PROGRAMMA ZEEHAVENDAGEN amsterdam 

 PROGRAMMA ZEEHAVENDAGEN 

 amsterdam 

Op- en overslag van goederen

Op- en overslag van (bulk-)goederen is één van de belangrijkste activiteiten die plaatsvinden in de haven van Amsterdam. Hetzelfde kun je zeggen van goederen die via containers de haven inlopen en van daaruit per schip, trein en wegvervoer hun weg vinden in Nederland en in het buitenland. Dan gaat het onder meer over cacao, brandstof, schroot en andere producten.

 Vollers en CTVrede 

Tour op Hoogtij

Vr 24 juni 2022, 14.00 ‑ 16.00 uur
Achterspring 1551, Westzaan

Wie van A tot Z het hele inname en het verwerkingsproces van cacaobonen wil meebeleven, komt naar de terminal van Vollers en CTVrede op industriepark Hoogtij in Zaanstad.


De rondleiding gaat langs een cluster van bedrijven met een focus op ontvangst, opslag en overslag van cacao producten. CTVrede is de container terminal waar containers vanuit West-Afrika worden ontvangen. De containers met cacao bonen gaan daarna door voor opslag en overslag naar Vollers. De containers met half fabrikaten gaan door voor opslag en overslag naar GamBakker.


Vanuit Vollers en GamBakker worden de cacao bonen en cacao producten verder vervoerd naar de cacao fabrieken in en rond Zaanstad voor verdere verwerking, waaronder die van Cargill.

De tour gebeurt lopend onder leiding van een medewerker van Voller en biedt elke deelnemer de gelegenheid om achter de schermen te kijken en vragen te stellen over het proces.

Bestel

Tickets

 Graniet Import Benelux B.V. 

Rondleidingen

Vrijdag 24 juni 2022

Van 9.00 tot 15.00 uur

Amerikahavenweg 2, Amsterdam

Graniet Import Benelux B.V. is één van de belangrijkste hubs en verwerkers van grote volumes hoogwaardige steenslag voor de wegen- en spoorbouw, beton- en keramische industrie. Het bedrijf opent zijn deuren in bijzonder voor zakelijke groepen (gemeenten), werkzoekenden en schoolverlaters. Zij maken aan de hand van een animatiefilm en presentatie kennis met de filosofie en werkzaamheden van het bedrijf. Onderdeel van het bezoek is een look-out over de indrukwekkende terminal van Graniet Import Benelux, waar grote bergen steenslag liggen opgeslagen. De import van deze grondstof komt in grote hoeveelheden als zeevracht Amsterdam binnen en wordt via de Amerikahaven binnen Nederland en naar Duitsland, België en Engeland gedistribueerd.

Duurzaam

Graniet Import Benelux B.V maakt deel uit van het Amsterdamse familiebedrijf Bontrup. Het bedrijf streeft ernaar om met de natuur te innoveren om op die manier een duurzame samenleving te creëren. Tijdens het bezoek wordt duidelijk welke maatregelen de organisatie neemt om de impact op het milieu tot een minimaal te beperken.

Bestel

Tickets

 Schrootrecycling en staal op maat 

 Schrootrecycling en staal 

 op maat 

Rondleidingen

Vr 24 en za 25 juni 2022,

Van 10.00 tot 16.00 uur

Westhavenweg 70, 1042 AL Amsterdam

In het hart van de circulaire industrie bij KB Group met je neus bovenop de recycling van schrootijzer naar nieuw staal.


Een rondleiding op de terminal van het bedrijf in de Westhaven zorgt voor een hoop antwoorden op vragen over milieuvriendelijk produceren van staalproducten. Voor de liefhebbers van de circulaire industrie een proces om van te watertanden.

Antraciet

Schrootijzer is inmiddels volledig te recyclen tot nieuw staal, en dat gebeurt dan ook volop bij KB Group. Zonder de fossiele grondstof antraciet kun je geen staal produceren, maar het bedrijf ontwikkelde een proces om van dat te kleine antraciet – de ‘fines’ – pellets te maken van 6 millimeter of groter. Zo hoeft er geen korrel antraciet verloren te gaan en dat is volgens de KB Group pure milieuwinst.


Op de terminal van 80.000 vierkante meter direct aan de kade van de Westhaven krijgt de bezoeker een mooie, eerste indruk van de aan- en afvoer van materiaal met binnenvaart, coasters en grote zeeschepen. Daarnaast geeft de KB Group in de rondgang uitgebreid weer hoe bij hen het recyclingproces verloopt: van de intake van schroot van bouwbedrijven tot en met de productie van staal die wordt terug geleverd aan de schrootleverancier.

Bestel

Tickets

 Koopman Car Terminal 

Rondleidingen (6+)

Vrijdag 24 en Zaterdag 25 juni 2022

Elk uur tussen 9.00 tot 14.00 uur

Maltaweg 3, 1044 AH Amsterdam


Gratis parkeren links voor de entree van Koopman.

