PROGRAMMA zeehavendagen amsterdam 

 PROGRAMMA 

 zeehavendagen amsterdam 

Maakindustrie

Wanneer je aan maakindustrie denkt, denk je aan productieprocessen. Maar associeer  je deze industrie ook met scheepsbouw? Of met chocoladerepen? Ontdek de maakindustrie in het Noordzeekanaalgebied.

 Damen Oranjewerf 

Rondleiding (12+)

Vrijdag 24 juni 2022, 11.00 en 13.30 uur

Zaterdag 25 juni 2022, 09.00 en 11.00 uur

Nieuwendammerdijk 542, 1023 BX Amsterdam


Gratis parkeren op het terrein van Damen Oranjewerf

Tijdens de rondleiding bij Damen Oranjewerf sta je oog in oog met de schepen die op dat moment in het dok liggen voor reparatie. Je krijgt het verhaal te horen over één van de oudste ambachten ter wereld en wat er anno 2022 komt kijken bij het repareren van moderne schepen.


De scheepswerf van Damen Shiprepair Oranjewerf ligt aan de noordzijde van het IJ in Amsterdam. De werf beschikt over een drijvend droogdok met een capaciteit van 6000 ton. Op het terrein staat een dwarshelling van 100 meter die behoort tot de grotere in Nederland.


De werf richt zich voornamelijk op reparaties, ombouw en regulier onderhoud van schepen en drijvend materiaal voor zowel de zee- als de binnenvaart. Tevens voert Damen ter plaatse constructiewerk en machinale bewerkingen uit. De opdrachtgevers van het bedrijf zijn onder meer rederijen, binnenvaartondernemers, baggerij- en aannemingsmaatschappijen, overheid, stuwadoorsbedrijven en industrieën.

Bestel

Tickets

 Damen Shiprepair 

Rondleiding (12+)

Donderdag 23 juni 2022, 10.00 uur

Vrijdag 24 juni 2022, 09.30 uur (groep)
Vrijdag 24 juni 2022, 15.00 uur

Damen Shiprepair Amsterdam, tt. Melissaweg 57, 1033 SP Amsterdam


Betaald parkeren in de nabij omgeving van Damen

Als je één van de meest spraakmakende en opvallendste havenbedrijven van Amsterdam wilt bezoeken dan ga je naar Damen Shiprepair Amsterdam. De rondleiding per golftrein is uniek in zijn soort. Je rijdt door een haag van schepen in onderhoud en voelt onderweg de enorme dynamiek van het bedrijf.


In de haven van Amsterdam beschikt Damen over vier droogdokken, diverse diepwaterkades en 750 meter aan ligplaatsen voor het uitvoeren van allerhande onderhoudswerk. Zowel de faciliteiten op de locatie als de expertise van het personeel dragen bij aan snelle dienstverlening van zeer hoge kwaliteit. Damen Shiprepair Amsterdam is onderdeel van Damen Shipyards Group. Van deze onderneming gaat de geschiedenis terug tot 1922.


De rondleidingen bij Damen Shiprepair vertrekken vanaf het aan de werf gelegen restaurant Helling 7. Deze helling werd in het verleden gebruik door de scheepswerf, maar is op initiatief van Damen Shiprepair Amsterdam en een architectenbureau omgevormd tot restaurant.

Bestel

Tickets

 Voorbij Prefab 

Rondleiding (12+)

Donderdag 23 juni 2022, 10.30

Siciliëweg 6, 1045 AX Amsterdam


Gratis parkeren

Bij Voorbij Prefab komen pre-gefabriceerde betonnen casco’s voor de woningbouw van de ‘lopende band’. Dit gebeurt in hypermoderne, gerobotiseerde fabriek aan het Noordzeekanaal. Het bedrijf heeft een unieke methode gevonden om tijdens dit proces minder CO2 uit te stoten.


Tijdens de rondleiding toont Voorbij Prefab van kop tot staart het productieproces van het prefab maken van betonnen casco’s die menigeen wellicht in zijn eigen huis achter het stuc- en schilderwerk heeft zitten. Aan de rondgang gaat een presentatie vooraf, waardoor je de kracht van dit bedrijf goed leert kennen.

Voorbij Prefab maakt deel uit van de groep van TBI ondernemingen. TBI is een besloten vennootschap met een volledig structuurregime en Stichting TBI als uiteindelijk en enig aandeelhouder.

Bestel

Tickets

 Chocolatemaker Xs 

Korte tour (6+)

Donderdag 23 juni, zaterdag 25 juni en zondag 26 juni 2022, 11.00 uur en 12.30 uur

Vrijdag 24 juni 2022, 09.30 uur (groep 20) OP AANVRAAG

Radarweg 32A, 1042 AA Amsterdam


Gratis parkeren op het terrein van Chocolatemakers als er ruimte is. Anders parkeren in de nabijheid van de fabriek.

Als je het productieproces van echte chocola van dichtbij wilt meemaken dan boek je een rondleiding bij Chocolatemakers. Het bedrijf vertelt het verhaal van bean to bar en de productie en distributie van CO2-vrije chocoladerepen terwijl ze op de lopende band voorbij komen.


Een bezoek aan Chocolatemakers bestaat uit een verkorte rondleiding van 30 minuten, een proeverij en gelegenheid voor het stellen van vragen en shopping in de winkel van het bedrijf.

Gratis Chocovaart

Aansluitend vertrekt tegenover de fabriek de Chocovaart voor een tour van 30 minuten door de Westhaven. Tijdens deze vaartocht passeer je onder meer de in het gebied gelegen cacaovemen (op- en overslagplaatsen), VCK Logistics, Koopman Car Terminal en OBA Bulk (oa. kolen). Boek je gratis ticket hier als je wil meedoen aan de Chocovaart.

