PROGRAMMA zeehavendagen amsterdam 

 PROGRAMMA 

 zeehavendagen amsterdam 

Beleving

De haven moet je zien, horen, ruiken en voelen.  Zeehavendagen Amsterdam is een beleving voor bezoekers. Neem jij ook een kijkje in de haven?

 SHIP 

Interactieve beleving (6+)

Donderdag 23 juni en vrijdag 24 juni 2022,

14.00 – 15.30 uur

Zeesluis IJmuiden

Houd je van techniek, de haven en wil je een keer de grootste zeesluis ter wereld van dichtbij bewonderen. Doe dan de rondleiding in het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP).


SHIP vertelt je alles over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en de laatste ontwikkelingen in de vierde zeehaven van Europa, de haven van Amsterdam. Daarnaast worden de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad belicht. Tegelijkertijd informeren de rondleiding je interactief over wonen, werken, leren en recreëren in het Noordzeekanaalgebied.

Look out

Het uitzicht dat SHIP je biedt vanuit de brasserie op de tweede etage of de rooftop van het pand is adembenemend. Schepen zo groot als flatgebouwen passeren dagelijks het sluiscomplex. De Zeesluis IJmuiden bevindt zich letterlijk op loopafstand van het SHIP.


Het interactieve verhaal over de grootste sluis ter wereld en de vierde zeehaven van Europa verpakt SHIP in een gratis toegankelijke experience voor jong en oud. Een rondleiding onder leiding van een gids kost normaal gesproken € 5.00 p.p. Tijdens Zeehavendagen Amsterdam kun je echter gratis de hele tour doen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan.

Bestel

Tickets

 Het Scheepvaartmuseum 

Tentoonstelling (6+)

Vrijdag 24 juni 2022, 11.00 en 13.30 uur

Zaterdag 25 juni 2022, 09.00 en 11.00 uur

Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam


Betaald parkeren in de buurt van museum of in de nabij gelegen parkeergarages

Goed bereikbaar per OV.

Heden, verleden en toekomst beleven van Zeehaven Amsterdam? Dan bezoek je de nieuwe tentoonstelling Amsterdam-Havenstad in Het Scheepvaartmuseum. Deze prachtige locatie is tevens vertrekpunt van diverse gratis vaartochten in het kader van Zeehavendagen Amsterdam.


Het Scheepvaartmuseum is op zaterdag en zondag speciaal ter gelegenheid van Zeehavendagen Amsterdam even het ‘clubhuis’ voor het Amsterdamse havenbedrijfsleven. Zij hebben zich verschanst in de Admiraliteitszaal van het gebouw met een kleine banenmarkt en informatie over werken in de haven. Verder in en rond het museum van alles te zien en te beleven.

Miniatuur schip van Spliethoff

Leuk voor kinderen en mensen met een hart voor de zeevaart: de Amsterdamse rederij Spliethoff zet een waterbak neer met een miniatuur vrachtschip dat op afstand wordt bestuurd.

Relatie haven-stad

De tentoonstelling Amsterdam havenstad laat de eeuwenoude relatie tussen de haven de stad zien, vanaf het moment dat een dame in de Amstel werd aangelegd tot en met de toekomstplannen.


Aan de hand van verschillende objecten en verhalen, die zich op specifieke plekken in de haven en de stad hebben afgespeeld, word je meegenomen in het heden, verleden en toekomst van de verbintenis tussen de haven en de stad. De tentoonstelling start in de 13e eeuw en eindigt met een blik op de toekomst.

De haven is lange tijd een van de belangrijkste werkgevers van de stad geweest. Veel mensen uit Amsterdam, maar ook van ver daarbuiten, hebben in de haven gewerkt. De tentoonstelling vertelt hun verhaal. Wie waren ze? Waar kwamen ze vandaan? En wat deden ze in de haven? Maar ook tegenwoordig werken er nog steeds tienduizenden mensen in en rondom de Amsterdamse haven. De verhalen van deze mensen laten de verbondenheid tussen haven en stad zien.

