partner van zeehavendagen Amsterdam 

 partner van 

 zeehavendagen Amsterdam 

ORAM

Directeur Kees Noorman twijfelde geen seconde aan de rol van partner tijdens Zeehavendagen Amsterdam.  Belangen behartigen doet ORAM al jaren.  De zeehavendagen is een welkome bijkomstigheid. 

‘Met de Zeehavendagen Amsterdam viert Amsterdam het belang van haar haven. En hoog tijd! vertelt Noorman. Ook in de media is dit goed gevallen: ‘Amsterdam heeft haar eigen zeehavendagen’, plus uitroepteken. De pers schrijft doorgaans kritisch over de havens, maar nu stijgt een positieve toon op. Media die melden dat ze toch wel wat met de havens hebben, is de eerste stap op weg naar de Zeehavendagen Amsterdam als instituut.

‘Zeehavendagen gaan bezoekers op ideeën brengen.’

Door het Rijk zijn zestien gebieden in Nederland geselecteerd waar sprake is van meervoudige problematiek op het gebied van jeugd, onderwijs, werk/armoede/inclusie, veiligheid/ondermijning, wonen en gezondheid. Stadsdeel Nieuw-West is één van die gebieden. Om deze problemen het hoofd te bieden wordt een Masterplan Nieuw-West ontwikkeld. Dit is een aanpak die samen met partners wordt ontwikkeld en een looptijd heeft van 20 jaar met maatregelen bovenop de huidige inzet om structureel de leefbaarheid te verbeteren in de buurten.

Het imago van de haven

Het event is ook om andere redenen van belang. Er staan de komende jaren grote dingen te gebeuren, gigantische ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie, arbeidsmarkt en ruimteverdeling. Daarover gaan beslissingen vallen, en daarbij worden belangen gewogen. Wij moeten aan bevolking en bestuurders duidelijk maken wat het belang van de haven is en wat haar functie is. Met meer kennis daarover zal ook het belang ervan meer gewicht in de schaal leggen bij het nemen van besluiten. De Zeehavendagen Amsterdam hebben een positief effect op zowel het imago als de bekendheid van de haven. 

xxx

‘Verder gaan de Zeehavendagen de bezoekers op ideeën brengen, zoals talenten die er nog nooit aan hebben gedacht een baan in de haven te zoeken. De haven is divers, elk havenbedrijf is anders. Daarom moeten havenbedrijven hun deuren openen en laten zien wat ze in huis hebben. Hier en daar bestaat het beeld dat de haven ‘vies’ is. Dat is allang niet meer zo. Veel banen bijvoorbeeld raken aan de procestechnologie, werk waarvoor je iets in je mars moet hebben. En de salarissen zijn hier goed.’

'Het werken bij deze bedrijven doet niet onder voor een functie bij een financiële instelling op de Zuidas of een start-up aan de gracht.'

Door het Rijk zijn zestien gebieden in Nederland geselecteerd waar sprake is van meervoudige problematiek op het gebied van jeugd, onderwijs, werk/armoede/inclusie, veiligheid/ondermijning, wonen en gezondheid. Stadsdeel Nieuw-West is één van die gebieden. Om deze problemen het hoofd te bieden wordt een Masterplan Nieuw-West ontwikkeld. Dit is een aanpak die samen met partners wordt ontwikkeld en een looptijd heeft van 20 jaar met maatregelen bovenop de huidige inzet om structureel de leefbaarheid te verbeteren in de buurten.

De moderne en toekomstgerichte haven

Volgens Kees Noorman is de beeldvorming rondom de haven achterhaald. “De haven is een eigentijdse werkomgeving. Er zijn natuurlijk traditionele beroepen in de haven die weinig veranderen. Zoals het werk bij de nautische dienstverlening: bij nacht en ontij opstaan om schepen naar binnen te loodsen, te slepen en vast te maken. Maar er zijn ook bedrijven met havenfunctie die in het oog springen als modern en toekomstgericht. Het werken bij deze bedrijven doet niet onder voor een functie bij een financiële instelling op de Zuidas of een start-up aan de gracht.


‘Het is de eerste editie, dus we moeten nog even afwachten hoe alles verloopt. Zo is er met het oog op de veiligheid allerlei wetgeving. De aantallen bezoekers die over de bedrijfsterreinen mogen lopen, die zullen daarom nog niet zo groot zijn. 

Wat gaat ORAM doen tijdens ZHDA?

'Als ORAM organiseren we tijdens het event speciale bijeenkomsten rond de energietransitie en circulaire economie en nodigen wij onze leden uit samen deel te nemen aan de ZHDA. Ook willen wij het event aangrijpen om te laten zien wie wij zijn en wat we doen. Juist nu, dan krijgt het meteen een feestelijk tintje. 

Vanaf het water proef je de sfeer

‘Mijn uitgaanstip? Als bezoeker zou ik op een van de vaartochten in de haven meegaan. Je komt dan weliswaar niet ín de bedrijven, maar vanaf het water proef je dan wel de sfeer. Dat is leuk. Je kunt je daarvoor inschrijven op de site. En er zijn bedrijven waar je anders nooit binnenkomt. Tijdens de Zeehavendagen is die kans een stuk groter, dat maakt het interessant.’

'Dat we nog niet zoiets hadden, is eigenlijk van de gekke: we zijn een van de grootste havens van Europa.'

ORAM als partner

‘Over ORAM in de rol van ‘Partner van Zeehavendagen Amsterdam’ twijfelden wij geen seconde. Wij zijn continue bezig om de belangen van de haven te behartigen. Naast de genoemde bijeenkomsten organiseren we een ontbijtsessie rond de arbeidsmarkt en over de aantrekkelijkheid van werken in de haven. Dat is tenslotte het overkoepelde thema van de Zeehavendagen. Er is een mismatch: veel vacatures én veel werkelozen. Ook hierin moeten we elkaar leren kennen.
‘Ik ben blij dat de Zeehavendagen Amsterdam op het punt van beginnen staat. Dat we nog niet zoiets hadden, is eigenlijk van de gekke: we zijn een van de grootste havens van Europa. Dat verdient deze aandacht. Want daarmee wordt de haven ook van de stad.’