Uitgebreide tour

Chocolatemakers biedt op zaterdag 25 en zondag 26 juni voor € 20,- een meer uitgebreide tour aan van anderhalf uur, inclusief rondgang door de fabriek en proeverij. Ga voor deze tour naar Chocolatemakers XL en boek je tickets.

> boek Chocolatemakers XL via deze link

Chocolatemakers

In 2011 besloten Rodney Nikkels en Enver Loke om chocolademakers te worden. Gewoon omdat het maken van èchte chocola nu eenmaal het mooiste en lekkerste is wat er bestaat! De chocolademeesters willen mensen laten zien hoe èchte chocola wordt gemaakt; van boon tot reep (bean to bar). In hun eigen fabriek in Amsterdam doen ze alles zelf. Tegelijkertijd koopt het bedrijf hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in Congo, Peu en de Dominicaanse Republiek en ze doen dit voor een goede en eerlijke prijs. Elk jaar verscheept het zeilschip de Très Hombres een grote lading cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek naar de Chocolatemakers in Amsterdam.

Bestel

Tickets

 Chocolatemakers Tour XL 

Uitgebreide tour (6+)

Zaterdag 25 juni 2022, 13.15 - 14.45 uur
Zondag 26 juni 2022, 13.15 - 14.45 uur

Radarweg 32A, 1042 AA Amsterdam


Gratis parkeren op het terrein van Chocolatemakers als er ruimte is. Anders parkeren in de nabijheid van de fabriek.

Als je het productieproces van echte chocola van dichtbij wilt meemaken dan boek je een rondleiding bij Chocolatemakers. Het bedrijf vertelt het verhaal van bean to bar en de productie en distributie van CO2-vrije chocoladerepen terwijl ze op de lopende band voorbij komen.


Chocolatemakers biedt fijnproevers op zaterdag 25 en zondag 26 juni de uitgebreide, anderhalf uur durende tour aan. Ga voor deze rondleiding naar Chocolatemakers XL [deeplink] en boek je tickets. voor € 20,-

Gratis Chocovaart

Aansluitend op de rondleiding vertrekt tegenover de fabriek de gratis Chocovaart voor een tour door de Westhaven van 30 minuten. Tijdens deze vaartocht passeer je onder meer de in het gebied gelegen cacaovemen (op- en overslagplaatsen van cacao), VCK Logistics, Koopman Car Terminal en OBA Bulk (oa. kolen). Boek je gratis ticket als je wil meedoen aan de Chocovaart.

> Boek de gratis chocovaart hier

Verkorte tour

Niet veel tijd maar toch graag Chocolatemakers. Boek dan de verkorte rondleiding van 30 minuten, inclusief proeverij en gelegenheid voor het stellen van vragen en shopping in de winkel van het bedrijf.

> lees meer over de korte tour

Chocolatemakers

In 2011 besloten Rodney Nikkels en Enver Loke om chocolademakers te worden. Gewoon omdat het maken van èchte chocola nu eenmaal het mooiste en lekkerste is wat er bestaat! De chocolademeesters willen mensen laten zien hoe èchte chocola wordt gemaakt; van boon tot reep (bean to bar). In hun eigen fabriek in Amsterdam doen ze alles zelf. Tegelijkertijd koopt het bedrijf hoge kwaliteit biologische cacao direct bij de boeren in Congo, Peu en de Domicaanse Republiek en ze doen dit voor een goede en eerlijke prijs. Elk jaar verscheept het zeilschip de Très Hombres een grote lading cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek naar de Chocolatemakers in Amsterdam.

Bestel

Tickets

 Tata Steel 

Rondrit over het terrein (12+)

Donderdag 23 juni en vrijdag 24 juni 2022, 09.00, 11.00, 13.00 en 14.30 uur

Congrescentrum, Wenckebachstraat 1, 1951 JZ Velsen-Noord


Gratis parkeren

Met een rondrit over het terrein van Tata Steel in IJmuiden vertelt het bedrijf hoe er in Nederland staal wordt gemaakt. Een fascinerend proces dat je past echt snapt als je het hebt gezien. De tour begint en eindigt bij het Tata Congrescentrum.


Tata Steel Nederland is met 750ha één van de grootste bedrijfsterreinen van Nederland. Er komen schepen met ruwe grondstoffen aan in de buitenhavens en alle installaties werken aan het beste en schoonste staal in de wereld. Vanzelfsprekend krijg je als bezoeker te horen hoe Tata binnen een paar jaar CO2 vrij staal gaat maken.
Het bedrijf wil voor 2050 volledig klimaatneutraal staal produceren, door over te schakelen op productie met waterstof in plaats van kolen.


Automobielindustrie

Tata Steel Nederland is één van de grootste staalproducenten van Europa. Het bedrijf levert wereldwijd hoogwaardige staalproducten aan veeleisende marktsectoren, waaronder de bouwsector, automobielindustrie, verpakkingssector en producenten van hijs-, mijnbouw- en grondverzetmachines. In samenwerking met klanten ontwikkelt Tata Steel Nederland nieuwe staalproducten die concurrentievoordeel opleveren.


Tata Steel Nederland heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland en elders in Europa en maakt onderdeel uit van de Indiase Tata Steel Group, een van de grootste staalbedrijven ter wereld. De omzet van Tata Steel Nederland in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2021 bedroeg 4,3 miljard euro.

Bestel

Tickets