Bestel

Tickets

 Havenrondvaart Amsterdam 

 Havenrondvaart 

 Amsterdam 

Rondvaart (6+)

Donderdag 23 juni tot zondag 26 juni 2022, 10.00 en 16.00 uur

Ms. van Riemsdijkweg 45, 1033 RC Amsterdam


Betaald parkeren nabij de steiger van Amsterdam Boat Cruises

De haven leer je pas echt kennen vanaf het water tijdens de Havenrondvaart Amsterdam. De tour startte in juni 2021 en is sindsdien de hit van de haven van Amsterdam.


Boek ook een vaartocht op de River Dream of één van de andere schepen in de vloot van Amsterdam Boat Cruises die tijdens Zeehavendagen Amsterdam in de vaart zijn.


Amsterdam Boat Cruises heeft met Port of Amsterdam en havenpromotie-organisatie Amports, tevens organisator van Zeehavendagen, een informatieve havenrondvaart van circa 2 uur ontwikkeld. De tour start vanaf de NDSM-werf (tegenover de veerdienst van het GVB) en passeert diverse havenbekkens en havenbedrijven in het Noordzeekanaalgebied.

Bestel

Tickets

 Skyline Tour Amsterdam 

Rondvaart  (6+)

Donderdag 23 juni tot zondag 26 juni 2022, 13.00 en 14.45 uur

Ms. van Riemsdijkweg 45, 1033 RC Amsterdam


Betaald parkeren nabij de steiger van Amsterdam Boat Cruises

Lekker even uitwaaien en vanaf het IJ genieten van historische en moderne Amsterdamse architectuur. Dat kan tijdens de Skyline Tour Amsterdam. Tegelijkertijd zit je midden in de actie van passerend vrachtvervoer en andere vaarbewegingen.


De Skyline Tour Amsterdam is de jongste aanwinst van Amsterdam Boat Cruises, dat vanaf Amsterdam-Noord ook de Havenrondvaart Amsterdam organiseert (2 uur) en alleen tijdens Zeehavendagen: de Cruisevaart Tour Amsterdam.


Deze nieuwe vaartocht is uitstekend te combineren met een bezoek aan het kleine museum van NDSM Herleeft, dat slechts 100 meter is verwijderd van de steiger van de Skyline Tour.

Bestel

Tickets

 Cruisevaart Tour Amsterdam 

 Cruisevaart Tour  

 Amsterdam 

Rondvaart (12+)

Zondag 26 juni 2022,

12.00, 12.50, 13.40 14.30 en 15.20 uur

Ms. van Riemsdijkweg 45, 1033 RC Amsterdam


Betaald parkeren nabij de steiger van Amsterdam Boat Cruises

Vaar mee op de speciaal voor Zeehavendagen Amsterdam ontwikkelde Cruisevaart Tour vanaf Het Scheepvaartmuseum. Passeer dichtbij de immense zeecruise schepen voor de Passengers Terminal Amsterdam.


Precies in het weekend van 25 en 26 juni liggen twee enorme zeecruise schepen afgemeerd aan de Passengers Terminal Amsterdam. Je kunt ze bijna aanraken als je meevaart op de Cruisevaart Tour en tegelijkertijd krijg je van de meevarende gids een interessant verhaal te horen over het heden, verleden en toekomst van de zee- en riviercruisevaart in Amsterdam.


De vaartocht van en naar Het Scheepvaartmuseum duurt circa 30 minuten en biedt voor en/of na de tour de gelegenheid om ook nog even de tentoonstelling Amsterdam-Havenstad te bezoeken. Of de in de Admiraliteitskamer ingerichte kleine banenmarkt van het havenbedrijfsleven.

Miniatuur schip van Spliethoff

Leuk voor kinderen en mensen met een hart voor de zeevaart: de Amsterdamse rederij Spliethoff zet een waterbak neer met een miniatuur vrachtschip dat op afstand wordt bestuurd.

