Voor corona bezochten zo’n 15.000 zeevarenden het clubhuis. ‘Mensen komen hier voor een luisterend oor, maar ook om te ontspannen met een potje biljart of tafeltennis’ vertelt voorzitter Jurriaan Blom.
Hoewel de coronamaatregelen zijn afgeschaald is de oorspronkelijke situatie nog niet helemaal hersteld. De bemanningsleden verlaten zelden het schip en zijn een stuk voorzichtiger geworden. Blom hoopt echter dat het de komende maanden drukker gaat worden. Het vervoer naar het Zeemanshuis is geregeld. Het personeel van het clubhuis haalt de bemanning gratis op van het schip met een elektische bus en brengen hen ook weer terug. Het is dus vrij gemakkelijk om het Zeemanshuis te bezoeken.
'Steun het Zeemanshuis en word donateur!'
Het vernieuwde Zeemanshuis
De heropening van het vernieuwde Zeemanshuis vond plaats onder vrienden van het clubhuis. Havenbedrijven uit het Noordzeekanaalgebied die het Zeemanshuis door dik en dun steunen. De renovatie van het Zeemanshuis is mede mogelijk gemaakt door deze vrienden en door Port of Amsterdam. Volgens Koen Overtoom is zo’n clubhuis heel belangrijk voor zeevarenden. Tijdens zijn speech riep hij de havengemeenschap dan ook op om te zorgen dat het Zeemanshuis een plek blijft waar zeevarenden op terug kunnen vallen zodat ze ver van huis toch een beetje een thuisgevoel kunnen hebben.
Steun Seamens Centre Amsterdam!
Nieuwe vrienden en donateurs zijn enorm welkom bij het Zeemanshuis. Wil je een steentje bijdragen en doneren? Neem contact op met voorzitter Jurriaan Blom via centre@seamensclub-amsterdam.nl
> Mail direct
Clipper Stad Amsterdam
open voor publiek
De Clipper Stad Amsterdam is mogelijk deze zomer toegankelijk voor publiek binnen de door het RIVM opgestelde richtlijnen rond het coronavirus. Op dit moment ondergaat het prachtige schip een zogeheten refit op de scheepswerf van Damen in Den Helder. Het grootscheepse onderhoud en de reparaties vorderen in hoog tempo. De komende tijd rondt men de werkzaamheden aan boord af, maakt het schip enkele proefvaarten en volgt een intensive training voor de crew.
De energievoorziening aan boord was één van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de onderhoudsperiode. De twee oude generatoren zijn vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven. Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan de toekomstige International Maritime Organisation (IMO) eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Overslag haven daalt door corona
De overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied - Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad - daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7% naar 48,7 miljoen ton (2019: 54,6 miljoen). Apart noteert de Amsterdamse haven een overslagdaling van 12% in de eerste zes maanden van 2020. Hier ging het volume van 45,2 miljoen ton in de eerste helft van 2019 naar 39,8 miljoen ton dit jaar. Port of Amsterdam wijt de neergang geheel aan de uitbraak van het coronavirus.
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) is ondanks de teruggang van de afgelopen zes maanden niet pessimistisch gestemd. “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Onder moeilijke omstandigheden hebben wij in het eerste half jaar getoond hoe cruciaal de haven is voor de regio en voor het land. Als vitale infrastructuur hebben wij onverkort het scheepvaartverkeer afgewikkeld en ladingstromen verwerkt. Daarmee hebben wij bijgedragen aan het draaiende houden van de samenleving en de economie”.
Levensmiddelen en pakketten omhoog
Vooral de klanten van Port of Amsterdam die zich bezighouden met de distributie van levensmiddelen en pakketten hebben een erg druk halfjaar achter de rug. Overtoom: “En de markt voor transportbrandstoffen (benzine, kerosine, e.d.) trekt inmiddels aan. Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is moeilijk te zeggen. Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar”.
Stijgers en dalers
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar werd veroorzaakt door zowel natte als droge bulk, als door containers. De overslag van natte bulk (voornamelijk transportbrandstoffen) daalde met 5,1 procent naar 24,7 miljoen ton, tegen 26 miljoen ton vorig jaar in dezelfde periode. Ondanks het afgenomen vlieg- en wegverkeer bleven de volumes van de transportbrandstoffen redelijk op peil. Dat heeft te maken met de fluctuerende markt voor deze ladingstromen, die voor aanhoudende beweging zorgt. Het volume droge bulk daalde met 21,2 procent, wat vooral het gevolg was van een aanzienlijke daling van steenkool naar 4,6 miljoen ton, tegen 8,2 miljoen ton vorig jaar (-43,6 procent). De onverwachte, niet-structurele groei van het steenkoolvolume vorig jaar heeft daarbij de daling dit jaar scherper gemaakt. Ook daalde de overslag van granen (-15,4 procent) en was er sprake van een daling in stukgoed (-18,2 procent).
Zee- en riviercruise
Verder vielen zee- en riviercruise weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland vanaf half maart de cruise uit haar haven te weren om het besmettingsrisico te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruise weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam en behoedzaam op gang. In de eerste jaarhelft was sprake van 21 bezoeken, waarvan 18 in januari en februari. Voor de tweede helft van het jaar verwacht de Amsterdamse haven meer riviercruiseschepen te ontvangen. Zeecruise daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.
Containers
De overslag in containers daalde met 31,6%. Deze ladingstroom steeg de afgelopen jaren gestaag onder meer door shortsea-lijndiensten waarop de Amsterdamse haven zich richt. De daling is dan ook op het conto te schrijven van corona, waardoor lijndiensten gedeeltelijk kwamen stil te liggen.
Wisselend beeld in de regio
In IJmuiden daalde de overslag gering met slechts 3,4% tot 8,76 miljoen ton. In Beverwijk daalde het overslagvolume met 44,3% tot 194 duizend ton en in Zaanstad was sprake van een stijging van de overslag met 15,3% tot 84 duizend ton.
Meer nieuws?
> www.amports.nl
Vollers bouwt warehouse
voor cacaobonen Cargill
Deze samenwerking biedt beide partijen grote voordelen heeft en geeft de cacao-industrie in de regio een extra impuls. De start van de bouw werd gemarkeerd door het symbolisch slaan van de eerste paal. Deze werd met achterneming van de anderhalve meter regel geslagen door Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam), Hans Krieger (wethouder Zaanstad), Christian Vollers (telg en eigenaar van het familiebedrijf Vollers) en Harold Poelma (CEO Cargill Cacao). Het viertal stak een spade in de grond om de bouw officieel in gang te zetten.
Bijzondere samenwerking
Zaanstad en Port of Amsterdam noemen de komst van Vollers en Cargill op HoogTij belangrijk. Het is een bijzondere samenwerking die voor beide partijen grote voordelen heeft en de cacao-industrie in de regio verder laat groeien en versterken. Ook passen de innovatieve faciliteiten van Vollers goed bij de ambities en visie van de gemeente Zaanstad en Port of Amsterdam. Zoals de volautomatische opslag die ten goede komt van de kwaliteit van de cacaobonen. Het nieuwe warehouse is gereed voor de start van het nieuwe cacaoseizoen in 2021.
Meer nieuws?
> www.amports.nl