Koopman Car Terminal en is één van meest dynamische locaties in de Amsterdamse haven. Tijdens de rondleiding over het enorme complex rijd je door het hart van het af- en aan rijden van honderden auto’s per dag.


Op deze locatie werken 150 mensen die voertuigen op de juiste plek te krijgen of gebruikte voertuigen klaar te maken voor de tweedehandsmarkt. Je komt bij Koopman dus een grote variatie aan beroepen tegen: van monteurs tot hikers. Van kantoormedewerkers tot medewerkers van de wasstraat.


De autoterminal aan de Westhaven bestaat al sinds de aanleg van Westpoort in de jaren ’60. Sinds 2004 is hij in handen van Koopman Logistics Group en passeren er meer dan 150.000 auto’s de slagboom op weg naar hun eigenaars


Koopman telt verdeeld over vestigingen in Nederland, Duitsland en België. Het Groningse familiebedrijf zorgt voor de opslag, het rijklaar maken en de distributie van auto’s, maar wat veel mensen niet weten, is dat hier ook allerlei gerelateerde werkzaamheden plaatsvinden: uitgebreide inspecties, schadeherstel, het grondig reinigen van voertuigen en fotografie.


Niet alleen nieuwe, maar ook gebruikte auto’s komen binnen op de terminal. Voor die service heeft Koopman een enorme garage bij de terminal, waar dagelijks een grote club mensen de gebruikte auto's klaarstoomt voor de tweedehandsmarkt. Ook dat deel van het bedrijf komt uitgebreide aan bod tijdens de rondleiding op de terminal.


Deelnemers aan de tour kunnen gratis parkeren links voor de ingang van de entree van de terminal. Daar staat de touringcar gereed die de rondleiding verzorgt.

Bestel

Tickets

 EuroTank Amsterdam (ETA) 

Rondleidingen (12+)

Vrijdag 24 tot zondag 26 juni 2022

Elk uur tussen 9.00 tot 14.00 uur

Jan van Riebeeckhavenweg 9, 1041 AD Amsterdam


Gratis parkeren op het terrein

Amsterdam heeft de grootste benzinehaven ter wereld en EuroTank Amsterdam (ETA) is één van de oudste brandstof terminals van ons land. Leer wat blenden van brandstoffen inhoudt, luister naar de plannen van ETA op gebied van energietransitie en doe de informatieve rondleiding over de terminal onder leiding van een gids en nog veel meer.


Bezoeker aan ETA worden onthaald voor een rondleiding bij de toegangspoort. Van daaruit gaat de groep onder leiding van een gids met een kleine touring car over de terminal. Onderweg worden onder meer stops gemaakt bij de steigers waar de tankers afmeren om brandstof over te slaan.

Om te beleven hoe de veiligheid op de terminal wordt gewaarborgd, demonstreren leden van het ETA-brandweer team hoe de brandweerslangen tijdens calamiteiten worden gebruikt. Ook wordt het afnemen van brandstofmonsters uitgelegd.


Aangezien bij EuroTank Amsterdam sprake is van een allerlei wildlife, is een specialist op de terminal aanwezig om het publiek over dit onderwerp te vertellen. Speciaal voor Zeehavendagen is op het parkeerterrein voor het publiek dat komt voor een rondleiding een koffie- en ijskar aanwezig.


De rondleiding duurt maximaal 30 minuten. In totaal duurt een bezoek aan ETA circa een uur.

EuroTank Amsterdam onderscheidt zich van de andere terminals in de haven van Amsterdam door de hoge mate van flexibiliteit en opslagvermogen van de op- en overslaglocatie. De terminal aan de Jan van Riebeeckhaven heeft een capaciteit van bijna 1,4 miljoen m3 voor vloeibare bulkproducten verdeeld over 211 tanks. ETA staat bekend om zijn specialisme van complexe blending van verschillende brandstoffen.

Bestel

Tickets

 Amsterdam Logistic Cityhub 

 Schrootrecycling en staal 

 op maat 

Rondleidingen (12+)

Donderdag 23 juni 2022, 16.00 – 17.30 uur

Vrijdag 24 juni 2022, 16.00 – 17.30 uur

Ankerweg 18, 1041 AT Amsterdam


Gratis parkeren op het terrein

Aan de oever van het Noordzeekanaal verrijst op dit moment één van de grootste stadsdistributiecentra van Europa: de Amsterdam Logistic Cityhub. Kom meer te weten over de schaal van het 220.000 m2 grote complex en het belang van dit enorme project voor de stad. Rondleiding op de bouwplaats met ontvangst in de bouwkeet.