Bestel

Tickets

 Havenfestival IJmuiden 

Festival (6+)

Zaterdag 25 juni 2022, 12.00 – 22.00 uur

Zondag 26 juni 2022, 12.00 – 17.30 uur

Het Havenfestival IJmuiden staat volledig in het teken van de havens, visserij en kunst en cultuur. De kades liggen vol schepen en je kunt meevaren met de vletterlieden en het Loodswezen. Lokaal en professioneel entertainment zorgen voor de vrolijke noot.

Havenfestival IJmuiden is hét podium van onze regio voor de scheepvaart, visserij, industrie en lokale kunst en cultuur. Traditioneel trekt het evenement over twee dagen gemiddeld 25.000 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten. Een familie evenement waar voor iedereen iets te zien én te doen is. Waar je de veelzijdigheid van onze regio kunt ontdekken, proeven en beleven. Waar deuren opengaan die normaal gesloten blijven.


Het Havenfestival wordt georganiseerd door de Stichting Havenfestival IJmuiden in samenwerking met partners en een groot aantal vrijwilligers.

> klik hier voor het volledig programma

Bestel

Tickets

 Chocovaart Westhaven 

Route met gids

Donderdag 23 juni  tot zondag 26 juni 2022

10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 uur

Radarweg 36, 1042 AA Amsterdam

(adres Spliethoff)

De Chocovaart neemt je gratis mee de Westhaven in. Onder leiding van een gids krijg je in drie kwartier een indruk van de dynamiek in deze haven de hier gevestigde cacoavemen.


In de Westhaven passeren elk jaar vele tonnen cacaobonen. Het bulkgoed gaat in opslag bij de vemen voor de in Westpoort en Zaandam gelegen chocoladefabrieken. De dynamiek is er enorm, want in het verlengde van de cacaovemen vaar je in de Westhaven ook langs de terminals van VCK Logistics, OBA Bulk en Koopman (auto’s).


De in samenwerking met Werkgevers Service Punt Amsterdam en Rederij Spliethoff ontwikkelde vaartocht is alleen te boeken tijdens Zeehavendagen Amsterdam. Het scheepje ligt aan de steiger naast het hoofdkantoor van Spliethoff en is vanuit de Chocolatemakers in 5 minuten te bereiken.


Ons advies is eerst de Chocolatemakers XS Tour of XL Tour te doen en daarna de Chocovaart of andersom. In combinatie met elkaar krijgt elke bezoekers in elk geval een breed beeld van de productie van chocolade, de opslag van cacaobonen en andere logistieke activiteiten in de Westhaven die je in andere delen langs het Noordzeekanaal op die manier niet vindt.

Bestel

Tickets

 Zeehavendagen hop-on-hop-off bustour 

 Zeehavendagen 

 hop-on-hop-off bustour 

Hop-on-hop-off (6+)

donderdag 23 juni tot zondag 26 juni

10.00 uur – 16.00 uur

Opstap locatie: Het Scheepvaartmuseum

Kattenburgerplein 1 1018 KK Amsterdam

De Zeehavendagen hop-on-hop-off bus tour brengt je van Het Scheepvaartmuseum via de voormalige Houthavens naar het hart van het westelijke havengebied en terug.


Met een voormalige havenman als gids aan boord kom je alles te weten over de haven van toen, nu en in de toekomst. De route bevat diverse stops bij diverse deelnemers aan Zeehavendagen Amsterdam. Handig als je geen eigen vervoer hebt.

Cacaovaart

De Zeehavendagen hop-on-hop-off bus stops als eerste bij het cluster Chocolatemakers, Spliethoff, Zeemanshuis en de Chocovaart op de Radarweg.

Containerterminal

Op de route bevindt zich ook de containerterminal van TMA Logistics (Ruigoordweg), de EVOS Oost olieterminal, Koopman Car Terminal, De Koperen Ploeg, het Port of Amsterdam coördinatiecentrum en Eurotank Amsterdam (benzinehaven). Vanzelfsprekend passeren we de cacaovemen waar vele tonnen cacaobonen liggen opgeslagen.

Kosten

De Zeehavendagen hop-on-hop-off bus tour duurt circa 1 uur. Het tarief van deze rondleiding met gids bedraagt € 5,-

Bestel

Tickets