Amsterdam Logistic Cityhub is ontworpen om het laatste stukje vervoer naar de stad te verkorten en biedt het hoofd aan de toenemende drukte en gebrek aan ruimte in en rondom onze hoofdstad. Hier gaan straks food- en non-food producten per elektrisch aangedreven trucks, bestelwagens en boten het centrum van Amsterdam in. Voor de maximale duurzaamheid worden zonnepanelen en windturbines op de locatie gerealiseerd.


Veiligheid

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn aanwezig. Mocht u zelf over PBM’s beschikken (bouwhelm, schoenen en hesje) dan mag u die meenemen.

Meer Amsterdam Logistic Cityhub

Bestel

Tickets

 Waterland Terminal VCK Logistics 

 Waterland Terminal VCK 

 Logistics 

Rondleidingen (12+)

Donderdag 23 juni 2022, 10.00 en 13.00 uur
Vrijdag 24 juni 2022, 10.00 en en 13.00 uur

Elbaweg 10, 1044 AD Amsterdam


Gratis parkeren op het terrein

VCK Logistics (Vereenigd Cargadoors Kantoor) laat van dichtbij zien wat er allemaal voor komt kijken om scheepslading als papier, auto’s, graafmachines en hout op- en over te slaan. Wat het laden- en lossen van schepen aan de kade inhoudt zie je op Waterlands Terminal van het bedrijf.

VCK is al meer dan 100 jaar actief in de haven van Amsterdam. Hier bestiert het bedrijf de Waterland en de Scandia Terminal. Beiden all weather overdekte terminals waar schepen goederen onder alle weersomstandigheden overslaan.


Logistiek

Beide terminals bieden directe multimodale verbindingen met het achterland van Europa. In combinatie met goed opgeleid personeel en een 24/7 mentaliteit zijn we de ideale partner voor het verzorgen en vereenvoudigen van de complete logistiek.

landen.

Facts & figures

VCK beschikt in Amsterdam over 9 ligplaatsen. In totaal biedt het bedrijf verdeeld over twee locaties 220.000 m2 buitenopslag, 152.500 m2, 5.000 m2 vocht gereguleerde opslag en 1.500 m2 koelloods.

Bestel

Tickets

 Olieterminal Evos Oost 

Rondleidingen (12+)

Donderdag 23 juni 2022, 09.00 en 11.00 uur
Vrijdag 24 juni 2022, 09.00 – 11.00 uur

Heining 100, 1047 AH Amsterdam


Voor deze rondleiding is legitimatiebewijs verplicht (neem die mee!).
Betaald parkeren tegenover de hoofdingang van Evos Amsterdam Oost: Amsterdam RAI P20.

Evos Amsterdam Oost laat een deel van dynamische wereld van de op- en overslag van minerale olieproducten en biobrandstof zien. In verband met de veiligheid zijn alle rondleidingen per bus.


Evos Amsterdam Oost (voorheen Oiltanking Amsterdam) is een op-en overslagbedrijf voor minerale olieproducten en biobrandstoffen. De producten worden hoofdzakelijk aangevoerd en opgehaald met schepen maar het bedrijf is ook met pijpleidingen verbonden aan een biodieselfabriek en met Schiphol.
De deelnemers aan de tour mogen de touringcar niet verlaten tijdens de rondgang bij Evos Amsterdam Oost.

Bestel

Tickets

 TMA Logistics 

Rondleidingen (6+)

Vrijdag 24 juni 2022, van 09.00 tot 16.00 uur

Zaterdag 25 juni 2022, van 09.00 tot 16.00 uur

Ruijgoordweg 100, 1047HM Amsterdam

Het is een komen en gaan van containers, auto’s, bulk- en projectlading en agri-producten bij TMA Logistics. Tijdens de rondleiding per bus over de terminal zit je midden in de actie van de dag en hoor je wat 24 uur TMA behelst.


TMA Logistics is binnen het Noordzeekanaalgebied een belangrijke logistieke speler en verricht overslag van containers via binnenvaart, shortsea en deepsea. Daarnaast worden auto’s, breakbulk, agriproducten en projectladingen overgeslagen op de TMA terminals in Velsen, Beverwijk, Harlingen en Amsterdam.


TMA heeft 100.000 m2 aan logistieke warehouses in het Noordzeekanaalgebied, Alkmaar en Harlingen.

Op het gebied van duurzaamheid is TMA vooruitstrevend middels binnenvaart en nieuwe energie. De schepen van TMA zorgen voor een reductie van transport met vrachtwagens, en daarmee voor een reductie van uitstoot. Daarnaast is TMA sterk in de overslag van windmolens, windmolenonderdelen, energiekabels en zonne-energie gerelateerde producten. TMA Logistics levert zo een bijdrage aan de energietransitie.


De tour bij TMA Logistics is inclusief een bezoek aan de naast de terminal gelegen CJ Hendriks, het expeditie- en veembedrijf dat al meer dan 180 jaar zijn wortels in de haven van Amsterdam heeft.

Bestel

Tickets